• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.04.2022

07:00

(VIDEO) SAD ŠALJU TRUPE U UKRAJINU, SVET NIKAD BLIŽI SVETSKOM RATU?! Iako razarajuće, sankcije ne mogu zaustaviti Putina... ŠTA ĆE BAJDEN ODLUČITI?!

Vesti

(VIDEO) SAD ŠALJU TRUPE U UKRAJINU, SVET NIKAD BLIŽI SVETSKOM RATU?! Iako razarajuće, sankcije ne mogu zaustaviti Putina... ŠTA ĆE BAJDEN ODLUČITI?!

Podeli vest

Američki senator Kris Kuns, jedan od najbližih saradnika šefa Bele kuće Džoa Bajdena, zatražio je od aktuelne administracije u Vašingtonu da pod hitno pošalje vojsku u Ukrajinu, navodeći da zapadne sile samo na taj način mogu da zaustave vojnu operaciju Ruske Federacije

On je upozorio da će u suprotnom ruski predsednik Vladimir Putin od "Ukrajine napraviti evropsku Siriju", te da Amerika, NATO i Evropa imaju istorijsku obavezu da zaštite "demokratiju i ukrajinski narod".

Ukrajina kao Sirija

Kuns je u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS rekao da zvanični Vašington više ne može i ne sme da stoji sa strane i mirno gleda kako "Putin razara Ukrajinu". Demokratski senator smatra da je predsednik Bajden zaslužio pohvale zbog toga što je insistirao da se Rusiji uvedu "razarajuće sankcije", ali da one ipak neće biti dovoljne da bi se Moskva obuzdala.

- Američki narod ne može da okrene glavu od ove tragedije u Ukrajini. Mislim da sudbina sveta zavisi od toga koliko ćemo žestoko braniti slobodu u Ukrajini. Putin neće stati osim ako ga ne zaustavimo. Kreatori politike u Vašingtonu moraju da uzmu u obzir nivo brutalnosti koji pokazuju ruske snage i da počnu da razmišljaju o raspoređivanju američkih trupa u Ukrajini. Svaka čast Bajdenu što je okupio zapadne sile i uveo razarajuće sankcije Moskvi, ali mislim da će biti potrebna direktnija akcija, jer je Putin povisio ulog - rekao je Kuns.

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! PUTIN JASAN, STRATEGIJA EKONOMSKOG BLICKRIGA ZAPADA PROPALA! Više od 50 stranih finansijskih organizacija stalo uz Rusiju!

Prema njegovim procenama, ako Zapad ne pošalje vojsku na istočnoevropski front, izvesno je da će se Ukrajina pretvoriti u "evropsku Siriju", što bi imalo nesagledive posledice po ceo svet.

- Ako Vladimiru Putinu, koji nam je pokazao koliko može biti brutalan, bude dozvoljeno da nastavi da masakrira civile i da čini ratne zločine, a da joj Zapad ne pritekne snažnije u pomoć, duboko se brinem da je sledeće što ćemo videti jeste kako se Ukrajina pretvara u Siriju - izjavio je Kuns.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

On je objasnio da će Putin, ukoliko oseti da zapadne sile oklevaju, u Ukrajini počiniti "još veće zločine", ali i ohrabriti autokrate širom sveta da počnu silom da ispunjavaju svoje ciljeve.

- Ako unapred isključimo mogućnost da se direktno umešamo u konflikt, mislim da će Putin to osetiti i iskoristiti da dodatno podigne nivo brutalnosti akcije u Ukrajini. Autokrate širom sveta, od Severne Koreje, preko Irana, do Kine, pažljivo prate odgovor SAD i NATO na sukob Rusije i Ukrajine. U jednom trenutku ćemo morati da se suočimo sa realnošću da bi Putin možda bio spreman da eskalira iznad naše spremnosti da rizikujemo. Ako dozvolimo da Ukrajina postane Sirija, istočne Evrope, mislim da ćemo izneveriti ne samo tamošnji narod nego i istoriju. Sve mi ovo liči na 1939. godinu - ocenio je Kuns, jasno aludirajući na rana osvajanja nacističke Nemačke u Evropi.

Promena retorike

Svetski mediji navode da reči Krisa Kunsa treba shvatiti veoma ozbiljno, jer je on poznat kao jedan od najbližih Bajdenovih saradnika, koji "to što priča ne priča slučajno". On sa aktuelnim šefom Bele kuće sarađuje još od 1990. godine, a često ga nazivaju "Bajdenovim šaptačem" i "Bajdenovim očima i ušima u Senatu".

Novinari takođe podsećaju da su na početku ruske vojne operacije i on i Bajden bili kategorički protiv slanja američkih trupa u Ukrajinu. Budući da u prethodne tri decenije skoro nikad nije protivrečio američkom predsedniku, njegova iznenadna promena retorike izazvala je veliku zabrinutost u svetskoj javnosti, jer bi slanje američkih trupa u Ukrajinu gotovo izvesno dovelo do direktnog sukoba sa Rusijom, a možda i do trećeg svetskog rata.

Blinken: Rat će trajati još dugo

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da sve vojne i obaveštajne procene Vašingtona govore da se rat u Ukrajini "neće završiti u dogledno vreme".
- Prema našim saznanjima, rat između ukrajinskih i ruskih snaga u narednom periodu dodatno će se zaoštriti i nastaviti bez izgleda da se zahuktale vojne mašinerije zaustave u neko dogledno vreme - rekao je on. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Nema rata bez Amerikanaca. Da nije njih, ovo u Ukrajini se ne bi ni desilo. Ja mislim, ako se umešaju, da će im ovo biti poslednji rat. Izgleda da ponovo nisu čuli Putina.

Miki

pre 2 godine

Mozete misliti Bajden je odlucio?!Kukala nam majka, nadrljali su ili sami ameri, Kalifornija, ili Kanada i Meksiko.Blago njima ako im on odlucuje, on nije siguran da li je Rublja ili Dolar njegova valuta.Kako je radio to mu se po sinovima vidi tako ce i on i njegova zemlja proci.

Doca

pre 2 godine

Kome ameri donesu "demokratiju i ljudska prava" taj je ugasio.

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Proći će kao u Zalivu Svinja, jer ne zna svinja šta je dinja! Oprem dobro!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija