• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Dan

28.04.2022

19:46

BUGARSKI ŠAMAR RUSIMA! Cinično je šta rade zemlji sa najsiromašnijim stanovništvom, KORISTIĆEMO JUŽNI GASNI KORIDOR, ni Srbiji neće izostati gasa!

Vesti

BUGARSKI ŠAMAR RUSIMA! Cinično je šta rade zemlji sa najsiromašnijim stanovništvom, KORISTIĆEMO JUŽNI GASNI KORIDOR, ni Srbiji neće izostati gasa!

Podeli vest

"Gasprom" je juče obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu htele da za gas plate u rubljama

Cena koju Bugarska očekuje da dobije za nove količine gasa mogla bi da bude mnogo bolja od "Gaspromove", poručuje bugarski ministar finansija Asen Vasiljev koji ističe da neće biti nestašica gasa. Vasiljev je kazao da zemlja može da nadoknadi gas koji inače dobija od Rusije preko drugih izvora, kao i da neće biti nestašice gasa naredne zime.

"Gasprom" je juče obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu htjele da za gas plate u rubljama. Bugarska godišnje potroši tri milijarde kubnih metara gasa, a više od 90 odsto ovog energenta dolazi baš iz Rusije.

- Kompletnu rusku isporuku možemo nadomestiti preko južnog gasnog koridora, uz dostave iz Grčke i Turske, i taj plan se upravo sada sprovodi - rekao je Vasiljev novinarima u Briselu.

Dodao je da Sofija nikada nije narušila ugovor koji je imala sa "Gaspromom", već da je on jednostrano prestao da ga ispunjava.

- Ono što je Brisel veoma jasno stavio do znanja je da su plaćanja u suprotnosti sa sankcijama Rusiji, tako da nema šanse da platimo na način na koji 'Gasprom' to zahteva- rekao je Vasiljev.

Prema njegovim rečima, cena koju Bugarska očekuje da dobije za nove količine gasa, mogla bi da bude mnogo bolja od "Gaspromove".

Sa politikom vlade u Sofiji ne slaže se predsednik Bugarske Rumen Radev. On je tokom posete Španiji rekao da je "cinično da energetski najsiromašnija država EU, sa najsiromašnijim stanovništvom" obećava da će naći neko drugo rešenje i da će "platiti više".

- Oni koji mogu da priušte da plate više i koji donose odluke moraju da razmišljaju o onima koji to ne mogu da učine - rekao je Radev.

Da podsetimo, Vasiljev je ranije izjavio da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje, uključujući i Srbiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 1 godinu

Onaj subsidirani americki gas iz rezervi, dok ga bude....

Junik

pre 1 godinu

To Vučiceva Bugarska braco, vi drugačije i neznate vec preko Srbije, u svakom ste ratu bili uz agresora Srbije cak ste i krivci bombarovanja Srbije 1999 jer je po vasem izmisljenom izvestaju upucenom evropskoj uniji donesena odluka da se zemlje evrope odluce za bombardovanje. Dzukele isti ste kao i Hrvati krvolovi

ivana

pre 1 godinu

nego, kaze leba nema da jede ali ima da salje naoruzanje? ne razumem

Marcco

pre 1 godinu

EU donese pravilo da se gas ne plaća rubljima a onda svi plaćaju rubljima osim Poljaka i Bugara...

milankukic

pre 1 godinu

ameriku i evropu treba da je sramota Rusi njima nisu uveli sankcije vec su samo trayili da plate u rubljama da nebi krali i dalje ruse a oni uvedu sankcije UKRADU pare i sve drugo ali ce im se obiti oglavu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija