• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

28.05.2022

22:17

EU IMA NOVI PLAN DA OSLABI PUTINA! Brisel naglo promenio politiku, neće više uvoditi sankcije Moskvi, objasnili i zašto

Tanjug/AP

Vesti

EU IMA NOVI PLAN DA OSLABI PUTINA! Brisel naglo promenio politiku, neće više uvoditi sankcije Moskvi, objasnili i zašto

Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da Evropa nastavlja da kupuje rusku naftu samo da bi uskratila predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu još veći profit, tvrdeći da tako sprečava Moskvu da ponudi tu naftu koju je kupila Evropska unija svetskom tržištu i "profitira od skoka cena"

"Da bismo spasli Evropu od Putina, moramo nastaviti da kupujemo rusku naftu. Jer ako ne uradimo, Putin će to prodati na drugom mestu i više profitirati od poskupljenja, pa bolje da kupimo rusku naftu, a ne da on profitira", navela je šefica Evropske komisije predstavila je u intervjuu za "Em-Es-En-Bi-Si".

Podsetimo, šesti paket sankcija protiv Rusije nije usvojen u EU, zbog protivljenja Mađarske na najavljeni embargo na uvoz nafte iz Rusije. Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim kontaktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

Foto: Tanjug/AP

Iz Brisela navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključujući i embargo na naftu. Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

"Ne bi trebalo podizati lažne nade"

Deo zvaničnika EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, optimističan je u pogledu postizanja sporazuma oko šestog paketa sankcija čak i "pre samita", dok predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenjuje da ne bi trebalo ”podizati lažne nade”, odnosno da o ”sankcijama neće biti reči na samitu". Da o embargu na naftu neće razgovarati sa kolegama na samitu ldera EU poručio je i premijer Mađarske, Viktor Orban.

Foto: Tanjug

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 1 godinu

Jel to EU usklađuje politiju sa Srbijom? Vučiću najveći si!

Milan

pre 1 godinu

Близу је распад. Овде једни у клин, други у плочу. Нема ништа од договора, ??

ratko

pre 1 godinu

i ovoj zlo ide iz ociju kao i olbrajtovoj i klintonki ma ne moze se sakriti

Cika Sale

pre 1 godinu

Da sad ce da kuouju naftzu od njega kobajagi da se nebi Putin vise obogatijo a ne kazu da moraju e ja dasam Putin rekao bih zatvaraj sve cesme za EU pa neka bleje skotovi primitivni.

Pera

pre 1 godinu

ahhahahahahahaa . . buahahahahahahha .. fon kreten . .buahahaha

Pravda

pre 1 godinu

Samo jos malo Gospodjo,leto ce da prodje a zima ce da dodje,pa cete posle,nafte poceti i gas da uvozite.i na kraju i zitarice.i to samo ako Gospodin Putin odobri.

master

pre 1 godinu

Ovakve gluposti mogu da izjave samo oni sa intelegencijom curke, nebih zeleo da uvredim curke.

Rale

pre 1 godinu

Nije Srbija licemerna i zato ne može da prihvata ucene od takvih.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59