• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rojters

15.05.2022

08:49

OVO OSTRVO JE TRN U OKU MOSKVI! Sa Švedskom u NATO-u, ovaj „zid“ bi manje-više postao „put“ za pomoć baltičkim državama... IGRA KLJUČNU PREPREKU U PRETEĆEM RATU SA ZAPADOM

printscreen

Vesti

OVO OSTRVO JE TRN U OKU MOSKVI! Sa Švedskom u NATO-u, ovaj „zid“ bi manje-više postao „put“ za pomoć baltičkim državama... IGRA KLJUČNU PREPREKU U PRETEĆEM RATU SA ZAPADOM

Podeli vest

Švedsko ostrvo Gotland, koji su nakratko okupirale ruske trupe 1808. tokom rata u kojem je Finska tokom jednog veka pala pod vlast cara, smatra se važnim za odbranu Švedske i ugroženih baltičkih članica NATO-a Letonije, Litvanije i Estonije

„Ako bi Rusi okupirali delove Švedske, to bi stvorilo neku vrstu... ’zida‘ kroz koji bi NATO morao da se probije pre nego što može da pomogne svojim baltičkim članicama“, rekao je Karlis Neretnijeks, bivši general-major i šef Švedskog koledža nacionalne odbrane.

Sa Švedskom u NATO-u, ovaj „zid“ bi manje-više postao „put“ za pomoć baltičkim državama.“

Nakon što je povukla svoje snage sa Gotlanda nakon raspada Sovjetskog Saveza pre tri decenije, Švedska žurno obnavlja svoje vojno prisustvo na ostrvu, 170 km (105 milja) dugom stenovitom izdanju usred Baltičkog mora koje je popularno mesto za odmor mnogih Šveđana.

Godine 2018. ponovo je aktivirao vojni puk Gotland i ojačao je odbranu ostrva raketama zemlja-vazduh i drugim merama. Izgradnja je deo opšteg ponovnog naoružavanja izazvanog ruskom aneksijom Krima 2014. pročitajte više

Švedska vojska i vlada saopštile da ne veruju da Rusija planira invaziju

Ali akcije predsednika Vladimira Putina u Ukrajini znače da je malo njih voljno da se oslone na tu pretpostavku za svoju bezbednost, a očekuje se da i Švedska i Finska objave da planiraju da podnesu zahtev za članstvo u NATO.

"Kratkoročno gledano, vojna situacija bi bila bolja za Švedsku i za Gotland“, rekao je pukovnik Magnus Frikval iz puka Gotland.

„Efekat praga bi bio veći za Rusiju u smislu napada na zemlju NATO-a nego na zemlju koja nije u NATO-u".

Odluka o pridruživanju bi ponovo nacrtala bezbednosnu mapu Severne Evrope, stvarajući uglavnom neprekinutu grupu NATO država širom kontinenta od Arktika do Crnog mora. Za ljude Gotlanda, čija je slikovita obala prošarana napuštenim mitraljeskim gnezdima iz Drugog svetskog rata, poslednjih meseci doneli su osećaj povratka u prošlo doba, kada se nikada nije sumnjalo u njen strateški značaj na granici Hladnog rata.

„Gotland“, rekao je penzionisani oficir Rutger Banholc, bivši šef domobranstva. „To je nosač aviona"... „Onaj ko sedi na Gotlandu kontroliše velike delove Baltičkog mora".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milos

pre 1 godinu

Треба Русија да изврши превентивну анексију тог острва!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija