• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.04.2022

14:40

TO BI POCEPALO EVROPU! Šef nemačkog energetskog diva izneo zastrašujuće tvrdnje, EU nema mnogo izbora, ako zaista uvede embargo na ruski gas, scenario je katastrofalan...

AP/Photo

Vesti

TO BI POCEPALO EVROPU! Šef nemačkog energetskog diva izneo zastrašujuće tvrdnje, EU nema mnogo izbora, ako zaista uvede embargo na ruski gas, scenario je katastrofalan...

Podeli vest

Šef nemačkog energetskog koncerna Eon Leonhard Birnbaum upozorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa pocepao Evropu


„Ako mislimo da možemo da osiguramo snabdevanje u Nemačkoj bez da se zajedno brinemo o drugim državama, onda bi to dovelo do cepanja EU“, naglasio je Birnbaum za dnevnik Handelsblat.


Na pitanje da li bi EU trebalo odmah da odustane od uvoza ruskog gasa, kazao je da bi takva odluka bila pogrešna.

„Nije da će samo Nemačka biti tom odlukom teško pogođena, već bi Evropa imala masivni problem. Na primer Slovačka je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a zemlje kao Češka i Austrija danas uvoze veći deo gasa iz Rusije. I u mnogim drugim zemljama EU značajan deo gasa se uvozi iz Rusije“, objasnio je Birnbaum.

On je podvukao da se to pitanje ne sme tretirati nacionalnom temom. Istakao je da je snabdevanje energijom Nemačke nedovoljno osigurano.

Foto: Reuters

Leonhard Birnbaum


„Poslednjih nedelja smo naučili da strateška zavisnost može biti problematična. To smo naučili na teži način, da kao Evropa, a posebno kao Nemačka, nismo dovoljno pridali pažnju bezbednosti snabdevanja“, objasnio je on.

Birnbaum je ocenio da je neophodno, kako se Evropa ne bi uvela u tešku ekonomsku krizu, da se izrade studije o posledicama embarga na ruski gas po privredu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija