• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DW

01.05.2022

22:50

PUTINOV BLEF? NE, IPAK SPREMA NUKELARNI UDAR! Rusi čuvaju poslednje sredstvo za kraj rata u Ukrajini, ali Zapad neće biti uplašen? DW analizirao...

Reuters/Printscreen Youtube/Fotomontaža

Vesti

PUTINOV BLEF? NE, IPAK SPREMA NUKELARNI UDAR! Rusi čuvaju poslednje sredstvo za kraj rata u Ukrajini, ali Zapad neće biti uplašen? DW analizirao...

Podeli vest

Ruski udar će biti "munjevit" ako se neko umeša u rat i "bude stvarao pretnju strateškog karaktera", rekao je Vladimir Putin ove sedmice pred vodećim ruskim funkcionerima u Sankt Peterburgu

"Imamo za to sve instrumente", rekao je ruski predsednik, "i nećemo se hvaliti. Primenićemo ih, ako bude neophodno. Hoću da svi to znaju."

Iako je rekao da su neophodne odluke "već donete", Putin nije ulazio u detalje. Prema mnogim stručnjacima, u vazduhu je pretnja taktičkim nuklearnim bombama. Drugi pak misle da je u pitanju još jedan Putinov blef, međutim moramo napomenuti da se radi o navodnim stručnjacima nemačkog medija DW.

"Putin i njegovi savetnici su zaključili da se Ukrajina ne može savladati konvencionalnim oružjem", smatra vojni analitičar Jurij Fjodorov.

"Kremlj vidi atomsko oružje kao poslednje sredstvo, dakle ono koje određuje ishod rata."

Vojni stručnjak ne isključuje mogućnost da ruska armija upotrebi hipersoničnu raketu tipa Cirkon. Hipersonični projektili tipa Cirkon već su imali premijeru u napadima na Ukrajinu. To oružje, koje je Rusija razvila pre Zapada, odlikuje se neverovatnom brzinom i okretnošću, pa se smatra neuhvatljivim za protivvazdušnu odbranu.

Foto: Reuters

"Sateran u ćošak"

Drukčije stvar vidi Andrej Kolesnikov iz Karnegijevog moskovskog centra, organizacije koja je u aprilu morala da se zatvori pod udarom Kremlja. Kolesnikov smatra da su Putinove reči reakcija na nedavni sastanak predstavnika 40 zapadnih država u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

"Sve što Putin kaže nema strateški, već čisto taktički, reaktivni i oportunistički karakter", misli ovaj politikolog.

"Kada recimo kaže da sve ide po planu, niko ne zna kakav je to tačno plan. Dalji ciljevi isto zavise od toga šta se dešava na Zapadu i na frontu."

Kolesnikov u Putinu vidi čoveka koji je "sateran u ćošak pa postaje sve brutalniji".

"On nikada nije bio posebno spreman na dijalog, ali u sadašnjem stanju bi svaki pregovori za njega imali puki neobavezni karakter."

Abas Galjamov, politikolog koji je svojevremeno pisao govore za Putina, a onda postao njegov kritičar, kaže da su Putinove reči čista propaganda.

"Svi su videli da je tigar od papira. Putin hoće da dokaže da to nije tačno, ali ne uspeva. Ostaju mu samo reči."

Zapad neće biti uplašen?

Nemačka štampa nedavno je ocenila da rusko pominjanje nuklearnog oružja ostavlja utiska posebno na nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji u svakoj prilici ponavlja da se mora izbeći direktan sukob sa nuklearnom velesilom. Ipak, uprkos tome se Nemačka priključila zemljama koje isporučuju teško naoružanje Ukrajini.

"Imamo sledeće činjenice: Rusija je napala, imamo ratne zločine i herojsku odbranu Ukrajinaca", nabraja Galjamov.

Te činjenice, kaže, određuju poteze zapadnih političara pa stoga ne očekuje da Putinove pretnje to mogu da promene.

Putinova greška je, zaključuje Galjamov, to što i dalje misli da njegove reči imaju težinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Koje budalaštine vi prenosite!!!!!!! Pa ovo lupetanje ne zaslužuje papir na kome je štampano ili da vam zauzima deo portala

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija