• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

22.05.2022

23:00

BRITANCI DECENIJAMA SVETU MRSILI KONCE! Novi dokumenti otkrivaju kako je London u tajnosti destabilizovao neprijatelje, najviše Kinu i...

Pixabay

Vesti

BRITANCI DECENIJAMA SVETU MRSILI KONCE! Novi dokumenti otkrivaju kako je London u tajnosti destabilizovao neprijatelje, najviše Kinu i...

Podeli vest

Vlada Velike Britanije decenijama je vodila tajnu kampanju "crne propagande"

Cilj je da destabilizuje neprijatelje Hladnog rata. Dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a objavio ih britanski "Gardijan", pokazuju da je jedinica, u sastavu Forin ofisa (Ministarstva spoljnih poslova), koja je operisala u Londonu od sredine pedesetih do kasnih sedamdesetih godina prošlog veka bila, pre svih, fokusirana na Sovjetski Savez i Kinu. Ali, na meti su joj se našli i brojni levičarski oslobodilački pokreti i vođe, koji su Britancima bili trn u oku.

Vlada u Londonu je, takođe, dugi niz godina izazivala tenzije, haos i nasilje u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, precizira se u obimnoj dokumentaciji. Kampanja je za cilj imala mobilizaciju muslimana protiv Moskve, pri čemu su promovisani verski konzervativizam i radikalne ideje. Da bi izgledali autentični, dokumenti su podsticali mržnju prema Izraelu.

- Ova otkrića spadaju među najvažnije u poslednje dve decenije - ocenjuje Rori Kormak, stručnjak za istoriju subverzije i obaveštajne službe, koji je pronašao materijal, tokom istraživanja u okviru priprema za novu knjigu "Kako izvesti državni udar: i deset drugih lekcija iz Sveta tajnih državnih snaga"...

Foto: AP/Photo

- Sada je jasno da je Velika Britanija učestvovala u više crnopropagandnih projekata nego što istoričari pretpostavljaju i da su njeni napori bili sistemski, ali i ambiciozniji i ofanzivniji nego što se slutilo.

Sve je počelo sa Odeljenjem za istraživanje informacija (IRD) koje je, posle Drugog svetskog rata, osnovala tadašnja laburistička vlada sa ciljem da se suprotstavi navodnim sovjetskim propagandnim napadima na Britaniju. Njegove aktivnosti odražavale su propagandne operacije Hladnog rata koje je vodila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), kao i opsežne napore SSSR i njegovih satelita.

Klupko obmane, koje su zajedničkim snagama pleli Britanci i Amerikanci, počelo je da se zapliće još izdavanjem magazina "Amerika", koji je odigrao jednu od najvećih uloga u probijanju "gvozdene zavese", tokom Hladnog rata i u probijanju zapadnih uticaja u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Časopis je objavljivan prvenstveno na ruskom jeziku, štampala ga je američka vlada u Manili, a distribuirale su ga američke diplomate, razbacujući kopije po sovjetskom javnom prevozu, piše britanski elektronski medij "Žurnal Mali ratovi".

Sovjetskoj publici magazin je isporučivao "divne aspekte Amerike". "Amerika" nije na tome stala, distribuirala se, mnogo kasnije, i na ukrajinskom jeziku, ne nudeći direktnu političku poruku, ali podtekst nije mogao biti jasniji: "Zapad je vaš prijatelj i svideće vam se ono što tamo nađete".

London, kroz istoriju, nije štedeo napore da podstakne antisemitizam, rasizam i islamistička osećanja kako bi postigao svoje ciljeve, komentariše nezavisni italijanski medij "Kao Don Kihot", a nemačka štampa ukazuje na obaveštajnu osovinu Vašington - London, u svetlu jednog paralelnog događaja.

Foto: Tanjug/AP

Gotovo istovremeno sa skidanjem etikete "tajno" sa dokumenata britanske vlade, isplivali su i dokazi da je CIA agresivno sprovodila, takođe tajnu propagandu, da potkopa moral Istočne Nemačke na vrhuncu Hladnog rata.

TVITOVI O RUSKOJ ZAVERI

Sredinom šezdesetih, IRD je zapošljavao 360 ljudi i imao tajnu, "specijalnu uređivačku jedinicu" koja se bavila isključivo crnom propagandom, manipulišući ljudskim umovima, i to onima čiji je prst bio "na obaraču". I sadašnja britanska šefica diplomatije, Liz Tras, na raspolaganju ima takozvanu vladinu informativnu ćeliju iz koje obaveštajci svakodnevno tvituju o navodnoj ruskoj zaveri, stičući tako prednost u informativnom ratu, koji, mahom, utiče i na uspeh na terenu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija