• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2022

17:59

MISLILI STE DA SE VUČIĆ ŠALI DOK GOVORI O HISTERIJI PREMA RUSKIM PISCIMA?! Ukrajina izbacuje Tolstojev Rat i mir iz školskog programa!

Printscreen/Fotomontaža

Vesti

MISLILI STE DA SE VUČIĆ ŠALI DOK GOVORI O HISTERIJI PREMA RUSKIM PISCIMA?! Ukrajina izbacuje Tolstojev Rat i mir iz školskog programa!

Podeli vest

Ukrajina planira da iz školskog programa izbaci roman "Rat i mir" ruskog pisca Lava Tolstoja jer se u romanu veliča ruska vojska, najavio je danas prvi zamenik ukrajinskog ministra obrazovanja Andrej Vitrenko

On je dodao da je planirano da se veliki broj knjiga ruskih pisaca izbaci iz školskog programa.

Kako je rekao, "sve što veliča rusku vojsku nestaće iz školskog programa strane literature", prenosi TAS S.

- Na primer, stvari kao što je Rat i mir, to je nešto što se neće više izučavati u Ukrajini - naveo je on, a navodi ukrajinski UNIAN.

On je dodao da se očekuje da će školski programi u Ukrajini biti izmednjeni tako da se ojača "patriotsko obrazovanje".

O histeriji prema svemu što je rusko govorio je juče gostujući u Dnevniku na RTS-u i predsednik Aleksandar Vučić.

- Što se tiče našeg odnosa o Rusiji mi smo tradicionalni prijatelji, ali smo osudili upad u Ukrajinu. Nije normalno izbacivanje Čajkovskog iz škola, pozorišta i Opera, šta će da uče deca ako neće Dostojevskog? Neću ja kao predsednik države da pripadam čoporu koji želi da osudi Dostojevskog, zamislite osudite Dostojevskog, pa znate 'Zli dusi', pa 'Kockar', pa 'Karamazovi', 'Raskoljnikov', što to da čitate, a šta da čitate, je l' ta histerija toliko daleko otišla. Kažite mi, ko je veći od Dostojevskog u svetu? Šta to znači, da ukinemo kulturu u svetu? Da ukinemo razgovor - rekao je Aleksandar Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mr K

pre 1 godinu

Kulturni genocid koji sprovode Ukrajinci nije prvi slučaj takvog ponašanja nekog režima prema pripadnicima manjina . Uzor su im očito nemački nacisti iz 30 tih godina 20 veka , ali manje poznati je i tzv knjigocid izvršen nakon rata u Hrvatskoj kad je uništeno oko 3 miliona knjiga napisanih na ćirilici . Kvazi demokratska Evropa celo vreme je ćutala i tako prećutno odobravala širenje i delovanje neo nacističkih pokreta .

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija