• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ria

12.05.2022

16:07

Mediji OTKRILI DATUM KANDIDATURE ŠVEDSKE U NATO! Oglasio se i Stoltenberg i dao vetar u leđa Finskoj i Švedskoj

Vesti

Mediji OTKRILI DATUM KANDIDATURE ŠVEDSKE U NATO! Oglasio se i Stoltenberg i dao vetar u leđa Finskoj i Švedskoj

Podeli vest

Očekuje se da će švedska vlada rešiti sve nesuglasice oko članstva u NATO do kraja nedelje i poslati zahtev u ponedeljak, istog dana kada i Finska, javili su lokalni mediji u četvrtak, pozivajući se na izvore

Ranije u četvrtak, finsko rukovodstvo je podržalo pristupanje vojnom bloku koji predvode SAD. Prema švedskom listu Ekspresen, serija zvaničnih sastanaka će kulminirati početkom sledeće nedelje formalnim zahtevom Švedske da postane saveznik u NATO.

Vladajuće socijaldemokrate održaće virtuelni sastanak kasnije u četvrtak na kojem će razgovarati o tom pitanju. U petak ujutro, manjinska vlada i stranke koje je pasivno podržavaju u parlamentu treba da iznesu javnosti generalno povoljan stav o pristupanju alijansi, navodi list.

Za razliku od Finske, neće biti direktnog poziva za članstvo. Ovo je kako bi se pozabavile rezervama koje imaju neki ljudi u redovima levice i zelenih, navodi se u izveštaju.

Nakon toga će u nedelju uslediti sastanak rukovodstva socijaldemokrata. Ključni momenat će doći u ponedeljak, kada će se održati skupštinska rasprava o tom pitanju. Pod uslovom da zakonodavna vlast podrži taj potez, premijerka Magdalena Andersson će izdati zvaničan zahtev kasnije istog dana, rekli su izvori.

Foto: Reuters

Podsetimo, danas su finski predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin dali su zajedničku izjavu u kojoj su rekli da veruju da bi Finska trebalo da se pridruži NATO-u. Očekuje se da će nacionalni parlament usvojiti odluku u ponedeljak, a formalni zahtev će biti izdat istog dana.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovio je da će organizacija koju predvode SAD biti željna da uključi obe nacije i da će ubrzati proces pristupanja. Svih 30 sadašnjih država članica moraju da odobre bilo kakve dodatke pre nego što budu završeni.

„Ako odluče da se prijave, Finska i Švedska će biti srdačno dobrodošle i očekujem da će proces ići brzo“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, dodajući da će biti napravljeni aranžmani da se obezbedi odbrana podnosilaca zahteva tokom prelaznog perioda.

Izvor na koji se poziva ruska novinska agencija TASS rekao je da bi NATO mogao Finskoj i Švedskoj ponuditi Akcioni plan za članstvo (MAP) već krajem juna. Formalni proces obično traje godinama, od dobijanja poziva do punog pristupanja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija