• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

09.06.2022

21:28

106. DAN RATA! ŽESTOKI SUKOBI U DONBASU, MOSKVA UPOZORAVA: UKRAJINA SPREMA PROVOKACIJE NA VIŠE MESTA!  Zapad tvrdi, poginulo 20.000 Rusa... (Foto/Video)

Ilustracija telegram rybar

Vesti

106. DAN RATA! ŽESTOKI SUKOBI U DONBASU, MOSKVA UPOZORAVA: UKRAJINA SPREMA PROVOKACIJE NA VIŠE MESTA! Zapad tvrdi, poginulo 20.000 Rusa... (Foto/Video)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 106. dan. Tokom specijalne operacije u Ukrajini ruske snage potpuno su zauzele stambene delovi Severodonjecka, a ofanziva se i dalje razvija u pravcu Popasne. Iz Kijeva poručuju da su izgubili previše ljudi da bi ustupili svoju teritoriju, zato zastoj na bojnom polju nije opcija. Devedeset odsto Luganska je pod kontorolom ruske vojske, navodi guverner te oblasti u istočnoj Ukrajini

21.30 Ruska vojska upozorava: Ekstremisti u Ukrajini spremaju provokacije na više mesta
   

U Kokso-hemijskom kombinatu u Avdejevki u DNR ukrajinski ekstremisti minirali su rezervoare sa toksičnim materijama koje nameravaju da dignu u vazduh kada se približe jedinice Oružanih snaga Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Kako je precizirao, cilj ukrajinskih ekstremista je da se stvori otrovni oblak koji bi odložio ofanzivu ruske vojske. Ukrajinska strana planira da iskoristi taj događaj kako bi optužila Oružane snage Rusije za upotrebu hemijskog oružja.
General-major je upozorio zapadne zemlje, kao i UN, Međunarodni komitet Crvenog krsta, OZHO da će ove i druge slične provokacije ukrajinskih vlasti o navodnim „zločinima Rusa" uskoro biti objavljene u zapadnim medijima i na internetu.

21.00 Kadirov: Oslobođen grad Kamiševaha u LNR

Foto: Printscreen

Cela teritorija Kamiševahe u LNR, gde su se donedavno vodile žestoke bitke, očišćena je, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
On je na svom Telegram kanalu objavio i fotografije oslobođenog naselja, preneo je Sputnjik.
Dodao je da su se preostale ukrajinske snage povukle u naselje Vrubovku.

20.30 Žestoki sukobi u Donbasu

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je zajedno sa Oružanim snagama Ruske Federacije u četvrtak uništila VBR Grad i više od 60 ukrajinskih snaga bezbednosti.
-U toku današnjeg dana, zajedničkim dejstvima vojnog osoblja Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništeno je jedno VBR BM-21 Grad, tri oklopna transportera BVP-2, jedno komandno mesto za upravljanje bespilotnim letelicama i više od 60 pripadnika. Takođe, pogođene su i tri neprijateljske vatrene tačke u rejonu naselja Avdejevka, saopštila je Narodna milicija DNR u poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.
Ranije je Narodna milicija DNR saopštila da su tokom proteklog dana uništena dva tenka i do 50 ukrajinskih snaga bezbednosti.
 Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštava da su u DNR u protekla 24 sata poginula četiri vojnika, a još sedam je povređeno. 
-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula u vršenju vojne dužnosti, a sedam je povređeno, saopštila je Narodna milicija na svom Telegram kanalu.

20.00 Zapadne procene:U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Prema poslednjoj proceni neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini sada bi mogao da bude i 20.000. Prethodne procene od pre nekoliko nedelja bile su oko 15.000 poginulih ruskih vojnika, a zvanična procena porasla je i sada je između 15.000 i 20.000, prenosi Bi-Bi-Si.
Zapadni zvaničnik, koji ne želi da bude imenovan, nije naveo koliko je ukrajinskih vojnika poginulo, međutim, on priznaje da se ukrajinske snage "suočavaju sa moralnim problemima" nakon više od 100 dana borbi.
Takođe, kako je rekao, dok ukrajinske oružane snage "prinose veoma teške žrtve", ruska ofanziva je i dalje "na mnogo nivoa duboko uzdrmana", jer, kako kaže, ruske snage se suočavaju s nedostatkom municije i posebno preciznog oružja kao što su krstareće rakete.

 

 

18.15 Srbija za decu i izbeglice u Ukrajini daje tri miliona evra

Vlada Srbije donela je danas odluku da uputi novčanu humanitarnu pomoć za decu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona evra.
Za pomoć deci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion evra, koja će biti uplaćena preko mehanizma Dečji fond Ujedinjenih nacija - UNICEF, saopšteno je posle sednice Vlade.
Isti iznos predviđen je i za pomoć izbeglicama iz ove zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbeglice - UNHCR.

18.00 UKR: Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće"

Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće", a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da "preokrene tok", izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik.
Komandant bataljona Nacionalne garde Svoboda (Sloboda), rekao je da su ulične borbe u malom industrijskom gradu na istoku Ukrajine povremeno besnele pod jakim ruskim artiljerijskim napadima koji su ugrožavali snage na obe strane, prenosi Rojters.
"Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu", rekao je Kuzik za nacionalnu televiziju, opisujući trenutne borbe u kojima su ukrajinske snage prešle od "slepe odbrane do malih kontraofanziva u nekim oblastima".
Kako je rekao, jučerašnji dan je za ukrajinsku vojsku bio uspešan, krenuli su u kontranapad i u nekim delovima su uspeli da potisnu ruske snage za jedan ili dva bloka.
Kuzik je rekao da se Ukrajina nadala da će ruske snage smanjiti intenzitet svoje artiljerijske vatre kada počnu ulične borbe.
"Kada smo im nametnuli ulične borbe, to je funkcionisalo neko vreme, oni (njihova artiljerija) nisu znali gde su i gde smo mi. Ali sada jednostavno pokrivaju i svoje trupe i naše jedinice artiljerijskom vatrom", rekao je on.
Takođe je ocenio da ukrajinske snage imaju "katastrofalan" nedostatak sistema da se suprotstave ruskoj artiljeriji i da im je potrebna "ozbiljna tehnologija", ili teško naoružanje, kako bi uzvratili Rusima.
Britanska agencija navodi u izveštaju da nije mogla nezavisno, iz drugih izvora, da proveri situaciju na terenu u bitci koja je postala ključna u sukobu u Ukrajini.

17.45 Zelenski pozvao Dritana Abazovića da poseti Kijev

Foto: Beta

Premijer Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da što pre poseti Kijev.
Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio ličnu spremnost da poseti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posete glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.
Zelenski je upoznao Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini, izrazio spremnost za produbljenje saradnje i zahvalio mu se na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini.
Predsednik Ukrajine uputio je poziv predsedniku Vlade Crne Gore da u što skorijem periodu poseti Kijev.
Abazović je u razgovoru istakao da je Crna Gora osudila, kako je naveo, agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka sukoba pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije.
„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć", naveo je crnogorski premijer.
Abazović je informisao Zelenskog da je Crna Gora primila veliki broj izbeglica iz Ukrajine.

17.00 - Poljaci šalju novčanu i vojnu pomoć Ukrajini

Poljski predsednika Andrzej Duda saopštio je da je Varšava posla više od 240 tenkova, skoro 100 komada oklopnih vozila i naoružanja u Kijev. Poslali smo oružja za ukupno 2 milijarde dolara.

Foto: tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

16.40 - Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 17.22 ispalile su 9 granata kalibra 155 mm u Kalinjinskom okrugu u Donjecku saopštilo je predstavništvo DNR

16.34 - Piner terorista i u Velikoj Britaniji

Britanac Šon Piner, koji se borio na strani Kijeva u Donbasu, priznat je kao terorista u Velikoj Britaniji izjavio je predsedavajući sudija u ovom slučaju u DNR.

Prethodno je Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio Pinera, još jednog britanskog državljanina i jednog državljanina Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu. Na odluku mogu da se žale u roku od mesec dana.

16.20 - Hakeri iz SAD, Ukrajine i Gruzije napadaju Rusiju

22 hakerske grupe uključene su u sajber napade na Rusku Federaciju. One se, između ostalih zemalja, nalaze u SAD, Ukrajini i Gruziji - MIP RF.

Foto: Printscreen

16.15 - DNR osudila Britance i Marokanca na smrtnu kaznu

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je dvojicu državljana Britanije i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu - smrtnu kaznu, javlja dopisnik RIA Novosti iz sudnice.

Prema zakonima DPR-a, biće streljani osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner, kao i Marokanac Sadun Brahim.

15.50 - Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka potrebno mesec dana

Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka radi izvoza prehrambenih proizvoda potrebno je oko mesec dana, smatra bivši ministar odbrane Italije Đampero di Paola.

15.31 - EU daje dodatnih 205 miliona evra za humanitarnu pomoć UKR

EU danas je izdvojila još 205 miliona evra namenjenih za humanitarnu pomoći Ukrajini, što je ukupnu sumu do sada izdvojenih evropskih sredstava za hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i smeštaj ratom pogođenih Ukrajinaca, podiglo na 700 milona evra.

Iz Evropske komisije poručuju da su, putem najveće do sada mobilizacije Mehanizma civilne zaštite EU, svih 27 država članica, kao i Turska, Norveška i Severna Makedonija pružile Ukrajini više od 38.000 tona pomoći u vrednosti od 373 miliona evra što uključuje i komplete prve pomoći, hranu, zaštitnu odeću, ali i opremu protiv požara, kamione, mobilne bolnice i energente.

EU je uspostavila i logistička čvorišta za humanitranu pomoć u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj kako bi se pomoć brže isporučivala, kao i dva skladišta humanitarne opreme u samoj Ukrajini. U Briselu podsećaju da su Ukrajini na raspolaganju i EU rezerve medicinske opreme, a da se preko 500 ukrajinskih pacijenata, uključujući i ranjene vojnike, leči u bolnicama širom Unije. Evropska komisija danas je sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta potpisala i ugovor vredan 7 miliona evra namenjenih ukrajinskim izbeglicama kojima je potreba psihološka pomoć.

15.03 - Šok priznanje ukrajinskog ministra

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov ocenio je da bi zapadno oružje koje je već stiglo u Ukrajinu bilo dovoljno da pobedi bilo koju armiju Evrope, ali ne i rusku

14.24 - Ruski ambasador: Uskoro ćemo imati punu kontrolu nad oba regiona

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija za BBC je kazao kako će Rusija uskoro imati punu kontrolu nad regionima Lugansk i Donjeck.

13.58 - U Harkovu gori kompanija u blizini Južne železnice

 

 

13.56 - Nariškin: "Kijevska hunta se složila sa poljskom aneksijom Ukrajine"

Kijevska hunta se već složila sa poljskom aneksijom Ukrajine, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin.

- Država nije privatna kompanija i u konkretnom slučaju vidimo da se kijevska hunta već složila sa poljskom aneksijom Ukrajine i dobrovoljno joj predaje državni suverenitet - navodi Nariškin u saopštenju.

Prema podacima SVR, u Poljskoj se, uz saglasnost Kijeva, uspostavlja rezervni centar za obrad.

13.50 - Ruski PVO "Strela 10" obara ukrajinsku bespilotnu letelicu "Furiju"

 

 

13.43 - Ukrajina tvrdi da beleži napredak u regiji Herson

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska kontraofanzivom vratila deo teritorije u Hersonskoj oblasti na jugu zemlje.

Ministarstvo nije navelo više detalja, ali je saopštilo da su ruske snage "pretrpele gubitke u ljudstvu i oružju", minirali teritoriju tokom povlačenja i postavili prepreke kretanju ukrajinskih snaga.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi situaciju na terenu.

13.19 Kraj rata je kada?

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu poslanika Državne dume Adama Delimhanova da se nada okončanju rata u Ukrajini pre kraja godine.

"Predsednik Putin je izneo zadatke sa kojima se suočava specijalna vojna operacija. Ispunjavanje ovih zadataka značiće kraj specijalne vojne operacije", rekao je Peskov.

13.15 - Raketa pala u Harkov; Na mestu pogotka velika vatra, na nebu se dižu oblaci dima

 

 

13.05 - Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita

A pozivi Zapadu da ga "naoruža do zuba" su kontraproduktivni, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

13.05 - EU:Partneri da od Rusije ne kupuju kradeno ukrajinsko žito

Evropska unija pozvala je danas sve partnere u svetu da provere poreklo hrane koju kupuju iz Rusije i da ne prihvate ništa što je, kako se navodi, ukradeno sa ukrajinske teritorije.

"Znamo da Rusija, pred toga što uništava, takođe i krade zalihe ukrajinskog žita. Znamo i da pokušavaju da ukradeno žito izvezu, kao što je to bio slučaj sa Egiptom, koji je to odbio", izjavio je portparol EU, Peter Stano.

Stano je na konfrenciji za medije u Briselu kazao da EU nije vojni savez da bi mogla da kontroliše izvoz preko Crnog mora, ali i da može da dođe do informacija i obavesti partnere u svetu o pokušajima Rusije da "izvezu ukradene žitarice" na svetska tržista.

U Briselu ponavljaju optužbu da je Rusija zbog uništavanja poljoprivrednog zemljišta i zaliha hrane u Ukrajini odgovorna za krizu u snabdevanju i rasta cena hrane širom sveta.

13.05 - Stahanov

 

 


13.05 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da Rusija bude izbačena iz Organizacije UN za hranu i poljoprivredu zbog njene uloge u trenutnoj krizi sa hranom, rekavši da Moskva "radi na izgladnjivanju najmanje 400 miliona ljudi"

 


 

 

12.50 - Varšava gura Zelenskog da prenese državne funkcije na Poljsku, tvrde ruski obaveštajni zvaničnici

 

 


12.36 - Dragi: Deblokirati ukrajinske luke uz garancije Zelenskom

Globalni napori u cilju izbegavanje prehrambene krize treba da počnu u ukrajinskim crnomorskim lukama, a Kijevu su potrebna uveravanja da one neće biti napadnute, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Isporuke žita iz Ukrajine, velikog izvoznika, naglo su opale od početka invazije Rusije, što je izazvalo strah od nestašice hrane u najugroženijim zemljama, prenosi Rojters.

"Moramo da deblokiramo milione tona žita koje su tamo zarobljene zbog sukoba. Posrednički napori Ujedinjenih nacija i Turske su značajni koraci", naglasio je Dragi u obraćanju na ministarskom sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

12.34 - Evropska komisija će 17. juna raspravljati o pitanju davanja Ukrajini statusa kandidata za EU kako bi pripremila stav za samit koji će biti održan 23-24. juna

12.25 - Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

12.00 - OECD objavio veliku ekonomsku prognozu, Evropa će proći najgore

Svetska privreda naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posledice pretrpeće Evropa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

11.40 - Jutarnji brifing ruskog Ministarstva odbrane: Oboren ukrajinski avion SU-25 i raketa Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini naselja Mazanovka u na istoku Ukrajine i presreli raketu Točka-U u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je naveo i da su ruske raketne i artiljerijske trupe uništile dva ukrajinska višecevna raketna bacača "Grad" i skladište goriva u oblasti Nikolajev.

"Raketne i artiljerijske trupe pogodile su 56 komandnih mesta, 127 vatrenih položaja ukrajinske artiljerije i 273 oblasti gde je koncentrisano ljudstvo i vojna oprema", rekao je ruski vojni zvaničnik.

Konašenkov je saopštio i da je u vazdušnim udarima uništeno 300 pripadnika ukrajinskih snaga, sedam oklopnih vozila, dva višecevna bacača raketa "Grad", 12 topova i minobacača, 24 specijalna vozila i skladište goriva za vojnu tehniku, navodi TAS S.

 

 

11.30 - UKR: Dnevno do 100 poginulih i 500 ranjenih vojnika

Ukrajina u ratu sa Rusijom dnevno ima do 100 poginulih vojnika i do 500 ranjenih, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim delovima fronta, prenosi Interfaks Ukrajina.

On smatra da je najvažnije dostignuće od početka sukoba očuvanje sinergije celokupnog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine, a da je glavni cilj "pobediti Rusiju, ma koliko to bilo teško".

11.05 - Nebenzja: Sve ide po planu,"oslobađamo" Donbas i Lugansk

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Rusija napreduje u Ukrajini i da će istočni regioni Donjecka i Luganska, kako je rekao, biti "oslobođeni vrlo brzo".
Nebenzja je u intervjuu za BBC, na pitanje da li posle 100 dana oružanog sukoba ruska invazija na Ukrajinu ide po planu, odgovorio da je očigledno da "specijalna vojna operacija" napreduje prema očekivanjima.

"Čini mi se da ima pomaka. Niko nije obećavao rezultat za tri dana ili nedelju dana. Sada neki stručnjaci uveravaju da je ruska vojna operacija zastala i da ide mnogo sporije nego što je planirano. Ali napretka ima, nastavlja se, i to je jasno kao dan”, izjavio je Nebenzja.

Na pitanje novinara da li je prvobitni plan da se zauzme Kijev i tamo uspostavi proruski režim potpuno propao, ruski zvaničnik je izjavio da mu takvi planovi nisu poznati.

„ Ne znam ništa o takvim planovima. Niko iz ruskog zapovedništva nikada nije rekao naglas da Moskva namerava da preuzme kontrolu nad Kijevom tako što će tamo postaviti marionetsku vladu", naglasio je Nebenzja, prenosi britanski Gardijan.

On je, komentarišući navodne neverovatne razmere ruskih gubitaka u proteklih 100 dana koji se kriju od ruske javnosti, rekao da se takvi gubici ne mogu potvrditi.

"Kao što sam rekao, oni se službeno ne objavljuju, a tokom bilo kakvog sukoba strane imaju tendenciju da naduvaju gubitke jedna drugoj. Ne mogu vam reći brojke i ne mogu da komentarišem", saopštio je Nebenzja.

Ruski diplomata je naveo i da je sada glavni cilj Rusije zauzimanje Donbasa.

"Samo budite strpljivi i videtećete oslobođene oblasti Donjecka i Luganska. I nadam se da će se to dogoditi vrlo brzo", zaključio je Nebenzja, navodi britanski list.

11.00 - "EU treba da pomogne ekonomski oporavak Ukrajine"

EU treba da učestvuje u ekonomskom oporavku Ukrajine, bez obzira da li će Kijev da dobije status kandidata ili ne, smatra poljski predsednik Andžej Duda.

10.38 -  Ruske snage eskaliraju psihološke i informativne operacije kako bi narušile moral ukrajinskih vojnika i nastavljaju napade na ukrajinske položaje, navodi američki institut za ratne studije uz mapu

 

 


10.22 - Žestoke borbe na ulicama Severodonjecka

Na ulicama Severodonjecka, grada u istočnoj Ukrajini, danas je došlo do žestokih borbi, a ruske snage su uništavale "sve što se može koristiti za odbranu", izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Gajdaj je naveo da Rusija granatira područja grada koja su i dalje pod kontrolom Ukrajine, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage će moći da "počiste" grad kada dobiju artiljeriju velikog dometa.

10.10 - Borbe za Slavjansk su u jeku

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike javio je da se vode borbe za Slavjansk.

- U jeku su borbe za Slavjansk - saopštilo je ministarstvo na Telegram kanalu.

 

 

10.00 - Čečenske jedinice ostaju u Ukrajini do okončanja Specijalne vojne operacije

Čečenske jedinice ostaće u Ukrajini i Donbasu do okončanja specijalne vojne operacije (SVO), rekao je za RIA Novosti poslanik Državne dume Adam Delimhanov.

- Da, naravno. Imamo takvo naređenje od Ramzana Ahmatoviča (Kadirova) - rekao je on odgovarajući na pitanje da li će borci iz Čečenije biti u zoni operacije dok se ona ne završi.

Prema rečima Delimhanova, njegova jedinica se i dalje nalazi u LNR i obavlja zadatke koji su definisani zajedno sa Ministarstvom odbrane Rusije, samim jedinicama i sa rukovodstvom republike.

- Imamo bratstvo, bliske bratske odnose, nijedno oružje ga ne može slomiti i pobediti. A oni (ukrajinska vojska) nemaju ni duha ni vere u ono što rade - rekao je poslanik.

09.51 - Ukrajina: Zapadno oružje bi okončalo borbu u Severodonjecku za 2-3 dana

 

 

09.30 - Zelenski: Milioni bi mogli da gladuju zbog ruske blokade luka

Milioni ljudi mogli bi da gladuju zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Ukrajinski predsednik je u televizijskoj izjavi poručio da je svet na ivici „užasne krize sa hranom“, a da Ukrajina ne može da izveze velike količine pšenice, kukuruza, ulja i drugih proizvoda koji igraju „stabilizujuću ulogu na globalnom tržištu“, prenosi Rojters.

"To znači da, nažalost, može doći do fizičke nestašice proizvoda u desetinama zemalja širom sveta. Milioni ljudi bi mogli da gladuju, ako se nastavi ruska blokada Crnog mora", rekao je Zelenski.

Rusija je zauzela velike delove ukrajinske obale tokom skoro 15 nedelja rata, a njeni ratni brodovi kontrolišu Crno i Azovsko more, blokirajući ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda i podižući cenu žita, navodi Rojters.

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu za trenutnu situaciju, a Rusija kaže da su za to krive ukrajinske mine postavljene na moru i međunarodne sankcije Moskvi.

Ukrajina je izvozila do šest miliona tona žita mesečno pre nego što je Rusija započela invaziju 24. februara.

Količina je od tada opala na oko milion tona, jer je zemlja koja je veći deo svoje robe izvozila preko pomorskih luka, prinuđena da prevozi žito vozom preko zapadne granice ili preko svojih malih rečnih luka na Dunavu.

09.08 - Granatiran Krasni Liman

Ukrajinske trupe granatirale su noću grad Krasni Liman, dve osobe su poginule, a jedna je povređena, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Oružane formacije Ukrajine granatirale su Krasni Liman. U noćnom granatiranju dve osobe su poginule, a jedna je povređena - navodi se u saopštenju Telegram kanala ministarstva.

09.00 - Ukrajinci minirali fabriku "Azot"?

Ukrajinske trupe u Severodonjecku minirali su teritoriju fabrike Azot, gde se, prema rečima zarobljenog ukrajinskog bezbednosnog zvaničnika, nalazi oko 300 civila u podrumu, rekao je za RIA Novosti Apti Alaudinov, pomoćnik šefa Čečenije za energetski blok.

Ranije je šef republike Ramzan Kadirov, pozivajući se na svedočenje jednog zatvorenika, rekao da je ukrajinska vojska oterala oko 300 civila u industrijsku zonu Severodonjecka.

- Imamo informacije da tamo ima oko tri stotine civila koje su Ukrajinci oterali u neki podrum i sve minirali - rekao je Alaudinov.

Alaudinov je precizirao da ljudi ne mogu da napuste teritoriju fabrike, jer se koriste kao živi štit.

- S tim u vezi, moramo da radimo svoj posao (oslobodimo teritoriju fabrike) pažljivo, lokalno kako ne bismo naudili ovim civilima. Oni su zapravo postali živi štit da ne možemo da radimo svoj posao u format u kojem smo mi to uradili - rekao je pomoćnik šefa Čečenije.

08.28

 

 

08.26 - RIA: Rusija u Ukrajini koristi lovce Su-57

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrebila grupu od četiri lovca Su-57, povezanih u jedinstvenu informacionu mrežu sa ciljem uništenja PVO, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

"U okviru specijalne vojne operacije ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su operaciju identifikacije i uništavanja sistema PVO Ukrajine pomoću četiri najnovija višenamenska lovca Su-57. Avioni su integrisani u informacionu mrežu putem automatskih sistema veze, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu", rekao je taj izvor.

08.25 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak noćnog dejstva sistema "Uragan" na položaje Oružanih snaga Ukrajine

 

 

08.03 - Harkov ponovo granatiran

 

 

08.00 - Zaharova: Ukrajinsko oružje će se švercovati i na Balkan

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Oni veruju da je ovo karta u jednom pravcu, veruju da se sada oslobađaju zastarelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi (i na Balkanu)", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Prema njenim rečima, vlasti država dobavljača za sada ćute o ovom pitanju, ali nezavisni stručnjaci i relevantne strukture, poput Interpola, već "zvone na uzbunu".

07.41 - U Belgorodskoj oblasti otpušteno selo

Sa strane Ukrajine granatirano je selo Hotmižsk Grajvoronskog gradskog okruga u Belgorodskoj oblasti. Prema rečima guvernera Vjačeslava Gladkova, niko od civila nije povređen.

"Na tri domaćinstva su polomljeni prozori, isečeni krovovi i ograde. Sada na licu mesta radi operativna grupa, obilazak teritorije od vrata do vrata se nastavlja. Pokušaćemo da sutra počnemo sa restauratorskim radovima", rekao je on.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska koristi haubice NATO-a prilikom granatiranja pograničnih regiona Rusije sa teritorije jednog lifta u oblasti Harkov.

07.40 - Za 24 sata ipaljeno 40 raketa

Ukrajinske snage su u prethodna 24 sata tri puta gađali grad Kremena i Pervomajsk u LNR. Ispaljeno je 40 raketa iz sistema "Grad", osam tenkovskih projektila i četiri mine kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

07.30 - Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

07.20 - Erdogan: I dalje ne podržavamo ulazak Švedske i Finske u NATO

Ankara i dalje ostaje pri stavu da ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

- Švedska televizija je emitovala intervjue sa vođama terorističkih grupa. Posle ovoga ne možemo da kažemo da su dobrodošli u NATO. Isto važi i za Finsku, istakao je turski predsednik.

07.10 - Zelenski: "Sudbina Donbasa se odlučuje upravo tamo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da branioci grada Severodonjecka nanose velike gubitke ruskim trupama u bici koja je veoma žestoka.

07.00 - Kratak rezime dejstava na strateškoj izbočini kod Popasne pojavio se na ruskim društvenim mrežama.

U njemu se navodi da se nastavljaju se žestoke borbe na linijama Jakovlevka – Belogorovka – Berestovoje – Nikolajevka.

Takođe jurišni odredi „PMK Vagner“ nastavljaju ofanzivu ka Bahmutu i ​​već vode borbu na periferiji Pokrovskog.

Dotle u samom Bahmutu je ruska avijacija izvršila vazdušni udar na školske zgrade i istražni zatvor, gde je bilo stacionirano osoblje Oružanih snaga Ukrajine, kao i na objekte u Paraskovjevki severno od grada.

07.00 - Ruski roboti uklanjaju mine u Mariupolju

Demineri ruskog Ministarstva za vanredne situacije vrše deminiranje mariupoljskih plaža na kojima je u moru ostalo mnogo mina, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

 

07.00 - Zapad ojačao Ukrajinu

Artiljerijsko oruđe koje su zapadne zemlje poslale u Ukrajinu već čini veliku razliku na bojnom polju, izjavio je danas gubernator Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

Podsetimo, ruske snage su delimično zauzele mikolajevsku oblast. U intervjuu za Rojters, Kim je rekao da su ukrajinske snage imale "određene uspehe" u kontranapadima u susednoj oblasti Herson poslednjih nedelja.

Upitan da li zapadno oružje čini razliku na bojnom polju, Kim je rekao: "Ovo se već dešava. Bićemo uspešniji. Govorim, naravno, o artiljerijskom oružju koje se već koristi u našem regionu".

07.00 - Ukrajini do kraja godine od izvoza struje 1,5 milijarda evra

Ukrajina se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi evra od izvoza električne energije u Evropsku uniju, ali i više od toga u budućnosti kada dobije pravo na izvoz svoje energiju, izjavila je danas savetnica u ukrajinskom ministarstvu energetike.

Električna mreža ove bivše sovjetske republike 2014. godine je, nakon ruske aneksije Krima, počela da planira odvojanje od ruskog i beloruskog sistema elektro-distribucije.

U februaru, kada je Rusija izvršila invaziju, Ukrajina je testirala autonomiju svog sistema nakon čega se ukrajinska mreža potpuno isključila, čak 2,5 godine ranije nego što je planirano, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev je u martu podneo zahtev da se što pre pridruži evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i juče je dobijena zvanična dozvola da izvoz ukrajinske struje u Evropu, saopšteno je danas iz Ukrenergo.

"Svi potrebni vodovi Ukrajine spremni su za izvoz struje u Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku", rekla je Lana Zerkal, savetnica ministra energetike u intervjuu za Suspilne.

07.00 - Kriju tenkove i topove po školama

Ukrajinski neonacisti opremili su uporišta oklopnim vozilima i artiljerijom velikog kalibra u tehničkim školama i školama Kremenčuga i Nikolajeva, izjavio je u sredu načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

07.00 - Oglasila se Zaharova

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Oni veruju da je ovo karta u jednom pravcu, veruju da se sada oslobađaju zastarelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi (i na Balkanu)", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
krle

pre 1 godinu

Pa su-57 su unistili ukrajinsku pvo baterijau ali i jedan je srusen, eno pogledajte ukrajinske sajtove, hvale se na sav glas sa obaranjem tog aviona. Ukrajinska brojka od preko 1300 unistenih tenkova ruske vojske je preterana , realan broj bi bio negde oko 750-850 ili 30000 mrtvih ruskih vojnika, nije nego realno je negde oko 18000, to isto ko kad rusi po 50 put "obaraju" AN-26 sa zapadnim oruzijem a ukrajinci imaju samo 20-ak takvih transportnih aviona... inace ruski blokadni brodovi su 130km od luke odese na pucini, blize ne smeju jer mogu da "dobiju" harpoon raketu ciji je domet 125km, tako da cim ih radar harpoon sitema ozraci povlace se van dometa, tako das jer luka odese sada da kazemo "polu blokirana"

Georg

pre 1 godinu

Ma to je lakrdija, mogli su ih odma streljati, ovako su probali da zaplase sve druge strance u ukrajinskoj armiji da ako ih uhvate ima da budu streljani... a sta se tice 2 engleza onai su i ukrajinci, imaju dvojno drzavljanstvo, jedan ima zenu i decu u ukrajini,zivi tamo vec 4 godine a drugi 3 godine, tako da ni jedan nije strani placenik nego ukrajinski gradjanin u vojsci... tako da LNR sud je bio cisti cirkus a ne ozbiljna pravni slucaj

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija