• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

28.04.2022

18:23

ČAK 41 PRELET U JEDNOM DANU! Šta znači masovni UPAD TURSKIH LOVACA iznad Egejskog mora?!

Vesti

ČAK 41 PRELET U JEDNOM DANU! Šta znači masovni UPAD TURSKIH LOVACA iznad Egejskog mora?!

Podeli vest

Turski borbeni avioni tipa F-16 prema podacima grčkih vlasti i medija u sredu povredili su grčki vazdušni prostor i tom prilikom preleteli čak 13 ostrva u Egejskom moru, od koji neka i po nekoliko puta ukupno 41... Najveći broj kršenja zabeležen je u februaru 170 i martu 165

Preleti turskih F-16 počeli su u sredu rano ujutro prvo iznad Samosa, Arkija tri puta; Lipsija pet preleta, Agatonisija, Furnija, Oinusa, Farmakonisija.. Preleti su zatim nastavljeni i u toku popodneva preko Rodosa, Samosa, Kosa, Lerosa, Karpatosa i Kalimnosa preko ogoa su turski borbeni avioni leteli leteli dva puta u večernjim satima i opoet Arkiosa i Lipsija.

Da stvar bude gora akcije masovnog upada turskih lovaca usledilo je kad je Grčka pozvala turskog ambasadora da protestuje zbog kršenja vazdušnog prostora, dok je poziv Turskoj da učestvuje u vežbi NATO-a otkazan.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova je podvukao da ovi postupci predstavljaju kršenje grčkog suvereniteta, predstavljaju neprihvatljiv izazov i da su u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava.

Izbor Ankare da svakodnevno vrši masovna kršenja grčkog vazdušnog prostora i preletanja naseljenih grčkih ostrva izaziva zabrinutost u rukovodstvu ministarstava spoljnih poslova i nacionalne odbrane. Ovo je navelo Ministarstvo odbrane da odluči da otkaže poziv Turskoj da učestvuje u vežbi „NATO Tiger Meet”.

"Po nalogu ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, generalni sekretar ministarstva Temistoklis Demiris poslao je u četvrtak popodne novu intenzivnu protestnu akciju turskom ambasadoru zbog neviđenog broja narušavanja vazdušnog prostora Grčke, uključujući kopneni

Generalni sekretar je istakao da je nastavak turskog provokativnog i delikventnog ponašanja, kojim se krši grčki suverenitet, potpuno za osudu i neprihvatljivost.

"Osim očigledne činjenice da se radi o eklatantnom kršenju međunarodnog prava, generalni sekretar je dodao da, uz jednostranu odgovornost Turske, ovi postupci stvaraju klimu posebne tenzije u odnosima između dve zemlje, što je u suprotnosti sa nastojanjima da se odnosi unaprede", kaže se u saopštenju i dodaje se da ovakve aktivnosti potkopavaju koheziju NATO u kritičnom trenutku po širi region.

Rekordna godina kada je zabeležen najveći broj upada bila je 2002. čak 3.000 upada, 2001. zabeleženo je 920, a 2000. 440 upada u grčki vazdušni prostor.

Ono što je upečatljivo, jeste da obe strane i grčka i turska letove održavaju sa borbenim kompletom raketa vazduh-vazduh na svim podvesnim tačkama letelice.

Grčka i Turska su susedne zemlje koje najveću količinu novca u odbrambenom budžetu izdvajaju za borbenu avijaciju i ratnu mornaticu upravo zbog nerešene granice na Egejskom moru.

Suština problema između Grčke i Turske leži u tome što Grčka svojim proglašava vazdušni prostor udaljen 16 kilometara od ostrva Karpatos i Hios, ali i ostalih ostrva duž istočne strane Egejskog mora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija