• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.05.2022

13:49

(MAPA) ZAŠTO JE PUTIN U STRAHU OD ULASKA FINSKE U NATO? Ni milion vojnika Moskve ne može pomoći, odgovor leži u malom poluostrvu...

printscreen

Vesti

(MAPA) ZAŠTO JE PUTIN U STRAHU OD ULASKA FINSKE U NATO? Ni milion vojnika Moskve ne može pomoći, odgovor leži u malom poluostrvu...

Podeli vest

Gnev Rusije zbog najave Finske o članstvu u NATO-u ima sasvim opipljive strateške razloge

Oni ne opravdavaju postupke Vladimira Putina, koji je intervencijom na Ukrajinu radikalizovao odnose sa neutralnim državama u svom susedstvu, već otkrivaju brutalnu politiku ruskog predsednika kao još pogubniju po dugoročne interese Ruske Federacije.

Finski konsultant, stručnjak za komunikacije i marketinški stručnjak Tomi Ahonen izneo je na svom Tviter profilu prilično argumentovanu analizu zašto se Moskva toliko plaši Finske u NATO. Odgovor leži na poluostrvu Kola na krajnjem severozapadu Rusije, koje se gotovo u potpunosti nalazi unutar Arktičkog kruga, piše "Slobodna Dalmacija".

Zapadni deo poluostrva Kola jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na planeti: ruska arktička flota u luci Murmansk ima sopstvene baze nuklearnih ledolomaca, ali postoje i mnoge baze nuklearnih podmornica naoružanih interkontinentalnim bojevim glavama koje bukvalno mogu da dosegnu drugu stranu planete. Pored toga, na poluostrvu postoji gusta mreža ruskih vojnih vazdušnih baza, sa strateškim nuklearnim bombarderima dugog dometa kao što su Tupoljev Tu 160, Tu 122N i Tu 95.

 

 

Poluostrvo takođe ima razne druge vojne imovine i masivno stacioniranu vojsku koja čuva ogromna rudna bogatstva poluostrva, od rudnika nikla i bakra do hidroelektrana i ribarske industrije, prenosi "Jutarnji list".

Nevolja Rusije je, međutim, u slaboj povezanosti cele ove izuzetno važne oblasti sa ostatkom zemlje: celo Koljsko poluostrvo sa maticom spaja samo jedan put i jedna železnička pruga. Od Murmanska do račvanja iznad Sankt Peterburga vodi 700 kilometara dugačak put koji je u sadašnjim geopolitičkim okolnostima bio prilično bezbedan. Snage NATO-a potencijalno bi mogle da je ugroze samo sa severa, iz Norveške, ali ova početna pozicija nije bila mnogo obećavajuća zbog manje od 30 kilometara širine ulazne granice.

Prema ovoj oblasti, Rusija je odavno rasporedila dve divizije svoje kopnene vojske da čuvaju svoj severni bok. Pedeset hiljada ljudi pod oružjem uveravalo je NATO da to neće biti tako lako.

Ulaskom Finske u NATO, bezbednosna ravnoteža ruskog poluostrva Kola se potpuno urušava, a celu ovu teritoriju duž finske granice postaje praktično nemoguće odbraniti. Snage Severnoatlantske alijanse iz Finske sutra mogu da preseku ruski put ka Murmansku na najmanje stotinu mesta, a sa više od milion vojnika bi ga bilo veoma teško obezbediti.

NATO uopšte ne bi trebalo da koristi svoje veće snage: mala diverzantska taktička grupa u ovoj izuzetno šumovitoj oblasti mogla bi rutinski da preseče železničku, putnu, komunikacionu i elektroenergetsku infrastrukturu i netragom nestati među borovima, a najveći vojni i nuklearni potencijal Rusije našao bi se logistički odsečen od ostatka zemlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Odium

pre 1 godinu

Isto tako Rusi mogu da očiste granicu sa Finskom od šume,pa posle da zapale celokupnu šumu u Finskoj i da izgori cela Finska.

Deki

pre 1 godinu

Manite se ovih analiza "sta bi bilo- ako bi bilo" u slucaju potencijalne opasnosti od sukoba (gomilanje snaga i raketa) sa NATO zemljama Rusija salje desetak iskandera sa nuklearnim glavama ka obliznjim zemljama kao prevencioni udar. Mislite li da ce Amerika da rizikuje opstanak planete i Amerike zbog 5.5 miliona Finaca, nema sanse... bice to kolateralna steta.

pera

pre 1 godinu

fantazije jedan vojnik da udje nuklearna bomba ide na finsku, rusija moze da povuce svu vojsku sa granica niko nece uci, nikad... apsolutne gluposti

Dimitrije

pre 1 godinu

Bravo majstori izvor "Slobodna Dalmacija".

Mr

pre 1 godinu

E, jeste! Ni u ratu 1939-1944, nisu to uspeli da zauzmu, kada se SSSR borio da zaustavi invaziju III Rajha južno odatle! A, tada nije postojalo ni nuklerano oružje! Hrabri Finci, ni reč "najveća koncentracija nuklearnog oružja na svetu" ih nimalo ne plaši, Baš su hrabri, svaka im čast, ili ima i neki drugi "tehnički" izraz za takvo stanje uma!?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija