• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mondo.rs

05.06.2022

12:57

AMERIKA VIŠE NIJE NEPRIKOSNOVENA GLOBALNA SILA, SPREMITE SE, "JAKA KIŠA ĆE PASTI"... Dramatično obraćanje najvišeg oficira vojske SAD

Vesti

AMERIKA VIŠE NIJE NEPRIKOSNOVENA GLOBALNA SILA, SPREMITE SE, "JAKA KIŠA ĆE PASTI"... Dramatično obraćanje najvišeg oficira vojske SAD

Podeli vest

Najviši oficir američke vojske uputio je izazov sledećoj generaciji vojnika da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće mnogo ličiti na ratove današnjice

Armijski general Mark Mili, komandant Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, uputio je izazov sledećoj generaciji vojnika da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće previše ličiti na ratove današnjice.

Najviši oficir američke vojske, armijski general Mili, predstavio je mračnu sliku sveta koji postaje sve nestabilniji, sa velikim silama koje nameravaju da promene globalni poredak. Poručio je kadetima koji diplomiraju na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu da će oni snositi odgovornost i da se postaraju da SAD budu spremne.

"Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje. Svako nadmetanje sa kojim smo imali iskustva poslednjih 70 godina, brzo se zatvara, a Sjedinjene Države će, u stvari, već biti izazvane u svakom domenu ratovanja - svemira, sajber prostora, pomorstva, vazduha i, naravno, kopna", prenosi Glas Amerike reči amerikog generala.

"Amerika više nije neprikosnovena globalna sila. Umesto toga, u Evropi je testira ruska agresija, u Aziji dramatični ekonomski i vojni rast Kine, kao i nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, a na Bliskom istoku i Africi nestabilnost koju donose teroristi", rekao je Mili.

On je napravio paralelu sa onim što vojni zvaničnici vide u ratu Rusije protiv Ukrajine i rekao da će budući rat biti veoma složen, sa neuhvatljivim neprijateljima i gradskim borbama za koje je potrebno precizno oružje dugog dometa i nove napredne tehnologije. SAD su ukrajinskoj vojsci ekspresno poslale nove, visokotehnološke dronove i drugo oružje - u nekim slučajevima opremu koja je bila tek u ranim prototipskim fazama. Oružje kao što su bespilotne letelice Kamikaze "Svičblejd", koje se lansiraju "s ramena", koriste se protiv Rusa, iako su još u fazi razvoja, prenosi Glas Amerike izveštaj AP.

Foto: Reuters

General Mark Mili poslao upozorenje budućim generacijama

Kako se rat u Ukrajini pomerio - od neuspešne bitke Rusije da zauzme glavni grad Kijev u oštru urbanu bitku za gradove u istočnom regionu Donbasa - tako se povećala i potreba za različitim vrstama oružja. Početne nedelje rata bile su fokusirane na precizno oružje dugog dometa kao što su projektili "Stinger" i Džavelin", ali sada je naglasak na artiljeriji i povećanju isporuka haubica. I tokom narednih 25 do 30 godina, fundamentalni karakter rata i njegovog oružja nastaviće da se menjaju. Američka vojska, rekao je Mili, ne može da se drži starih koncepata i oružja, ali mora hitno da modernizuje i razvije snagu i opremu koja može da odvrati ili, ako je potrebno, pobedi u globalnom sukobu. A diplomirani oficiri, rekao je, moraće da promene način na koji američke snage razmišljaju, treniraju i bore se.

Kao budući vojni liceri, rekao je Mili, novoskovani potporučnici će se boriti sa robotizovanim tenkovima, brodovima i avionima, oslanjajući se na veštačku inteligenciju, sintetička goriva, 3-D manufakturu i ljudski inženjering.

"Vaša generacija će nositi teret i odgovornost da održi mir, da obuzda i spreči izbijanje rata velikih sila", rekao je on.

Mili je opisao kako izgleda neuspeh u sprečavanju ratova između velikih sila.

"Uzmite u obzir da je 26.000 američkih vojnika i marinaca ubijeno za šest nedelja od oktobra do novembra 1918. u bici kod Meza-Argona u Prvom svetskom ratu", rekao je Mili. "Uzmite u obzir da je 26.000 američkih vojnika ubijeno za osam nedelja od plaža Normandije do pada Pariza".

Podsećajući na 58.000 Amerikanaca ubijenih samo u leto 1944. dok je besneo Drugi svetski rat, on je dodao: "To je ljudska cena rata velikih sila. Mesarski račun".

Uz parafrazu pesme Boba Dilana, Mili je zaključio: "Možemo da osetimo lagani povetarac u vazduhu. Možemo videti zastave oluje kako vijore na vetru. Možemo čuti u daljini glasan udar grmljavine. Jaka kiša će uskoro pasti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Ruska agresija u Evropi? A kad ste vi agresori tada se o tome ne govori. Sto se tice Ruskog neuspeha gospodin prica svasta. Rusija odlicno zna sta radi a vi morate nekako da se opravdate pred javnoscu. Stoga i price o neuspehu. Sto se terorista tice cemu su sluzili vasi ratovi i ubijanje civila kad su oni jos uvek tu? Priznajete da je vasa borba bila jalova. Izgubili ste rat od arapa. Nikada niste ni pokusali da ih upoznate, nacin zivota i ratovanja. Nista nemozete protiv njih ni protiv Putina. Arapi su nesto posebno sto se ratovanja tice a vi im niste ni do kolena. Mislite da ako drogirate ljude da ste od njih napravili ratnike.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija