• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.05.2022

07:00

Izvor iz Brisela otkrio za list "Politiko" - EU će bankrotirati zbog Ukrajine! Nameravaju da se zaduže 15 milijardi evra!

Vesti

Izvor iz Brisela otkrio za list "Politiko" - EU će bankrotirati zbog Ukrajine! Nameravaju da se zaduže 15 milijardi evra!

Podeli vest

Evropska unija bi mogla da bankrotira zbog Ukrajine, piše "Politiko"

Prema navodima tog lista, Brisel namerava da se zaduži 15 milijardi evra kako bi pokrio troškove vlade u Kijevu samo u naredna tri meseca. Analitičari kažu da je EU ionako debelo zadužena zbog pandemije koronavirusa, te da bi novo zaduživanje moglo da je ostavi potpuno bez novca.

Nikad dosta para

Evropski "Politiko" piše da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od međunarodne zajednice nedavno tražio sedam milijardi dolara mesečno, koliko mu je potrebno da isplati plate, penzije i ostale troškove vlade. Amerika se obavezala da će mu obezbediti samo trećinu te sume naredna tri meseca, pa Evropska unija sada pokušava da nadomesti tu razliku.

Foto: AP/Tanjug

Pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, "Politiko" otkriva da bi zbog toga EU mogla da se nađe u velikom problemu.

Nemci se protive

Austrija, Nemačka i Grčka protive se zaduživanju zbog Ukrajine i traže da se nađe alternativa

Izvor iz Brisela


- Planiraju da daju Ukrajini 15 milijardi evra. To će prikupiti prodajom državnih obveznica, na isti način na koji su prikupili 100 milijardi evra za pomoć ljudima koji su ostali bez posla tokom pandemije koronavirusa. Izdaće obveznice, koje će dospeti na naplatu u periodu od pet do 30 godina - kazao je taj izvor.

Broj

15 milijardi evra EU namerava da se zaduži da bi finansirala vladu u Kijevu tri meseca

On je dodao da je Evropska komisija o tome u petak obavestila predstavnike zemalja članica EU, a da bi plan javno trebalo da bude saopšten 18. maja.

- Najmanje tri zemlje - Austrija, Nemačka i Grčka usprotivile su se i tražile da se nađe alternativa. Ni Francuska, koja je načelno podržala predlog, nije njime baš oduševljena. Predsednik Emanuel Makron tražio je da se o planu malo duže diskutuje, pa da članice EU iskažu mišljenje na samitu krajem maja. Međutim, Evropska komisija se nada da će se finansiranju vlade u Kijevu pridružiti i zemlje van evropskog bloka, poput Japana, Norveške i Velike Britanije, te da će se EU tako manje zadužiti - otkrio je diplomatski izvor iz Brisela.

Foto: Tanjug/AP

To se ne radi tako

U razgovoru za "Politiko" on je izneo svoje neslaganje s planom Evropske komisije, navodeći da će zbog finansiranja Kijeva EU bankrotirati.

- Kad god postoji problem s parama u EU, Evropska komisija se pozove na metod kojim se zadužila za pomoć u pandemiji kovida-19. To ne ide tako - besno je rekao taj izvor.

Borelj: Rusku imovinu dajte Kijevu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj predložio je da Ukrajina bude finansirana zaplenjenom ruskom imovinom. On je rekao da sva zamrznuta ruska imovina u inostranstvu treba da bude konfiskovana i da te pare budu date vladi u Kijevu.

Borelj se pozvao na primer Vašingtona, koji je konfiskovao avganistanskih sedam milijardi dolara nakon što su talibani povratili vlast u avgustu prošle godine. Predsednik SAD Džo Bajden tada je rekao da će deo para biti iskorišćen za kompenzaciju žrtava terorističkih napada na SAD 2001, a da će deo biti upotrebljen "za dobrobit Avganistana".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sandra

pre 1 godinu

Odlučno, bitno je da mi sa tim nemamo ništa.

bole

pre 1 godinu

Čist lopovluk i varvarizam, to je njihova demokratija.

UKRAJINA KONFISKUJE SVU RUSKU IMOVINU!
Planeta

UKRAJINA KONFISKUJE SVU RUSKU IMOVINU!

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“

10.05.2022

21:16

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija