• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

19.06.2022

23:02

PREDALA SE NOVA GRUPA UKRAJINSKIH VOJNIKA, RUSKI SU-57 NASTAVILI "TEROR", Kijev ostaje bez goriva, spas traži u  Belgiji i Holandiji! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

PREDALA SE NOVA GRUPA UKRAJINSKIH VOJNIKA, RUSKI SU-57 NASTAVILI "TEROR", Kijev ostaje bez goriva, spas traži u Belgiji i Holandiji! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije, Ukrajinske snage izgubile su od početka operacije oko 50 odsto teškog naoružanja. Tokom prethodnog dana ruska vojska je uništila ukrajinske tehnološke objekte za preradu nafte i skladišta goriva u Kremenčugu i Lisičansku. Uništena su i četiri voda američkih haubica M777, avion, helikopter i osam dronova

23.00 Predala se još jedna grupa ukrajinskih vojnika

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak predaje nove grupe ukrajinskih vojnika u selu Vrubovka, Luganska Narodna Republika, preneo je Sputnjik.
Zarobljenici na snimku pozivaju svoje bivše ratne drugove da se dozovu pameti i da više ne budu „topovsko meso".
- Svi oni jednoglasno ponavljaju da komanda pokazuje jasno nepoštovanje prema njima i da ova praksa postaje sve raširenija - napisao je Kadirov.

 

 

22.30 Ukrajinci granatirali Makejevku u DNR

Oružane snage Ukrajine granatirale su Makejevku u DNR.
Jedna osoba je poginula, još dve su povređene, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
Ponovo je izvršeno granatiranje objekata civilne infrastrukture, kao i stambenih objekata.
 Oružane snage Ukrajine su večeras lansirali raketu „Točku U" na naseljeno mesto Horoše

22.00 Kijev mora da kupuje gorivo u Belgiji i Holandiji

Mogućnosti Ukrajine u sferi uvoza goriva ograničeni su evropskim zemljama - Kijev mora da ga kupuje u Belgiji i Holandiji, saopštio je ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov u intervjuu britanskom listu "Fajnenšel tajms".
Kako je naveo, ranije je Kijev kupovao od svojih suseda i luka u Poljskoj i Rumuniji.
List ističe da je nakon početka specijalne vojne operacije Ukrajina prestala da kupuje gorivo iz Belorusije, Azerbejdžana i Rumunije. Trenutno, na teritoriju Ukrajine svakodnevno stiže oko 230 cisterni sa gorivom iz EU, dok novi dogovori između Kijeva i Brisela treba da olakšaju carinsku proceduru prilikom uvoza u Ukrajinu benzina i dizela.
Ministar za infrastrukturu Ukrajine Oleksandr Kubrakov obećava da će se situacija sa gorivom stabilizovati do jeseni, pošto će Ukrajina moći da zaključi veliki broj dugoročnih ugovora sa stranim dobavljačima, objavio je Fajnenšel tajms "Ukrajina je zbog trenutnog deficita prinuđena da kupuje gorivo od Holandije i Belgije", rekao je Kubrakov.

21.30 Ruski avioni pete generacije Su-57 u akciji

https://www.youtube.com/shorts/NwNVXJ5zkO8
       
Ruski borbeni avioni pete generacije Su-57 uključeni su u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
Vojni vrh Rusije u specijalnu operaciju uključio i avione pete generacije Su-57
Ovo je potvrdio potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov. Otkrio je da su izvodili ne samo pojedinačne, već i grupne letove.
Borisov navodi da su Su-57 borbene zadatke već izvodili „više puta". I precizira:
„Bilo je i pojedinačnih naleta na ciljeve, ali i dejstava po nekoliko aviona u koordinaciji i informacionoj interakciji. U svim slučajevima su veoma efikasno koristili  oružje koje su nosili".
Vojni ekspert Vladislav Šurigin povodom „ukrajinske epizode" je ukazao:
„Prema rezultatima tih letova biće doneti zaključci. Moguće je da će biti doneta odluka i o poboljšanju pojedinih parametara aviona".
Rusi su od početka specijalne vojne operacije uništili (u vazduhu i na aerodromima) ukupno 206 ukrajinskih aviona, 132 helikoptera, 1241 bespilotnu letelicu, 343 protivvazdušna raketna sistema, 3613 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 547 višecevnih raketnih bacača...

21.00 Vrhovna Rada glasala za zabranu ruske muzike

Poslanici Vrhovne Rade Ukrajine glasali su danas za zabranu ruske muzike i uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije.
Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na društvenim mrežama da će puštanje muzike ruskih umetnika biti zabranjeno na javnim mestima i u medijima, prenosi UNIAN.
Takođe, kako se navodi, biće zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdanja ruskih i beloruskih autora.
Vrhovna Rada usvojila je i nacrt zakona o raskidu sporazuma između Vlade Ukrajine i Vlade Ruske Federacije o naučno-tehničkoj saradnji, prenosi Ukrinform.

20.30 Medvedev: Prijem UKR u EU moguć tek sredinom veka

Foto: Tanjug

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć je tek sredinom veka, a do tog trenutka bi i unija mogla da nestane, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Kako je napisao na svom Telegram kanalu, situacija sa prijemom Ukrajine u Evropsku uniju slična je izgradnji komunizma u S S SR-u, datum sprovođenja ovih planova nije imenovan, ali su dati mnogi neproverljivi apstraktni uslovi, prenosi agencija TAS S.
Kako je rekao Medvedev, njihova objektivna provera je nemoguća, proveravaće se decenijama, i to nove generacije lidera EU, te je zbog toga pravi termin sredina veka, a ne ranije.
"Šta ako, kucam u drvo, EU do tada nestane? Strašno je i pomisliti kakav će skandal biti, jer kakve su sve žrtve podnete na oltaru ulaska u EU i kakva obmana očekivanja nesrećnika", dodao je on.

20.00 Vrhovna rada odobrila povlacenje zemlje iz niza sporazuma ZND

Skupština Ukrajine Vrhovna rada odobrila je povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), izjavio je danas vladin zastupnik u parlamentu Taras Melničuk.
"Predlog zakona o istupanju iz Sporazuma ZND o međudržavnoj rezervi biopreparata i drugih sredstava za zaštitu životinja, predlog zakona o istupanju iz Sporazuma ZND o podršci i razvoju malog biznisa", napisao je Melničuk na Telegram kanalu, prenosi agencija TAS S.
Osim toga, poslanici su usvojili i predlog zakona o povlačenju iz Protokola o izmenama i dopunama Ugovora o međudržavnoj kurirskoj komunikaciji.
Prema Melničuku, ti sporazumi su bili ili beskorisni ili zastareli, dok primena sporazuma o kurirskoj komunikaciji, posebno o slanju službenih dokumenata preko Moskve, ugrožava nacionalne interese Ukrajine.

19.30 Pronađeno veliko skladište stranog oružja

Pomoćnik čečenskog lidera za bezbednost Apti Alaudinov pokazao je veliko skladište stranog oružja ukrajinskih snaga koje je pronašla jedinica „Ahmat" u Severodonjecku.
- Sve što postoji u NATO bloku, mi već sve imamo. Sve vrste (naoružanja). Ali smatramo da je naš ručni protivtenkovski bacač granata mnogo pouzdaniji - rekao je on za Sputnjik.

17.00 Frka u Italiji, raspad vladajuće poartije zbog Ukrajine 

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo optužio je svoju partiju Pokret pet zvezdica da podriva napore vlade da podrži Ukrajinu i slabi položaj Rima u Evropskoj uniji.
Kako navodi agencija Rojters, unutrašnje partijske svađe stvaraju probleme premijeru Mariju Dragiju jer se u utorak suočava sa važnim glasanjem u parlamentu o Ukrajini, pri čemu neki članovi Pokreta pet zvezdica žele da ograniče Italiju da šalje dalje oružje Kijevu.
Italija, kao i mnoge zemlje EU, šalje oružje Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskog napada.
Di Majo je u izjavi rekao da vlada mora da brani vrednosti demokratije i slobode i dodao da, dok su svi želeli mir, ruski predsednik Vladimir Putin "vodi rat".
U tom kontekstu, on je rekao da ga lideri stranke pet zvezdica napadaju sa "mržnjom" i prave probleme vladi sa evropskim partnerima.
- Ovo je nezreo stav koji teži stvaranju tenzija i nestabilnosti unutar vlade - dodao je šef italijanske diplomatije.
Pokret pet zvezdica je najveća politička snaga u parlamentu nakon što je osvojila 33 odsto glasova na parlamentarnim izborima 2018. godine, podseća britanska agencija.

16.30 RMO objavilo snimak lansiranja krstarecih raketa Kalibar

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak lansiranja krstarećih raketa Kalibar sa broda u Crnom moru na objekte ukrajinske vojne infrastrukture.
U okviru specijalne vojne operacije, ruske oružane snage nanele su još jedan udarac visokopreciznim oružjem sa mora na objekte vojne infrastrukture ukrajinske vojske, navodi Ministarstvo u komentaru na video snimak, preneo je TASS.
Posada fregate Crnomorske flote ispalila je četiri krstareće rakete Kalibar iz Crnog mora na određene kopnene ciljeve, dodalo je Ministarstvo.

16.00 Mirošik: Militanti iz Azota signaliziraju da bi pregovarali

Militanti blokirani u fabrici Azot u Severodonjecku signaliziraju da su spremni za pregovore, izjavio je danas ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik.
"Oni (pregovori) će se nastaviti, ali se uslovi za polaganje oružja za militante očigledno neće poboljšati. Dok su oni okušavali sreću, remeteći sporazume o prekidu vatre, vojna pozadina za njih se samo pogoršavala", napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.
Borbe za Severodonjeck traju od početka maja, prenela je agencija RIA Novosti.
Ruske trupe i jedinice LNR oslobodile su gradske blokove i blokirale militante nacionalističkih bataljona kod fabrike Azot.
Kako su naveli borci Narodne milicije LNR, sada je glavni zadatak savezničkih snaga da svedu na nulu mogućnost snabdevanja blokirane grupe.
Ukrajinska vojska pokušava da prokrijumčari hranu i municiju za Azot preko Severskog Donca iz Lisičanska.
Situaciju komplikuje i činjenica da se u fabrici nalaze civili koje militanti koriste kao živi štit.

15.30 Gubimo teritoriju", Pada Donbas?

Ukrajinska poslanica rekla je Ukrajina gubi teritoriju. Ona je dodala da Ukrajina ne uspeva da oslobodi teritoriju otkako je Rusija počela da koncentriše svoje napade na istok zemlje u regionu Donbasa.
Ivana Klimpuš-Cincadze je za Skaj njuz rekla da se nada da cěe se situacija na istoku Ukrajine uskoro promeniti: "Nažalost, u ovom trenutku Rusija je akumulirala sve svoje vojne kapacitete na istoku naše zemlje".
"Gubimo teritorije i one su trenutno u rukama okupatora. Nadamo se da cěe docěi trenutak i prilika da ih oslobodimo", dodala je ona.
Poslanica je zahvalila saveznicima sa zapada koji šalju vojnu pomocě Ukrajini, ali je naglasila da je braniocima potrebno više naoružanja: "U nekim delovima zemlje Rusi su 10 puta brojčano nadmocěniji od naših boraca", rekla je ona.

14.44 - Lavrov brutalan!

Ruski ministar Sergej Lavrov izjavio je da Vašington neće moći da liši Moskvu glasa u međunarodnim poslovima

14.03 - Ukrajinske snage gađaju administraciju Donjecka, pokušavajući da unište koordinaciju, izjavio je šef gradske administracije Aleksej Kulemzin.


„Granatirana su stambena naselja i gradska administracija. Cilj je jasan – uništiti organe vlasti, administraciju, uništiti koordinaciju, uništiti Donjeck“, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, vlasti preduzimaju sve mere kako bi obnovile gradski saobraćaj, vodosnabdevanje, snabdevanje gasom i električnom energijom.

13.28 - Pomoćnik čečenskog lidera za bezbednost Apti Alaudinov pokazao je veliko skladište stranog oružja ukrajinskih snaga koje je pronašla jedinica „Ahmat“ u Severodonjecku. „Sve što postoji u NATO bloku, mi već sve imamo. Sve vrste (naoružanja). Ali smatramo da je naš ručni protivtenkovski bacač granata mnogo pouzdaniji“, rekao je on za Sputnjik.

 

On je objasnio da su u Severodonjecku borci jedinice „Ahmat“ pronašli veliko skladište naoružanja koje strani partneri Kijeva isporučuju Ukrajini. Između ostalog, pronađeni su neiskorišćeni američki protivtenkovski sistemi „Džavelin“ i švedsko-britanski laki protivtenkovski sistemi, kao i bešumni minobacači koje je isporučila Poljska.


„Ako oni (zapadni partneri Kijeva) misle da će promeniti situaciju tako što će im slati ovo oružje, naravno, greše. Mi im to dokazujemo u praksi“, istakao je Alaudinov.

 

13.10 - Totalno uništenje!

Ruski ratni brodovi uništili su ukrajinski komandni centar krstarećim raketama Kalibr, saopštilo je u danas rusko Ministarstvo odbrane

12.57 - Moldavija zabranila emitovanje ruskih vesti

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon kojim se zabranjuje emitovanje vesti iz Rusije, izjavila je šefica Saveta za televiziju i radio Liliana Vicu na internet kanalu „Rlajv“.
Ona je navela da će zakon biti objavljen 24. juna u „Zvaničnom glasniku“, nakon čega će stupiti na snagu.

„Utvrđuje se pojam dezinformacija, što podrazumeva i mnogo strožije sankcije. Ako se činjenice o plasiranju dezinformacija dokažu onda će kompaniji biti oduzeta licenca na sedam godina. Obilje dezinformacija uočavamo i u predizbornom periodu“, rekla je Vicu.

Prema njenim rečima, situacija u Ukrajini je prinudila Kišinjev da preduzme stroge sankcije.
Parlament Moldavije je 2. juna usvojio Zakon o zaštiti informativnog prostora kojim se zabranjuje reemitovanje informativnih i analitičkih programa i vojnih filmova iz Rusije. Zabrana koja je usmerena na borbu protiv „strane propagande“ je bila usvojena i 2017.godine, ali je u decembru 2020. godine ukinuta na inicijativu Socijalističke partije.


Trenutno su u Moldaviji političke ili vojne vesti i prenosi iz zemalja koje nisu ratifikovale Konvenciju o televizijama van granica Moldavije, uključujući i vesti iz Rusije, zabranjene odlukom Komisije za vanredne situacije.

 

 

12.00 - U centru Donjecka ponovo se čuje zvižduk granata i jake eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.


Kako je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinske snage su u 12.20 ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Kujbiševski okrug Donjecka. Prethodno je na ovaj okrug u 12 časova ispaljeno osam granata kalibra 122mm.

11.59 - Ukrajina bi zbog ovoga mogla da izgubi status kandidata

Evropska komisija je navela nekoliko uslova čije bi nepoštovanje moglo dovesti do toga da Ukrajina izgubi status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

10.49 - Sedam civila je poginulo, a 24 ranjeno u protekla 24 časa u granatiranju teritorije DNR od strane ukrajinskih snaga, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

10.39 - Presek stanja

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) je objavila da su u protekla 24 sata ukrajinske snage izgubile 32 ljudi, pet oklopnih vozila i tri jedinice automobilske tehnike.
U izveštaju se navodi i da su tri ukrajinska vojnika predala oružje.

 

10.34 - U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.


Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje dece. Oštećeno je 36 stambenih zgrada i 19 civilnih objekata. Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena su tri višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, jedna bespilotna letelica „Furija“, dva oklopna vozila i više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga. Takođe su uništena četiri neprijateljska vatrena položaja u Avdejevki i Orlovki.
Tokom borbi ranjeno je 16 pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike.

 

10.02 - Ukrajinske trupe pucale na naselje Mihajlovka u DNR, na koje su ispalile osam granata kalibra 122mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


U saopštenju se dodaje da je u 9.30 takođe granatirano naselje Ozerjanovka, na koju je ispaljeno 15 granata kalibra 122mm.

 

 

 

 

09.45 - Gajdaj: Civili odbili da napuste sklonište u fabrici Azot

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike Azot u Severodonjecku odbili su da se evakuišu, izjavio je danas guverner oblasti Lugansk Serhij Gajdaj.

"Oni su u stalnom kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele", rekao je Gajdaj, preneo je Unian.

 

 


On je naveo da je tražio od Nacionalne garde da snimi komunikaciju sa civilima. Na snimku su ljudi potvrdili da ne žele da se evakuišu. U prihvatilištima Azota nalazi se 568 osoba, među kojima je 38 dece.

"Ovo se ne može porediti sa Azovstaljem. Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana. I različit broj ljudi je u različitim skloništima", dodao je Gajdaj. Prema njegovim rečima, putevi evakuacije iz oblasti Luganska trenutno postoje, uprkos tome stso su mostovi dignuti u vazduh.

 

 

08.10 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak razminiranja oslobođenih teritorija Harkovske oblasti od neeksplodiranih ukrajinskih mina.

Prema navodima Ministarstva, ruski vojni inženjeri svakodnevno pronalaze desetine protivtenkovskih i protivpešadijskih mina.

 

08.03 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini.


„Plaćenici retko objavljuju video snimke svojih neuspeha. Zapravo, gubici stranaca (koji se bore na strani Ukrajine protiv Oružanih snaga Rusije) su veliki, a preživeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobegnu što dalje od Ukrajine“, napisao Kadirov je na svom Telegramu.

 

07.57 - Nova mapa!

Ruske snage nastavljaju raspoređivati ​​dodatne snage za podršku ofanzivnim operacijama na području Severodonjeck-Lisičansk, a ukrajinska odbrana ostaje jaka, tvrdi Institut za rat

07.40 - Hersonska oblast je tehnički spremna za pokretanje železničke putničke veze sa Krimom, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo.
„Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova“, rekao je Saljdo za program „Solovjov uživo“.


Prema njegovim rečima, sada se radi na uspostavljanju železničke veze sa poluostrvom, koja je prekinuta 2014. godine. „Već stiže pomoć iz Ruske Federacije u vidu dizel lokomotiva. I siguran sam da će biti novih vagona“, naglasio je on.


Krim namerava da do 1. jula pokrene autobuski saobraćaj sa oslobođenim regionima juga Ukrajine, a od 1. jula – i putnički železnički saobraćaj u probnom režimu.

 

07.35- Ukrajinske trupe ponovo granatiraju!


Ukrajinske trupe granatirale su u 3 ujutru naselja Pantelejmonovka i Mihajlovka u DNR, ispalivši granate kalibra 152 mm, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
U saopštenju se dodaje da je u 6.40 zabeleženo granatiranje u pravcu Pantelejmonovske na koju je ispaljeno osam granata kalibra 152mm.

07.33 - NATO će proglasiti Rusiju za pretnju bezbednosti!

Učesnici predstojećeg samita NATO-a u Madridu saopštiće da Rusija više nije partner Alijansi, već „pretnja miru i stabilnosti“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

07.09 -  Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski.

Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.

 

07.07 - Američke privatne kompanije prikupljaju vizuelne i radarske podatke kako bi obezbedili Ukrajini informacije neophodne za navođenje raketa, izjavio je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin u intervjuu za TV „Rusija 24“.
Ruski sateliti u stanju su da nadgledaju teritoriju Ukrajine koju uništavaju ukrajinski ekstremisti, rekao je Rogozin.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikita Petrovic

pre 1 godinu

ovo je totalna neistina postoji samo danteov pakao kao nesto istinito

milan lala

pre 1 godinu

Fasisticka gebels politika Ukraine nece spasiti Ukrainu od bezuslovne kapitulacije . Tada ce i sve idiotske odluke koje je donela nacisticka vlast odmah biti ponistene.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija