• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

23.04.2022

10:20 >> 10:26

ŠOK PREOKRET! BRISEL DOZVOLIO PLAĆANJE RUSKOG GASA U RUBLJAMA! Oglasila se EK, Medvedev im odmah poslao PORUKU!

REUTERS/Dado Ruvic

Vesti

ŠOK PREOKRET! BRISEL DOZVOLIO PLAĆANJE RUSKOG GASA U RUBLJAMA! Oglasila se EK, Medvedev im odmah poslao PORUKU!

Podeli vest

Ukoliko se za ruski gas bude plaćalo u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, kompanije iz EU možda će moći formalno da izbegnu kršenje sankcija protiv Rusije, a da istovremeno uvaže i zahtev Moskve da se za ruski gas isplate vrše isključivo u rubljama, saopšteno je iz Evropske komisije

Kompanije bi trebale i da zatraže uvođenje dodatne procedure za novčane transakcije, koju bi činala izjava o izvršenju ugovorne obaveze nakon deponovanja odgovarajućeg iznosa u valuti koja nije rublja, prenosi Rojters.

Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ako ne bude plaćala u rubljama, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u martu izdao dekret kojim se predlaže kupcima ruskih energenata da otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.

Evropska Komisija je ranije ovog meseca saopštila da se ispunjavanjem onih odredbi koje je nametnula Moskva rizikuje kršenje sankcija EU, jer se praktično izvršenjem uplata u stranoj valuti ruskoj banci, koja ih potom konvertuje u rublje, strana valuta ipak stavlja u ruke ruskim vlastima.

Međutim, u novom savetodavnom dokumentu koji je poslat državama članicama, Komisija je poručuje da predlog Moskve nužno ne sprečava sprovođenje procesa plaćanja za gas koji bi bio u skladu sa sankcijama EU uvednim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

 

Foto: Reuters

Dmitri Medvedev

Na ovo je odmah odreagovao zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev:

- Evropska komisija je dopustila plaćanje gasa u rubljama. Mi cenimo doslednost i principijelnost naših evropskih partnera.

Ovim svojim ironičnim rečima Medvedev je dodao smajlije, pa dodao:

- MMF je ocenio da EU bez ruskog gasa neće izdržati duže od šest meseci. Ako ćemo ozbiljno: neće izdržati ni nedelju dana.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sladjan

pre 1 godinu

Realno bez ruskog gasa bilo bi kao Srbija za vreme rata,ljudi fini i kulturni,ne naviknuti na haos umirali bi od gladi,i totalno bi privreda stala70%!!!!!znači građanski rat u Evropi......tako da se zna,bila bi potpuno ekološka Evropa bez zagađenja,.....ha ha haaa

master

pre 1 godinu

Gde je sada lepotica iz EU, koja je pretila rusiji???????????, cudi me da vise nema komentara od nje.

milan lala

pre 1 godinu

Rusija treba da trazi od Berlina i Brisela da joj se njene milijarde od prodaje gasa EU odmah odblokiraju jer u protivno totalno ce prekinutu isporuku gasa EU . Berlin i Brisel moraju na to pristati jer u protivnom ceka ih kolaps industrije i drustva.

master

pre 1 godinu

Sve to sada nije dovoljno, SADA DA VRATE SVE RUSKO STO SU ZAMRZLI OD SVIH RUSA. to ce biti sledeci potez sto bi bilo lepo sa njihove strane.

Godža

pre 1 godinu

Ma sad treba da im daju uslov da oslobode sva sredstva i rusku imovinu i da ukinu komplet sankcije rusiji ili neka se smrzavaju kao pacovi i nek odu u totalnu propast sa komplet privredom i ekonomijom pa neka plaču americi i engleskoj na ramenu. Naučite ih pameti jednom za sva vremena. Sad su dobili šah a biće i mat.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija