• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2022

07:00

KIJEV OVO POKUŠAVA DA ZATAŠKA PO SVAKU CENU, ALI... UKRAJINSKA VOJSKA MASOVNO DEZERTIRA! Ko je kud da uzalud gine i ratuje protiv Rusije?!

AP/Tanjug

Vesti

KIJEV OVO POKUŠAVA DA ZATAŠKA PO SVAKU CENU, ALI... UKRAJINSKA VOJSKA MASOVNO DEZERTIRA! Ko je kud da uzalud gine i ratuje protiv Rusije?!

Podeli vest

Ukrajinski vojnici u sve većem broju dezertiraju sa svojih položaja na frontu u Donbasu jer ih njihovi komandanti koriste kao topovsko meso u ratu protiv Ruske Federacije

Oni tvrde da ih je zvanični Kijev ostavio na milost i nemilost neprijatelju, da nemaju dovoljno oružja i municije da bi se suprotstavili višestruko jačim ruskim trupama, ali i da vojskom komanduju "šarlatani i nedovoljno obučeni oficiri", koji ne znaju kako se vodi rat.

Potresna svedočenja

Društvene mreže preplavljene su snimcima na kojima vojnici Ukrajine svedoče da su morali da napuste borbu zbog toga što im nadređeni nisu obezbedili logističku i artiljerijsku podršku, već su od njih zahtevali da praktično goloruki poginu u borbi sa ruskim snagama.

Kako prenose mediji, najviše vojnika dezertiralo je iz Severodonjecka i Lisičanska, gde se trenutno vode najbrutalnije bitke u Donbasu. Oni ne kriju da su prekršili naređenja i da su bez dozvole nadređenih napustili položaje, ali objašnjavaju da nisu imali drugog izbora, pošto su bili ostavljeni bez oružja, municije, hrane i vode. Svi oni su, međutim, od vrhovne komande Ukrajine proglašeni za dezertere i optuženi za izdaju države...

Drakonske kazne

Pojedini poslanici ukrajinskog parlamenta pokušali su krajem maja da proguraju zakon koji bi oficirima omogućio da po kratkom postupku dezertere osude na smrtnu kaznu, ali su poslanici odbacili takav predlog. Pripadnicima ukrajinske vojske, međutim, prema trenutno važećim zakonima, zaprećena je zatvorska kazna od pet do 12 godina robije u slučaju da se povuku s položaja. Uprkos drakonskim kaznama, sve je veći broj vojnika koji su spremni da rizikuju višegodišnju robiju kako bi sačuvali život, jer nemaju dovoljno oružja i municije da bi se odbranili.

Jedan od najpotresnijih snimaka objavljen je 28. aprila, kada su pripadnici 79. desantno-jurišne brigade Ukrajine u kameru ispričali da su ih njihovi pretpostavljeni poslali u šumu u blizini sela Jampolj u Donjeckoj oblasti i tamo ih bukvalno ostavili da umru.

Foto: AP/Tanjug

Predaja ukrajinaca u Azovstalju, i oni su odbili da uzalud ginu

- Sedeli smo tamo pet, šest dana, a komandanti su nas napustili... Sada od nas prave dezertere samo zato što smo uspeli da preživimo. U tim jamama u šumi i dalje leže mnogobrojni leševi mojih saboraca. Tražili smo pomoć, artiljerijsku podršku i oružje s kojim bismo mogli da se suprotstavimo Rusima, ali nam je komandant izdao naređenje da se "uhvatimo za ruke i krenemo na ruske tenkove"... Mi koji smo odbili da goloruki poginemo ni za šta sada se suočavamo sa optužbama za dezerterstvo - rekao je na tom snimku jedan ukrajinski padobranac, a njegovo svedočenje je, osim ostalih preživelih članova brigade, potvrdio i Aleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Sigurna smrt

Na vrhovnu komandu u Kijevu prošle nedelje su se požalili i pripadnici ukrajinske 115. brigade teritorijalne odbrane, koji su se u snimku objavljenom na internetu obratili predsedniku Zelenskom, navodeći da su ih "nesposobni komandanti ostavili na cedilu", kao i da nemaju sa čim da ratuju protiv Rusije.

- Komanda nas je jednostavno poslala u sigurnu smrt. Nema borbenog vođstva, nema borbenog komandanta, nema poštovanja prema životima vojnika. Mi smo topovsko meso. Ostavljeni smo na cedilu bez bilo kakve podrške. Rusi imaju artiljeriju, oklopna vozila, hipersonične rakete, njihove snage su pet, šest puta brojnije od naših. A mi smo imali mitraljeze i artiljeriju iz 1986. godine. Mitraljez "maksim" iz 1933. godine. Švedska nam je poslala nešto moderniji prenosni protivtenkovski sistem, ali je bio neispravan. Nadređeni oficiri su se povukli, a nama naredili da poginemo - rekao je jedan od pripadnika 115. brigade teritorijalne odbrane na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
koki

pre 1 godinu

A Svedjani im poslali neispravno oruzje. I takvi teletabisi hoce u Nato.

arsa

pre 1 godinu

Amerima je jasno da su uspeli da naprave rat rusa protiv rusa, zato im je očigledo cilj da što više rusa sa obe strane pogine dok se rusi sa ukrajinske strane ne otrezne i shvate ovu paklenu igru.U trenutku otrežnjenja svi će oni biti ljuti protivnici amerima i ujedinjeni sa svojom maticom Rusijom od koje su veštački odvojeni smicalicama zapada.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija