• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2022

07:00

SLEDI LI SCENARIO IZ MARIJUPOLJA, KREĆE KONAČNA BITKA ZA LUGANSK! Moskva otvara put za kompletno preuzimanje Donbasa!

AP/Tanjug

Vesti

SLEDI LI SCENARIO IZ MARIJUPOLJA, KREĆE KONAČNA BITKA ZA LUGANSK! Moskva otvara put za kompletno preuzimanje Donbasa!

Podeli vest

Ruska vojska i proruske trupe počele su konačnu bitku za Lugansku Narodnu Republiku (LNR). Oni su opkolili hemijsku fabriku "Azot" u Severodonjecku, u čijim se podrumima krije između 200 i 400 ukrajinskih vojnika i oko 800 civila, te je situacija slična kao što je bila u Marijupolju

To postrojenje je poslednje veće uporište ukrajinske vojske u Severodonjecku, a pad tog grada pod rusku kontrolu označio bi kompletno preuzimanje luganske oblasti i otvoren put za pobedu Rusije u celom Donbasu.

Ukrajinci bez artiljerije

Jedan od komandanata ukrajinske vojske u Severodonjecku izjavio je da je situacija teška i da Rusija dobija bitku.

- Ukrajinskoj vojsci nedostaju artiljerijski sistemi dugog dometa. Ruska artiljerija žestoko gađa ukrajinske pozicije i dominantna je na bojnom polju. Za samo pola dana zasuti smo sa 2.000 do 4.000 ruskih granata. Pretrpeli smo velike gubitke. Za poslednja dva-tri dana ukrajinski borci izgubili su motivaciju, pa nam propadaju borbene misije - rekao je taj komandant, dodajući da bi situacija mogla da se promeni ukoliko Zapad pošalje dodatno naoružanje ukrajinskoj vojsci.

I ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj opisao je situaciju kao veoma tešku. On kaže da ruska vojska pod kontrolom drži skoro ceo Severodonjeck.

- Naša vojska dobija u uličnim borbama, ali, nažalost, neprijateljska artiljerija razara sprat po sprat zgrada u kojima se nalaze ukrajinski borci. Čim potisnemo neprijatelje iz jedne ulice, oni počnu da koriste tenkove i artiljeriju kako bi uništili sve naše položaje - rekao je Hajdaj.

SAD: Luganska oblast pada za nedelju dana

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona izjavio je za "Vašington post" da bi cela Luganska oblast u Ukrajini mogla da padne pod rusku kontrolu za nedelju dana.
- Gradovi Severodonjeck i Lisičansk su poprište žestokih borbi i mogli bi već za nedelju dana da padnu u ruske ruke. To ne bi ispunilo cilj ruske operacije da zauzme ceo Donbas, ali bi predstavljalo značajnu pobedu Moskve i pomeranje linije fronta - kazao je taj zvaničnik.
On je, međutim, dodao da bi Rusija posle toga za svega nekoliko nedelja mogla da zauzme i ceo Donbas.

On je dodao da je u subotu napravljen obruč oko hemijske fabrike "Azot", u čijim su podrumima sklonište našli civili.

- Neprijatelj je u subotu započeo napad na fabriku u kojoj se kriju civili. Izbio je veliki požar, a gust dim nadvio se nad gradom. To se dogodilo nakon što su se desetine tona nafte izlile iz oštećenih radijatora "Azota" - kazao je Hajdaj.

Prema proceni Kijeva, u hemijskoj fabrici nalazi se oko 200 radnika i 600 drugih stanovnika Severodonjecka.

Međutim, ruske trupe tvrde da se u "Azotu" krije i između 200 i 400 ukrajinskih vojnika, koji koriste civile kao živi štit, slično kao što su neonacisti bataljona "Azov" radili u "Azovstalju" u Marijupolju.

Prema navodima Rodiona Mirošnika, diplomatskog predstavnika LNR u Moskvi, civili su počeli da napuštaju teritoriju tog postrojenja.

- Civili su počeli da izlaze kroz drugi kontrolni punkt hemijskog postrojenja "Azot". Taj punkt ne kontrolišu ukrajinski militanti. Dočekuju ih i odvode na bezbedno mesto vojnici savezničkih snaga - rekao je Mirošnik.

Kako je dodao, ostaci ukrajinskih trupa drže nekoliko zgrada u zoni prve kapije fabrike, a moguće je da i dalje drže nekoliko stotina civila kao taoce.

- Kako se obruč oko militanata sužava, civili će moći da napuste skloništa. Savezničke snage pripremaju vozila za evakuaciju - naglasio je Mirošnik.

Traže pregovore

On je istakao da ukrajinski militanti iz "Azota" traže način za pregovore.

- Mala grupa ukrajinskih formacija na tlu hemijske fabrike "Azot" više ne može da napusti oblast. Svi putevi za povlačenje su im odsečeni. Pojedini predstavnici militanata pokušavaju da stupe u kontakt sa savezničkim snagama, iznose neke uslove. Objašnjeno im je da nikakvi uslovi neće biti prihvaćeni. Samo polaganje oružja i predaja - naveo je Mirošnik.

Analitičari kažu da je Rusija nadomak pobede u LNR, budući da su Severodnjeck i susedni Lisičansk, gde se takođe vode žestoke borbe, jedina dva grada koja još nisu osvojili. Stručnjaci objašnjavaju da LNR čini polovinu teritorije Donbasa, te da bi nakon pobede u poslednja dva grada u toj oblasti, Rusiji bio otvoren put za brzo preuzimanje celog istoka Ukrajine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija