• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

30.05.2022

18:37

EU PUKLA, BEZ DOGOVORA O EMBARGU NA RUSKU NAFTU! Brisel se ovog scenarija plašio, a sad ga ima u realnosti! MOŽDA SE DOGOVORE U JUNU?!

Vesti

EU PUKLA, BEZ DOGOVORA O EMBARGU NA RUSKU NAFTU! Brisel se ovog scenarija plašio, a sad ga ima u realnosti! MOŽDA SE DOGOVORE U JUNU?!

Podeli vest

Pronaći trenutni konsenzus EU o zabrani ruske nafte je nerealno, smatra estonski premijer Kaja Kalas. Lideri zemalja bloka okupili su se danas na samitu u Briselu kako bi rešili to pitanje.

Mislim da danas nećemo postići dogovor, rekla je Kalas, dodajući da je verovatnije da će embargo biti odobren na sledećem samitu u junu.

Ranije danas, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je, kako se izveštava, izrazio nadu da bi sporazum mogao biti postignut do ponedeljka popodne.

Predložene sankcije na uvoz nafte iz Rusije bile bi deo šestog paketa sankcija EU prema Moskvi otkako je krajem februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Pet prethodnih paketa sankcija uključuju ograničen pristup tržištima kapitala, isključivanje ruskih finansijskih institucija iz SVIFT-a, zamrzavanje deviznih rezervi ruske centralne banke i zabranu uvoza ruskog uglja i raznih roba.

Razgovori o embargu na naftu traju od početka maja, a među 27 zemalja članica EU nije postignut dogovor.

Ovaj predlog je zaustavila Mađarska koja većinu svoje nafte dobija iz Rusije. Mađarska vlada uporedila je potpunu zabranu ruske nafte sa „atomskom bombom". Druge zemlje bez izlaza na more, uključujući Češku Republiku i Slovačku, takođe su izrazile rezerve u pogledu plana.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je prošle nedelje da EU ne može odmah da uvede embargo na rusku naftu, jer bi takav korak, kako ona navodi, omogućio Moskvi da svoju naftu prodaje negde drugde i ostvari više prihoda.

Ukrajina je više puta pozivala vlade zemalja EU da uvedu potpuni embargo na rusku naftu i gas, optužujući nacije koje kupuju energiju od Rusije da svakodnevno povećavaju vojni budžet Moskve.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Kakav glup naslov, pa da je EU uvela sankcije i mi bi lose prosli, ionako imamo preskupo gorivo, 60 dinara skuplje nego u Madjarskoj.

baja

pre 1 godinu

Ima i plan B..... "ruski" iskender ili Kalibr ili Birjuz, "slucajno" pogadjaju naftovod koji ide prema Madjarskoj preko Ukrajine na nekoliko mesta i prekidaju ga, ukrajinci "imaju probleme" da ga poprave zbog raketne opasnosti i tako orban nema naftu a embargo pocinje,..... 1 udarcem 2 muve

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija