• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.05.2022

07:27

Svetska zdravstvena organizacija prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajni!

Reuters

Vesti

Svetska zdravstvena organizacija prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajni!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da prikuplja dokaze za istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini i navela da je do sada zabeležila 200 napada na zdravstvene ustanove u toj zemlji.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan, tokom nenajavljene posete Kijevu, u kojoj boravio zajedno sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Adanom Gebrejesusom, rekao je na konferenciji za novinare da je odgovornost zaraćenih strana da izbegavaju napade na zdravstvene ustanove.


On je dodao da je SZO već dokumentovala 200 napada na bolnice i klinike u Ukrajini, prenosi Rojters.

Rajan tvrdi da tih 200 slučajeva ne predstavlja ukupan broj napada na ukrajinske zdravstvene ustanove, već samo broj onih koje je SZO potvrdila.

"Namerni napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Rajan.

Foto: Reuters

Majkl Rajan


On je dodao da SZO nastavlja da dokumentuje i prikuplja svedoke ovih napada.

"I verujemo da će sistem UN i Međunarodnog krivičnog suda i ostali preduzeti neophodnu istragu kako bi procenili zločinačku nameru koja stoji iza ovih napada", naveo je Rajan.

Na istoj konferenciji za novinare, Tedros je poručio ukrajinskom narodu da je SZO uz njih.

"Nastavljamo sa pozivima Ruskoj Federaciji da prekine rat", poručio je Tedros.

Rusija je negirala ranije optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o mogućim ratnim zločinima, kao i tvrdnje da su na njenoj meti civili.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragče

pre 1 godinu

Onog momenta kada u zdravstvene ustanove uđe vojska, istera bolesnike i medicinsko osoblje, i odatle radi i deistvuje, pretvori u kasarnu; TO više nije Zdravstveni objekat! TO znaju i oni koji prave popis, ali dižu prašinu!

Slobodan

pre 1 godinu

Svetski hohštapleri (prevaranti-šibicari) za pare će sve uraditi a lepo im je da žive u Americi.

miroljub

pre 1 godinu

SZO je svojevremeno prikupljala podatke o zločinima u Srbiji,Avganistanu,Libiji,Palestini,Siriji i dr.tako da je to uobičajena metoda? Koja su to džubrad ovl iz SZO-a. Očigledno je kada fašisti sa zapada čine zločine , to se ne računa.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija