• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.05.2022

08:52 >> 10:15

PARADA POBEDE u Rusiji je završena! Putin se uputio ka Grobu neznanog junaka u Aleksandrovskom sadu kako bi položio cveće

AP/Tanjug

Vesti

PARADA POBEDE u Rusiji je završena! Putin se uputio ka Grobu neznanog junaka u Aleksandrovskom sadu kako bi položio cveće

Podeli vest

Na Crvenom trgu u Moskvi danas će se održati vojna parada u čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu 1941-1945. U Rusiji se svakog 9. maja obeležava Dan pobede. Na taj dan 1945. godine u 00.43 po moskovskom vremenu potpisan je Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, kojim je okončan Drugi svetski rat

10.08 - Predsednik Putin uputio se ka Grobu neynanog junaka u Aleksandrovskom sadu kako bi položio cveće

09.59 - URA!

09.59 - Čestitamo svim državljanima Rusije veliki praznik!

09.59 - Živela 77. godišnjica velike pobede!

09.58 - Parada povodom Dana pobede je završena!

09.58 - Uz muziku marša „Oproštaj Slovenke“ ruski vojnici napuštaju Crveni trg.

09.57 - Na trgu su paradni odredi koji su štitili DNR i LNR na oklopnim transporterima BTR-MDM „Rakuška“

 

 

09.50 - Trgom se kreću operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M“.

09.49 - Crvenim trgom prvi prolazi simbol pobede – legendarni tenk T-34-85.

 

 

09.48 - Parada ruske vojske je u toku, kao i vojne tehnike

Foto: AP/Tanjug

09.46 - Putin se obratio sa Crvenog trga

Rusija je unapred pružila otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, koja je doneta na vreme, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima Parade pobede, koja se održava na Crvenom trgu u Moskvi, povodom 77. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu

09.37 - Na Crveni trg izlazi puk ruske Ratne flote

Foto: AP/Tanjug

09.35 - Pored tribina prolazi puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije
Na čelu kolone su oficiri i polaznici Vojno-vazduhoplovne akademije „Žukovski – Gagarin“.

09.35 - Pored tribina prolazi odred PVO snaga

09.32 - Na Crvenom trgu je puk kopnene vojske Oružanih snaga Rusije.

09.32 - Na Crvenom trgu je vojno-patriotski društveni pokret „Junarmija“, koji je formiran na inicijativu Ministarstva odbrane Rusije. Danas ovaj pokret obuhvata sve regione Rusije i u svojim redovima ima više od milion dečaka i devojčica.

09.27 - Vojnu paradu predvodi general armije Oleg Saljukov

Foto: AP/Tanjug

09.26 - Himna Ruske Federacije

Foto: AP/Tanjug

09.22 - Minuta ćutanja

Minuta ćutanja kako bi se odala pošta poginulima u Drugom svetskom ratu.

09.17 - Obraćajući se vojnicima, Putin je istakao da se oni bore „za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine“.

Foto: AP/Tanjug

Sergej Šojgu

Zemlje NATO nisu htele da nas čuju, imale su druge planove. Pripremale su napad na Krim, rekao je ruski lider.

09.15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestita Dan pobede veteranima i građanima države.

09.13 - U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvuje 11 hiljada vojnika.

09.10 - Ministar odbrane čestitao je praznik kopnenim, pomorskim i vazdušnim snagama Oružanih snaga Ruske Federacije.

 

09.08 - Nekoliko minuta pre početka parade, predsednik Rusije Vladimir Putin porazgovarao je sa veteranima.

 

 

09.06 - Ministar odbrane počinje obilazak paradne jedinice da bi pozdravio vojnike. Na samom početku će general armije Šojgu pozdraviti pripadnike kopnenih jedinica.

 

09.06 - Vojnu paradu dočekuje ministar odbrane Ruske Federacije, heroj Rusije, general vojske Sergej Šojgu.


Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Oni prolaze ispred trupa u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“.

 

09.01 - Uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova „Sveti rat“ pripadnici bataljona vojne počasne garde 154. posebnog

 

komandantskog Preobraženskog puka iznose na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede.

 

09.00 - Sat otkucava. Početak parade.
Obeležavanje 77. godine od dana pobede u Drugom svetskom ratu 1941-1945.

 

Prva Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine.

Nakon toga, do 1995. godine, održavala se 9. maja na Dan pobede i to samo u jubilarnim godinama – 1965, 1985. i 1990. godine. Nakon raspada Sovjetskog saveza, parade na Dan pobede nisu održane u periodu 1991-1994.

 

 


Parade se, osim u Moskvi, održavaju i u drugim gradovima Rusije. Ove, kao ni prethodne godine, Rusija nije slala posebne pozive stranim liderima na Paradu pobede.


Prema planu Ministarstva odbrane Rusije, na vojnoj Paradi pobede 9. maja 2022. učestvovaće 11 hiljada vojnika, 131 jedinica kopnene vojne tehnike, 77 aviona i helikoptera. Muzičku pratnju obezbediće kombinovani orkestar Ministarstva odbrane.
 

 

 

 

Parada pobede u Moskvi počeće na Crvenom trgu u 9 časova. Gledaoci će moći da vide najsavremenije naoružanje u arsenalu ruske vojske.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Raketa

pre 1 godinu

Iz aviona se vidi da Putin i Rusija su gotovi! Gotovi su i tako nastavljaju napade u Ukrajini bez glave, bez nekog cilja. Stiglo kraj Ruske ere pa nek paradiraju sami...

ringispil

pre 1 godinu

U bre promeni naocare, losa ti dioptrija lose vidis.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija