• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republka

24.05.2022

11:09

KUVA NA DALEKOM ISTOKU, BAJDEN BI U RAT SA KINOM, A ZOVE NAMAČKU UPOMOĆ! Bela kuća "pegla" situaciju (Video)

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

KUVA NA DALEKOM ISTOKU, BAJDEN BI U RAT SA KINOM, A ZOVE NAMAČKU UPOMOĆ! Bela kuća "pegla" situaciju (Video)

Podeli vest

Drugi put u roku od nekoliko meseci Bajden je najavio intervenciju u slučaju da Peking pošalje snage na ostrvo, pa je Bela kuća opet morala da "pojašnjava" njegovu izjavu

Američki predsednik Džo Bajden (79), suočen s problemima u SAD, ponovo je nepromišljenom izjavom pojačao napetosti s Kinom. Osoblje Bele kuće opet je moralo da "pojašnjava" kako on nije mislio baš tako kako je rekao kada je poručio da će Amerika vojno intervenisati ukoliko Peking pokuša silom da zauzme Tajvan.

Kina ovo ostrvo smatra delom svoje teritorije, dok američke vlasti zvanično poštuju politiku Jedne Kine, ali Tajvanu obezbeđuju odbrambeno oružje.

Zbrka je počela kada je neko od novinara tokom Bajdenove posete Japanu u ponedeljak pitao predsednika SAD da li je, s obzirom na to da "iz očiglednih razloga nije želeo da se vojno meša u sukob u Ukrajini", voljan da se vojno umeša i odbrani Tajvan ukoliko to bude potrebno. Bajden je odmah odgovorio potvrdno.

- Da. To je obaveza koju smo preuzeli - rekao je američki predsednik.

Čak je i demokratama izrazito naklonjeni CNN primetio da je Bela kuća brzo ublažila ove komentare, navodeći da oni ne odražavaju promenu u politici SAD. Američka televizija podseća da je ovo bio drugi put u poslednjih nekoliko meseci, nakon sličnog Bajdenovog ispada tokom događaja baš u organizaciji CNN, da on kaže da će SAD štititi Tajvan od kineskog napada, da bi potom odmah iz Bele kuće porekli te navode.

Najnovija ratoborna Bajdenova izjava usledila je nakon brojnih problema koji su ga zadesili pre polaska na turneju po Dalekom istoku, uključujući i nestašicu mlečne formule namenjene ishrani beba, zbog čega je naredio hitne nabavke iz inostranstva.

U nedelju uveče teretni avion vojske SAD iz američke vazduhoplovne baze Ramštajn, u Nemačkoj, poleteo je sa 35 tona mlečne formule, a Bela kuća je navela da se već sprema druga isporuka.

U Mičigenu je odlukom američke uprave za hranu i lekove privremeno zatvoren pogon "Abot laboratoriz", vodećeg proizvođača mlečne formule, što je izazvalo jednu od najvećih nestašica ove vrste hrane za bebe u novijoj istoriji SAD.

Republikanski kongresmen Met Gec nedavno je žestoko napao Bajdena da američke porodice nemaju bebi-formulu, dok Bela kuća šalje 40 milijardi pomoći Ukrajini.

SAD da ne obmanjuju separatiste na Tajvanu

Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, reagovao je na Bajdenovu izjavu porukom da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije i da će Kina preduzeti odlučne mere za zaštitu suvereniteta i bezbednosnih interesa.

- Pozivamo SAD da budu oprezne u izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu - naveo je Vang.

On je pozvao američku stranu da se iskreno pridržava principa Jedne Kine i da "ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija