• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/The Sun

04.06.2022

18:07

PEKING ĆE MOĆI DA CILJA I EVROPSKE I AMERIČKE METE! Zapad drhti od kineskih vozova "sudnjeg dana", upaljeni svi alarmi! (Video)

printscreen

Vesti

PEKING ĆE MOĆI DA CILJA I EVROPSKE I AMERIČKE METE! Zapad drhti od kineskih vozova "sudnjeg dana", upaljeni svi alarmi! (Video)

Podeli vest

Zvanični Peking namerava da sistem "pametne" železnice iskoristi kako bi njime saobraćali esktremno brzi vozovi sa nuklearnim naoružanjem, piše britanski San

Vozovi "Sudnjeg dana", što je naziv koji se već odomaćio u medijima na Zapadu, kreću brzinom do 220 milja (350 kilometara) na sat i mogli bi da pretstavljaju značajnu opasnost za Zapadne zemlje ukoliko bi došlo do ekskalacije sa Kinom.

Da zvanični Peking namera da koristi brze vozove donosiocima odluka u prestonicama na Zapadu postalo je jasno kada je nedavno objavljeno istraživanje koje finansira kineska vlada, a čiji rezultati bi uskoro mogli da postanu realnost.

Prema ocenama stručnjaka, kineski budžet njihovu izgradnju i više nego lako može da izdrži.

- Nije nezamislivo da kineski železnički sistem može da podrži 1.000 dodatnih bojevih glava koje mogu da dostignu evropske i američke ciljeve - objasnio je Rik Fišer, ekspert za kinesku vojsku.

Realizacija ovog projekta od strane šefa kineske države i Komunističke partije Si Đinpinga poverena je Jin Zihongu, vanrednom profesoru na Univerzitetu Jugozapad Huantong, a preliminarni rezultati predstavljeni su u časopisu koji je recenzirao Univerzitet.

- Preliminarni rezultati pokazuju da je korišćenje brzih vozova za transport oružja - kako konvencijanog tako i nuklearnih bojevih glava - bolje i brže od teške transportne železnice za koju se verovalo da najbolje odgovara toj ulozi - navodi San.

Inače, kako navodi britanski tabloid, korišćenje vozova kao lansirne rampe za nuklearno oružje je stara ideja koju je razvio Sovjetski savez, a Peking preuzeo još 2005 godine, kada su istraživači sa Pekinškog instituta za tehnologiju svemirskih lansiranja izneli su ideju o lansiranju podmorničke rakete iz voza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija