• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kineski radio Internacional

19.05.2022

08:28

POSLEDNJE UPOZORENJE KINE ZA SAD! VAŠINGTON DUGO PLEŠE PO IVICI ŽILETA, DOVEŠĆE SEBE U "OPASNU SITUACIJU"... Peking se naoštrio!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

POSLEDNJE UPOZORENJE KINE ZA SAD! VAŠINGTON DUGO PLEŠE PO IVICI ŽILETA, DOVEŠĆE SEBE U "OPASNU SITUACIJU"... Peking se naoštrio!

Podeli vest

Kina će preduzeti odlučnu akciju da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese u slučaju da se Amerika umeša u unutrašnje stvari zemlje

Kina će preduzeti snažne mere da zaštiti svoj suverenitet i nacionalne interese ako se SAD umešaju u unutrašnje stvari zemlje, rekao je Jang Jieči, šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK tokom telefonskog razgovora sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Prema rečima Janga Jiečija, Vašington je tokom određenog vremenskog perioda napravio nekoliko "pogrešnih akcija i izjava" da bi se umešao u unutrašnje stvari Kine i naneo štetu interesima Pekinga.

"Kina će preduzeti odlučnu akciju da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, a mi ćemo svoje reči pretvoriti u stvarnost", rekao je političar.

On je istakao da je pitanje Tajvana najvažnije, osetljivo i ključno u odnosima Kine i SAD. Jieči je naglasio da ako SAD insistiraju da igraju na "tajvansku kartu" i nastave "pogrešnim putem", to će neizbežno dovesti do "opasne situacije".

"Pozivamo Sjedinjene Države da jasno razumeju situaciju, da se striktno pridržavaju svojih obaveza i da se pridržavaju principa Jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja", zaključio je on, prenela je RIA.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boban

pre 1 godinu

ima li kraja ovoj komunistickoj propagandi sa stranica "Informera"?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija