• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji hr

25.05.2022

12:10

KO JE STRADALI GENERAL IZ "SUHOJA"? Bio Putinova desna ruka, član Vagnera i pilot najvišeg ranga, RUSI SE KLELI U NJEGA!

printscreen

Vesti

KO JE STRADALI GENERAL IZ "SUHOJA"? Bio Putinova desna ruka, član Vagnera i pilot najvišeg ranga, RUSI SE KLELI U NJEGA!

Podeli vest

Rusija je u Ukrajini izgubila još jednog visokog oficira, poginuo je penzionisani general ruskog ratnog vazduhoplovstva Kanamat Botašev koji je upravljao avionom Suhoj

Informaciju o njegovoj smrti su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio nadređeni, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegovog penzionisanja. Jedan od bivših kolega potvrdio je za BBC da je penzionisani general izvršavao vazdušne zadatke u Ukrajini na jurišnom lovcu Suhoju "Su-25".

Pre penzionisanja Botašev je bio zapovednik vazdušnih pukova i on je ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini. Bio je pilot snajperista, a ovu značku u ruskim vojnim vazdušnim snagama dobijaju oni piloti koji imaju najviši nivo stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu obrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko 8 miliona dolara.

Kanamat Botašev rođen je 1959. godine u Karačajevo-Čerkezijo, diplomirao je na Visokom vojnom institutu za vazduhoplovstvo Jejsk i kvalifikovao se kao pilot lovaca-bombardera. Napredovao je od poručnika do generala, a pre penzionisanja zapovedao je u Gardijskoj vazdušnoj bazi u Voronježu.

 

 

U nedelju, 22. maja i Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je na nebu iznad Luganska oboren ruski jurišni avion "Su-25", te da pilot nije imao vremena za katapultiranje. Nakon te vesti Fajterbomber, ruski Telegram kanal za vojne pilote, objavio je kako žali za neimenovanim zapovednikom.

"Zbogom zapovedniče. Malo je ljudi na ovoj planeti koji su živeli na nebu kao vi. Nebo uzima najbolje, danas vas je uzelo" napisali su.

"Danas je Kanamat umro! Okrug Popasna u 8:25... Prvi poziv NAR-a (nevođene vazdušne rakete), drugi - Stinger, eksplozija u vazduhu i... to je to, stajalo je komentaru u kojem je identifikovan Botašev, a komentar je potom ubrzo obrisan.

Drugi članovi foruma nastavili su da raspravljaju o njegovoj smrti koristeći inicijale KHB. Kako je 63-godišnji penzionisani general završio pilotirajući "Su-25" u Ukrajini, nije do kraja jasno.

Foto: Printscreen You Tube/Uredništvo sajta VulinRs

Bivši Botaševovi podređeni sugerisali su da on nije mogao da ostane po strani i da gleda šta se događa. Prema informacijama vojnog analitičara i autora brojnih knjiga na temu moderne vojne istorije, Toma Kopera, Botašev je leteo za "Vagnerovce". Zovu ga jš i glavnim Putinovim čovekom za njegove poslove...

"Važnost redovnih Oružanih snaga Ruske Federacije opada, a Vagner postaje sve važniji. To nije samo zato što je Vagner isterao ukrajinsku 24. mehanizovanu brigadu iz Popasne i tako ostvario prvi veći prodor preko utvrđene ukrajinske linije obrane na staroj liniji razgraničavanja na istoku", komentarisao je analitičar.

Vojna karijera generala Botaševa naglo je prekinuta u junu 2012. kada je optužen za rušenje lovca "Su-27" u blizini Petrozavodska. Kako je tada pisala Novaja Gazeta, general je zamolio svog prijatelja, pukovnika, da poleti lovcem "Su-27", na kojem nije imao dopuštenje za let.

Foto: Printskrin

Uzleteli su, a tokom leta Botašev je odlučio da izvede akrobaciju, ali je izgubio kontrolu. Lovački avion se srušio, a piloti su se katapultirali.

"Samo sam hteo da upravljam lovcem ove vrste, ali nisam uzeo u obzir da takav avion ima svoje karakteristike", objasnio je Botašev na suđenju.

Pritom se pokazalo da je Botašev već imao sličan službeni prekršaj: godine 2011. je bez dopuštenja upravljao avionom "Su-34". Proglašen je krivim za pad aviona i osuđen na četiri godine uslovno i novčanu kaznu od 5 miliona rubalja, što je oko 84.000 evra. Nakon suđenja se povukao iz oružanih snaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milisav

pre 1 godinu

Svaka cast za pricu, Putinov ‚Top Gun‘ pa nesme da leti avione vise klase, pa ih krade i pravi lom a Putin ga toliko voli da ga pusta ponovo i ponovo da pravi sranje. Cak ga pusta jedna totalno profesionalna vojska kao Ruska da tip sa 63 g uzima avion i ako sam dobro racinao treci put srusi.

misko

pre 1 godinu

Ako im ne poginu svi generali, Rusi dobijaju ovo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija