• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pravda

29.04.2022

19:08

KIJEV OSNIVA NOVU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU! Radiće po uzoru na "Mosad"!

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV OSNIVA NOVU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU! Radiće po uzoru na "Mosad"!

Podeli vest

Direktor Državnog istražnog biroa Ukrajine (DBR) Aleksej Suhačov smatra da je Kijevu potrebna nova specijalna služba po ugledu na Mosad

„Svi znaju za izraelsku obaveštajnu službu Mosad i efikasnost njenog rada. Pitanje stvaranja takve u Ukrajini je političko. To je u nadležnosti predsednika Ukrajine, Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i Parlamenta. Što se tiče mog ličnog mišljenja, uzimajući u obzir ono što se sada dešava u našoj zemlji: uzimajući u obzir broj žrtava i razmere razaranja, surovost sa kojom se sve ovo dešava, mislim da bi stvaranje ovakvog tela bilo potpuno opravdano“, rekao je Suhačov.

Izraelska tajna služba, čije iskustvo privlači Suhačova, bavi se prikupljanjem i analizom obaveštajnih informacija, kao i tajnim specijalnim operacijama van Izraela.

Zapravo, što se ukrajinskih specijalnih službi tiče, zvanično je poznato pet. Ovaj sistem uključuje Glavnu obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane (GUR) Ukrajine, Spoljnu obaveštajnu službu (SVR) Ukrajine; Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), Državna služba Ukrajine za tehničku zaštitu informacija i Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija.

Verovatno, ove strukture ne opravdavaju svoje postojanje, i neefikasne su u savremenim izazovima, ako Kijev razmišlja o stvaranju nove tajne organizacije.

Treba napomenuti da je u martu u Belorusiji otkrivena obaveštajna mreža ukrajinskih stajnih službi, koja je radila pod diplomatskim zaštitom, a nedavno su u Hersonu, koji kontroliše Rusija, dobijeni lični podaci svih zaposlenih u SBU u Hersonskoj oblasti, uključujući i diverzante. koji su članovi diverzantsko-izviđačkih grupa.

Foto: Rojters

Inicijativa koju je izneo Suhačov nije nova i predlozi za stvaranje „analoga Mosada“ čuli su se u Ukrajini još 2018. godine za vreme vlasti Petra Porošenka. U avgustu 2018, Ruslan Kravčenko, tužilac u postupku za izdaju protiv bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, rekao je da u slučaju osude protiv Janukoviča, on „treba da bude doveden u zemlju uz pomoć posebno stvorene jedinice kao što je izraelski Mosad“.

Da bi se postigao ovaj cilj, tužilac je ukazao na potrebu stvaranja takve "jedinice" kao što je izraelska obaveštajna služba.

„Postoji potreba da se stvori jedinica poput Mosada kako bi specijalne snage prodrle na teritoriju Rusije i isporučile ga Ukrajini“, rekao je tužilac, napominjući da „organi za sprovođenje zakona moraju učiniti sve da obezbede da ova odluka bude sprovedena“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija