Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.06.2022

12:03

EVROPA SE VRAĆA UGLJU, DOŠLI SU NA ONO O ČEMU JE VUČIĆ GOVORIO! Nemačka, Italija, Austrija odustaju od zelene tranzicije i okreću se sigurnom energentu kojeg se Srbija ne odriče!

Vesti

EVROPA SE VRAĆA UGLJU, DOŠLI SU NA ONO O ČEMU JE VUČIĆ GOVORIO! Nemačka, Italija, Austrija odustaju od zelene tranzicije i okreću se sigurnom energentu kojeg se Srbija ne odriče!

Podeli vest

Nemačka, Italija, Austrija i Holandija nagovestile su da bi elektrane na ugalj mogle da pomognu da kontinent pregura krizu u kojoj su cene gasa vrtoglavo skočile i pogoršale izazove sa kojima se suočavaju vlade dok pokušavaju da obuzdaju inflaciju i sve lošije ekonomske prognoze

Evropa je, po svemu sudeći došla na ono o čemu je od početka govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio na udaru lažnih ekologa i "stručnjaka" koji su govorili da Srbija treba da ugasi rudnike uglja. Vučić je već na početku energetske krize rekao da je ugalj suština za proizvodnju električne energije u Srbiji, i da je "to ono što nas drži", a u to su se sada u svom dvorištu uverile i moćne evropske ekonomije, koje naprasno skreću sa "zelene staze" i traže spas u uglju.

Holandska vlada je juče saopštila da će ukinuti ograničenja na proizvodnju elektranama na ugalj i aktivirati prvu fazu plana za energetsku krizu. Danska je takođe inicirala prvi korak kriznog plana usled neizvesnosti oko ruskog snabdevanja.

Italijanska kompanija ENI.MI saopštila je juče da su je iz ruskog Gasproma GAZP.MM obavestili da će dobiti samo deo traženih količina gasa, usled čega je ta zemlja za korak bliže proglašenju vanrednog stanja koje bi aktiviralo mere uštede gasa.

Nemačka, kojoj je takođe smanjen dotok ruskog gasa, najavila je u nedelju da planira da poveća kapaciteta za skladištenje gasa i navela da bi mogla ponovo pokrenuti elektrane na ugalj koje je planirala da postepeno isključuje.

- To je bolno, ali je u ovakvoj situaciji prosto neophodno smanjiti potrošnju gasa - kazao je nemački ministar ekonomije Robert Habek, član partije Zeleni koja se zalaže za brži prekid upotrebe uglja koji proizvodi više štetnih gasova.

- Međutim ako to ne uradimo, onda ćemo se suočiti sa rizikom da skladišna postrojenja ne budu dovoljno puna uoči zimske sezone. Tada bismo bili lake mete za ucenu na političkom nivou - kazao je on.

Habek je kazao da bi vraćanje u pogon elektrana na ugalj moglo da doprinese sa 10 gigavati kapaciteta u slučaju da snabdevanje gasom dođe do kritičnog nivoa. Zakon koji se odnosi na taj potez biće prosleđen gornjem domu parlamenta 8. jula. Rekao je da je vraćanje u pogon elektrana na ugalj bolno, ali je neophodno u cilju smanjenja potrošnje gasa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija