• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/M. K. T.

29.05.2022

18:10

(VIDEO) BRUTALNA ŠAMARČINA ZAPADU IZ MOSKVE, NA EKONOMSKOM FORUMU U RUSIJI VIŠE OD 90 DRŽAVA! Toliko o sankcijama, SVET POKAZAO ŠTA MISLI O...

AP/Photo

Vesti

(VIDEO) BRUTALNA ŠAMARČINA ZAPADU IZ MOSKVE, NA EKONOMSKOM FORUMU U RUSIJI VIŠE OD 90 DRŽAVA! Toliko o sankcijama, SVET POKAZAO ŠTA MISLI O...

Podeli vest

Predstojeći Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) sasvim slikovito je Zapadu pokazao da se zavarava misleći da su oni ceo svet. U uslovima ukrajinske krize i najoštrijih sankcija ikad koje je 35 zemalja Zapada uvelo Rusiji, prisustvo ekonomskom forumu u Peterburgu sredinom juna već je potvrdilo više od 90 država

Već taj podatak sam dovoljno govori kakvo je većinsko raspoloženje u svetu, kakav je njihov stav o sankcijama, ali i o tome u kom pravcu se kreće svet.

Tim pre što se samo mesec dana po otpočinjanju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini pozivu za učešće na SPIEF-u odazvalo 69 država, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Japan, Kina, Indija, Srbija. U međuvremenu ih se prijavilo još više od 20. Za sada.

Više od 90 država na forumu u Rusiji

- Važno je stvoriti povoljne uslove za realizaciju zajedničkih projekata i obezbediti podršku inicijativama poslovne zajednice. Suprotno određenim okolnostima, učešće na SPIEF 2022. je potvrdilo više od 90 zemalja. Brojke su zaista impresivne - bio je komentar saradnika ruskog predsednika Antona Kobjakova.

On je ocenio da forum koji se održava 25. put, svake godine prima predstavnike iz više od 140 zemalja, i da ni ova neće biti izuzetak, jer se dinamika potvrđivanja učešća nije promenila.

Po oceni ekonomiste Miroslava Jovanovića, profesora Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi, te brojke u okolnostima kakve imamo znače ono što ne može da se vidi u zapadnim medijima, pre svega da 70 odsto država u svetu nije uvelo sankcije Rusiji.

Ko je sledeći

To što je u međuvremenu raste broj zemalja koje su se prijavile za učešće na ekonomskom forumu , po njegovoj oceni je, koliko to čudno zvučalo, logična posledica zapadnih sankcija uvedenih Rusiji. Mnoge zemlje se, kako kaže, s pravom pitaju ko je sledeći. On podseća da su Iranu pre nekoliko decenija zamrzli sredstva i nisu ih još vratili, ali da se sada prvi put dešava da zamrznuta sredstva hoće da uzmu i iskoriste ih bez saglasnosti vlasnika i bez međunarodne, javne otvorene procedure.

- Ako su sredstva koja su zamrznuta u neku ruku oteta, a zarađena su na legalan način, pitaju se šta je sada na redu i da li treba stvoriti neki novi globalni međunarodni sistem i finansijski i trgovinski i neku novu valutu. Sada je vreme za traženje toga - kaže Jovanović za Sputnjik podsećajući da se svetski monetarni sistem od prošlog veka menja otprilike na 30 godina.

Sistem umro sa sankcijama Rusiji

On smatra da je sistem koji važi od 1971. sa dolarskim standardom umro onog trenutka kada su na Zapadu zamrznuta legalna ruska sredstva. Sada je velika bojazan širom sveta šta će dalje da se dešava i forum u Sankt Peterburgu je, kako kaže, jedna od mogućih tribina na kojoj zemlje mogu da kažu svoje mišljenje, a da nisu pod pritiskom velikih finansijskih moćnika.

Na pitanje kakva je poruka poslata Zapadu time što se međunarodni forum održava u neizmenjenom formatu, kao da ukrajinske krize i sankcija nema, naš sagovornik kaže da je SPIEF ne samo dokaz nego i deo priče o multipolarnom svetu koji nezaustavljivo nastaje. 

- Poruka je ta da postoji želja za alternativom i da učesnici foruma istražuju mogućnosti ko sa njima želi da radi i razgovara na neki drugi način. Jeste da na Zapadu imaju izuzetno veliku moć da pritiskaju, ali ona nije apsolutna. Kada gledate razvijene zemlje okrenute Zapadu, kakva je Izrael, ili vrlo ekonomski snažna Turska, koje nisu uvele sankcije, da ne spominjemo čitav niz azijskih zemalja, među kojima moćnu Kinu i Indiju poruka im je - oprostite, niste vi jedini sudija u ovoj ekonomskoj utakmici na globalnom nivou - kaže Jovanović.

Nova stvarnost

On ističe da je Zapad sa punim pravom ekonomski zasnivan na konkurenciji - dajte bolje, dajte jeftinije, dajte nešto što manje troši resurse, pravite inovacije. Razgovori i dogovori na forumu u Sankt Peterburgu, po njegovom mišljenju, su šansa za mogućnost da se ide ka kreiranju neke nove stvarnosti, da li nove valute, ili novog načina korišćenja postojećih valuta, nečega što bi značilo ekonomsku, finansijsku, energetsku, u krajnjem i političku konkurentnost.

To da konkurencija važi za druge, a ako pogađa nas onda ne dolazi u obzir i možete samo da koristite naš novac, naš sistem za transfer novca… je vreme koje ostaje za nama, smatra naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Babi

pre 1 godinu

Super. Samo napred za sve koji misle svojom glavom. Sva carstva su propadala, pa ce i britansko i americko. Dosta se igralo kako oni sviraju. Sad malo neka drugi sviraju.

nesa151

pre 1 godinu

ALO PROZAPADNJACI ovde ispostava RUSIJE! Procitaste li vi gornji clanak koliko je jaka RUSIJA jer za sankcije nisu glasale 70% ZEMALJA SVETA:VASI MILJENICI POLAKO PROPADAJU .SRBIJO PRAVOSLAVNI SVET CE OPSTATI!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Spektakl u Beogradu! Najbolji na planeti na istom mestu!
Ostali sportovi

Spektakl u Beogradu! Najbolji na planeti na istom mestu!

Prvi „Karate Masterclass“ održaće se u Beogradu u nedelju 31. marta 2024. godine u Sportskom centru Banjica. Događaj je namenjen mladim karatistima, takmičarima, sportistima, trenerima, roditeljima, kao i svim ostalim ljubiteljima ovog sporta i obuhvata treninge i predavanja.

28.03.2024

13:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija