• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

24.04.2022

20:15

MAKRON ISPISAO ISTORIJU, DOBIO NOVI MANDAT NA ČELU FRANCUSKE! Osvojio 58,2 odsto glasova, izbore obeležila najmanja izlaznost u poslednjih pola veka!

Tanjug/AP

Vesti

MAKRON ISPISAO ISTORIJU, DOBIO NOVI MANDAT NA ČELU FRANCUSKE! Osvojio 58,2 odsto glasova, izbore obeležila najmanja izlaznost u poslednjih pola veka!

Podeli vest

Broje se glasovi nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj. Prve rezultati koje je objavio kanal Frans 24 pokazuju da je pobedu odneo aktuelni predsednik Emanuel Makron sa osvojenih 58,2 odsto glasova, dok je liderka Nacionalnog saveza Marin le Pen osvojila 41,8 odsto

Prema prvim procenama izlaznih anketa nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, aktuelni predsednik Emanuel Makron ostaje u Jelisejskoj palati.

Novi petogodišnji mandat Makron je obezbedio sa osvojenih 58,2 odsto glasova, dok je Marin le Pen dobila 41,8 odsto, pokazuju prve izlazne ankete kanala Frans 24.

Takođe, i izlazne ankete agencije Ipsos pokazuju isti procenat osvojenih glasova što upućuje na pobedu aktuelnog predsednika, prenosi Rojters.

Podsetimo, dvoboj ovo dvoje političara u drugom krugu izbora dogodio se i 2017. godine, kada je tada 40-godišnji Makron odneo ubedljivu pobedu sa osvojenih 66 odsto glasova.

Današnjom pobedom Makron je postao prvi predsednik Francuske koji je reizabran na drugi mandat još od Žaka Širaka koji je to uradio 2002. godine kada je pobedio Žan-Mari le Pena, oca kandidatkinje Nacionalnog saveza. 

Prve izjave Makrona i Marin le Pen očekuju se tokom večeri. 

Pravo glasa imalo je 48,7 miliona građana Francuske, a prema dosadašnjih podacima o izlaznosti, ona je najmanja u poslednjih pola veka. 

Novoizabrani predsednik Francuske preuzeće dužnost 13. maja. Prvi veliki izazov na toj poziciji biće parlamentarni izbori zakazani za 12. jun.

Rusija mu obelećila mandat

Emanuel Makron postao je prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi predsednički mandat za redom na izborima u poslednjih 20 godina, otkako je Žak Širak pobedio oca Marin Le Pen, Žan-Marija, i osvojio drugi predsednički mandat 2002. godine.
Kada je Makron izabran za šefa države 2017. godine postao je najmlađi predsednik Republike u istoriji Francuske sa samo 39 godina, kada mu je takođe protivkandidat bila Marin le Pen.
Makron je vodio zemlju tokom pet turbulentnih godina kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, od protesta "žutih prsluka" na ulicama Pariza protiv povećanja poreza na gorivo do pandemije korona virusa, naveo je "Indipendent".
Usponi i padovi njegovog prvog mandata možda nisu jasnije ilustrovani nego u kontrastu čuvene fotografije na kojoj slavi pobedu Francuske u finalu Svetskog prvenstva 4:2 nad Hrvatskom u Moskvi i njegovog povratka u rusku prestonicu četiri godine kasnije kako bi ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne izvede napad na susednu Ukrajinu, kada su sedeli na krajevima veoma dugačkog stola, ocenjuje list.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 1 godinu

Još jedni namešteni izbori. Ljudi ih neće, a oni se nameću. Zato u svetu i jeste ovakav haos, a u Francuskoj će tek goreti.

BorisDe

pre 1 godinu

Le merde France! Same balije bre i bolesnici iz Brisela.

SRBIJO, NIJE SVEJEDNO, ILI MOŽDA JESTE?! SA KIM ĆEMO IMATI POSLA - MAKRONOM ILI LE PEN?! Francuska bira predsednika, hoće li birači rizikovati ili odigrati na sigurno?!
Politika

SRBIJO, NIJE SVEJEDNO, ILI MOŽDA JESTE?! SA KIM ĆEMO IMATI POSLA - MAKRONOM ILI LE PEN?! Francuska bira predsednika, hoće li birači rizikovati ili odigrati na sigurno?!

Francuzi biraju predsednika, drugi krug je 24. aprila i u njemu će se naći Emanuel Makron i Marin le Pen. Šta bi se promenilo u Francuskoj i Evropskoj uniji u slučaju pobede Le Penove, koja se i pre pet godina našla u drugom krugu izbora? Kakva bi bila njena politika prema Srbiji, ko od dva kandidata više odgovara Beogradu

13.04.2022

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija