• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.06.2022

19:17

SRBIJO, OVO JE VAŽNIJE OD... REVOLUCIONARNI USPEH RUSKIH NAUČNIKA: Neutronskom terapijom izlečili rak! PROBLEM JE FARMACEUTSKA MAFIJA...

Vesti

SRBIJO, OVO JE VAŽNIJE OD... REVOLUCIONARNI USPEH RUSKIH NAUČNIKA: Neutronskom terapijom izlečili rak! PROBLEM JE FARMACEUTSKA MAFIJA...

Podeli vest

Ruski naučnici su, prvi put, izlečili mačke i pse od karcinoma po metodi bor-neutronske terapije pomoću ubrzavanja neutrona

Neuronska terapija karcinoma jeste metoda selektivnog ubijanja ćelija malignih tumora većim brojem izotopa bor-10 i naknadnim zračenjem neutronskim snopom.

Bor apsorbuje neutrone, u ćeliji dolazi do nuklearne reakcije prilikom koje se oslobađa velika količina energije, što dovodi do uništavanja tumora.

Kako saopštava Budkerov institut za nuklearnu fiziku na kome je sprovedeno istraživanje, sibirski naučnici su psima i mačkama davali preparat koji sadrži bor, a koji je ozračen na neutronskom akceleratoru, nakon čega je primećeno da se karcinom povlači i poboljšava opšte stanje životinja.

Ovo je prva "in vivo" /na živom organizmu/ studija na sisarima, što je ozbiljan korak ka kliničkim ispitivanjima na ljudima.

U naučnom institutu pojašnjavaju da je u eksperimentu učestvovalo 15 mačaka i pasa sa malignim tumorom.

Eksperiment se provodio neposredno na organizmu životinja. Pre početka zračenja mačkama i psima dat je lek koji sadrži bor, a zatim su ih uspavljivali i stavljali ispod akceleratora.

Zračenje je trajalo u proseku dva sata. Tokom zračenja praćeni su osnovni fiziološki parametri na životinjama.

- Tokom 50 godina istraživanja, po celom svetu sproveden je veliki broj eksperimenata, ali do sada nisu rađeni eksperimenti na sisarima uz primenu akceleratora izvora neutrona. Mi smo apsolutni lideri u ovome.

Efekat zračenja je dobijen ne samo na mačkama i psima, već se u budućnosti planira primenjivanje i na zečevima i svinjama. U širem smislu to će biti obavezna faza u medicinskoj praksi, navode autori istraživanja.

Naučnici napominju da je ovaj eksperiment ranije mogao da se provodi samo na životinjama koje su prirodnim putem dobile tumor, a ne vakcinisanim životinjama, kao što je slučaj sa miševima iz laboratorije.

Kod mačaka i pasa se razvijaju slične vrste raka u istim organima kao i kod ljudi.

Osim toga, biološke i terapeutske reakcije na tumore su sličnije reakcijama ljudskog tkiva, nego kod tkiva glodara.

Tokom 2023. godine i 2024. godine naučnici planiraju predklinička i klinička ispitivanja neuronske terapije karcinoma - prenosi "Sputnjik".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 1 godinu

Bravo Rusi. Nas su znaci natovci bombardovanjem sa uranom u235 zapravo lecili od raka jer u235 zraci sa neutronima. Treba samo uzeti bor pa ici po ozracenim poljima gde je pao radioaktivni uran i eto izlecenja ko ima karcinom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija