• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

23.06.2022

22:30 >> 17:45

120. DAN RATA! LNR: Ukrajinski vojnici predaju se preko cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje

AP/Tanjug

Vesti

120. DAN RATA! LNR: Ukrajinski vojnici predaju se preko cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje

Podeli vest

Danas je 120. dan rata u Ukrajini! Vode se borbe za Lisičansk, a Narodna milicija LNR stavila je pod kontrolu jedini put koji vodi u taj grad iz Severska. Odsečeno je oko 5.000-7.000 ukrajinskih vojnika. Ukrajinske snage granatiraju mesta u samoproglašenim republikama, Gorlovka raketirana 4.200 puta!

22.24 - Izvor: Ekstremisti Ajdara spremni da se predaju uz garancije

Prema nezvaničnim informacijama, ekstremisti bataljona "Ajdar" koji se nalaze u fabrici "Azot" u Severodonjecku izrazili su spremnost da se predaju, ako bude obustavljena vatra i ako se pruže bezbednosne garancije za civile.

Kako je preneo Sputnjik, nekoliko stanovnika je već izašlo iz fabrike.


Izvor blizak miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ranije je rekao za TAS S da vojska LNR očekuje da se ekstremisti bataljona "Ajdar" masovno predaju do večeras.

Lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da bi industrijska zona hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku vrlo brzo mogla da bude stavljena pod kontrolu.

22.05 - "Donjeck nije bezbedan"

Nijedan grad u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini nije bezbedan za svoje stanovnike jer su borbe ukrajinske i ruske vojske previše nasilne, izjavio je danas regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

"Nema mesta, ni jednog grada u Donjeckoj oblasti koji je bezbedan", rekao je Kirilenko i dodao da je "izuzetno opasno za stanovnike da ostanu" zbog povećanja pritiska Rusije na ukrajinske snage oko gradova Lisičansk i Severodonjeck.

21.54 - Lavrov optužio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "produžuje krizu sa hranom"

"Generalni sekretar UN svojim postupcima produžava prehrambenu krizu, ne omogućava brzo slanje žita. Ovo je žalosno", rekao je Lavrov u intervjuu za Nacionalnu državnu televiziju i radio kompaniju Belorusije.

"Sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje je alarmantno", mišljenja je Lavrov.

21.30 - "Istorijski trenutak"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

 

 


"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru

"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", pourčio je Mišel.

 

 

20.50 - Ukrajina i Moldavija dobile zeleno svetlo

20.43

 

 


20.42 - SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljucujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene "ruskim klještima", prenosi Rojters.

Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Ukrajina je ranije danas saopštila da je dobila prvu tranšu tog moćnog sistema oružja dugog dometa što bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaže uveliko koriste za udare na ukrajinske položaje u Donbasu.
Vašington je izjavio da je od Kijeva dobio uveravanja da to oružje većeg dometa neće biti korisćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „još nisu pogodili" ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dužeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

19.52 - LNR: Predaja ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici predaju se preko cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje, saopštio je danas oficir narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Predaja je u toku na celoj liniji fronta na ovom području, lokalno i masovno. Ovo uključuje i grupu Lisičansk-Severodonjeck i grupu Gorskoje-Zolotoje", poručio je Maročko na ruskoj televiziji, prenosi agencija TAS S.

Takođe je napomenuo da bi neke informacije sada bilo neprimereno da se otkrivaju.

"Predali su nam se ekstremno desničarsko radikalni militanti. Do 16 časova po lokalnom vremenu imao sam izveštaje o dve grupe od po 10 ljudi. Nemam informacije o trenutnim brojkama", dodao je Maročko.

19.22 - Borelj: Kalinjingrad nije pod blokadom

Evropska unija ne želi da blokira saobraćaj između Rusije i Kalinjingradske oblasti, izjavio je vrhovni komesar Evropske unije za inostrane poslove i politiku bezbednosti Žozep Borelj, a prenosi list "Open". "Situacija s Kalinjingradom nije blokada", tvrdi diplomata, ali dodaje da EU, istovremeno, želi da mere kontrole spreče bilo kakav pokušaj zaobilaženja sankcija, bez ometanja komercijalngo saobraćaja.

19.02 - "Spremni smo da pomognemo Ukrajini"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je Britanija spremna da pomogne u operacijama deminiranja kod južne obale Ukrajine i da razmatra da ponudi bezbednost brodovima kako bi prebacili milione tona žitarica koje se nalaze u zemlji.

"Postoji posao koji treba obaviti. Radimo sa Turcima i drugim evropskim prijateljima i saveznicima da vidimo šta možemo da uradimo", rekao je Džonson u intervjuu Rojtersu tokom posete Ruandi gde prisustvuje samitu Komonvelta.

Londonsko tržište osiguranja stavilo je ceo region na svoju listu visokog rizika, što znači porast troškova za isporuke.

Džonson je rekao da Britanija razmatra sve opcije na pitanje da li vlada može da obezbedi suverene garancije za osiguranje transporta.

"Ono što Velika Britanija može da ponudi, pre svega, jeste stručnost kada je u pitanju pomorsko osiguranje i mnogo stručnosti u kretanju robe kroz, kako bismo rekli, sporna pomorska područja, rekao je on.

Upitan da li je Britanija spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju tog područja, Džonson je rekao da ne želi da ulazi u tehničke ili vojne detalje.

"Ali možete zaključiti iz onoga što smo već uradili u snabdevanju opremom Ukrajinaca kako bi se zaštitili, a mi svakako razgovaramo sa njima na tehničkom nivou da pomognemo u deminiranju Odese", istakao je Džonson.

18.52 - Gajdaj: Ne postoji bezbedno mesto u Lisičansku

Ne postoji bezbedno mesto u ukrajinskom gradu Lisičansku, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"Ceo Lisičansk je granatiran velikim kalibarskim i vazdušnim udarima", poručio je Gajdaj, prenosi Si-En-En.

Naveo je da vlasti nastavljaju da evakuišu civile i isporučuju humanitarnu pomoć. Takodje je ukazao da će oružane snage Ukrajine morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbegle da budu opkoljene.

18.35 - Rusija proteruje francuskog diplomatu

Zvanični predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je danas zahtev ruskih vlasti da jedan od diplomata francuske Ambasade u Moskvi napusti Rusiju.

"Ruske vlasti su prošlog petka obavestile našeg ambasadora u Moskvi da prisustvo jednog od službenika ambasade na njihovoj teritoriji više nije poželjno. Nije dato pravno obrazloženje. Žao nam je zbog ove neopravdane odluke", rekao je portparol ministarstva novinarima u Parizu, prenosi Interfaks Rusija.

On je rekao i da je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona "naložila nadležnim odeljenjima ministarstva da joj odmah predoče opcije za određivanje daljih akcija".

17.45 - Američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u Ukrajinu

Aleksej Reznikov, ministar odbrane Ukrajine saopštio je na društvenoj mreži Tviter da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u tu zemlju

 

17.23 - EU: Ne postoji kraljevska propusnica za ulazak u Evropsku uniju

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju mogao bi potrajati godinama, uprkos širokoj podršci političkih lidera njenim naporima

 

17.06 - Oružane snage Ukrajine će morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbegle da budu opkoljene, saopštio je gubernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj. Kako je naveo, Lisičansk se nalazi u zoni neprijateljske artiljerije i tamo nije bezbedno.

 

 

15.48 - Rusi kontrolišu više od polovine Donjecka

Samo 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije, izjavio je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko

 

 

15.24 - "Snage Narodne milicije LNR preuzele su kontrolu nad Zolotim i Gorskim", javlja dopisnik "Izvestija" Denis Kulaga.
U toku je "čišćenje" od ostataka ukrajinskih snaga ova dva strateška sela iz kojih je godinama granatirana Luganska Narodna Republika.

15.23 - Prema preliminarnim informacijama, večeras se očekuje masovna predaja članova ekstremističkog pokreta "Ajdar" koji je blokiran na preduzeću "Azot" u Severodonjecku.

 

15.11 - Zoloto i Gorsko u LNR blokirani, ukrajinska vojska daje signale za predaju
Ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik je izjavio da ima izveštaja o tome da ukrajinska vojska u Gorskom i Zolotom daje signale da je spremna da se preda.


Prema njegovim rečima, u tim naseljima je oko 2.000 ukrajinskih vojnika. „Sada je ozbiljan napredak to što su blokirani Gorsko i Zoloto, naselja iz kojih je osam godina granatirana LNR“, rekao je Mirošnik za televizijski kanal „Rusija 24“.

 

15.03 -  "HIMARS" stigao u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov izjavio je da su američki raketni sistemi "HIMARS" stigli u Ukrajinu. "'HIMARS' je stigao u Ukrajinu. Hvala američkim prijateljima i kolegama za te moćne sisteme", napisao je on na Tviteru.

 

14.59 - Ukrajinske vojnike dezinformišu u njihovoj domovini, govoreći im da Armija Ukrajine uspešno napreduje po teritoriji Rusije u Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov, pozivajući se na izjave zarobljenika.


"Zarobljenici su pričali da vojska uspešno napreduje po Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti. Isto kao i da u južnom pravcu napreduju ka Krasnodarskom kraju. Potpuna dezinformacija i o tome šta ovde radi ta vojska i čime se bave civili tamo u Kijevu“, rekao je Kiseljov za ruski Prvi kanal.
Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je danas „sela u voz zaborava“: degradacija i duboka kriza, u vojnim i političkim krugovima govore o propasti i odbrane, i kontraofanzive.

14.18 - Snage LNR vode borbe u južnim predgrađima Lisičanska

Kako izveštava reporter Sputnjika, snage LNR, nakon što su blokirale ukrajinske jedinice u mestima Gorsko i Zoloto, nastavljaju ofanzivu ka južnim predgrađima Lisičanska. Kako ističu u Narodnoj miliciji, Severodonjeck i Lisičansk će najdalje za nedelju dana biti pod blokadom snaga LNR.

13.38 - Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova

Ruska strana ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru, potrebno je samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

13.08 - Nemačka u gasnoj krizi, podignut nivo alarma!

12.30 - Britanija danas uvela nove sankcije Rusiji

Britanija je danas uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.

 

11:51 - Ruske snage likvidirale 650 ukrajinskih ekstremista

Ruska avijacija, raketne snage i artiljerija likvidirali su 650 ukrajinskih ekstremista, kao i 17 tenkova i druge tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, visokopreciznim oružjem u oblasti Nikolajeva uništeno je 49 rezervoara sa gorivom za ukrajinsku vojnu tehniku.

 

Na brifingu za novinare je saopšteno, da je tom regionu uništeno 50 vozila sa višecevnim bacačima raketa. Ruske snage su na području u pravcu ka Donjecku uništile osam baterija višecevnih bacača raketa "Uragan" i 11 baterija ukrajinske artiljerije.

U saopštenju se navodi da je 57. motorizovana brigada ukrajinske vojske u poslednja dva dana izgubila 150 vojnika, dok je 450 ranjeno.

 

11.41 - Arestovič: Odlučujući trenutak bitke za Severodonjeck i Lisičansk

11:25 - Rusi u Ukrajini upotrebili najnoviju satelitski navođenu raketu 9M54

11. 07 - Kaja Kalas: Ne potcenjujte rusku vojsku!

10:10 - Kadirov poslao poruku opkoljenim Ukrajincima

Savezničke snage Rusije i LNR zatvorile su obruč oko grupe ukrajinskih militanata u selima Zoloto i Gorsko

Ovu informaciju potvrdio je i čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu, hvaleći uspehe čečenskih specijalaca koji se bore zajedno sa snagam LNR i ruske vojske.

 

 

- Neprijatelj je u tesnom prstenu, zatvoreni su svi putevi za povlačenje. Situacija je veoma žalosna i uskoro će se suočiti sa strašnim porazom - objavio je Ramzan Kadirov.
 
On je dodao da čečenske trupe napadaju i neprijatelj trpi velike gubitke u ljudstvu.

- Promišljena strategija naših momaka, uz odlične borbene veštine, ponovo je donela dobre rezultate. U ovom trenutku, nacisti, bandera i plaćenici svih rasa, koji na svojoj koži osećaju sav profesionalizam čečenskih snaga bezbednosti, imaju samo dve mogućnosti - kapitulaciju ili prevremeni odlazak u društvo Bandere - napisao je Kadirov.

9:30 - Zaharova o "umešanosti" Rusije u ostavku bugarskog premijera

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je optužbe sad već bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je za njegov odlazak s položaja kriva i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova, navodeći da spisak krivaca nije potpun

- Neodostaju još samo Betmen i žena-mačka. Mislim, čovek se umorio, počeo je da bunca - rekla je ona ironično.

08:53 - Ukrajinci gađali Gorlovku 4.200 puta!

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da su ukrajinske snage od 24. februara gađale ovaj grad u DNR 4.200 puta, a da je kao posledica toga poginulo 28 ljudi. Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka i od 2014. godine je pod kontrolom DNR.

07.58 - Vlasti LNR saopštile da su preuzele kontrolu puta od Severska do Lisičanska

- Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Ti gradovi su trenutno u fokusu ruske ofanzive, naveo je on, prenosi Rojters. Gajdaj je dodao da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka. Tamo je odsečeno oko 5.000-7.000 ukrajinskih vojnika.

 

 

07.30 - Zarobljeno 2.000 Ukrajinaca

Vicepremijer Ukrajine Irina Vereščuk izjavila je da je oko 2.000 ukrajinskih vojnika zarobljeno.
 

07:28 - Gori silos u Rubežnju

U gradu Rubežno gori silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta. Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita.

Artiljerijska paljba stigla je iz pravca Lisičanka koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

07.17 - Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

Evropski čelnici danas na sastanku u Briselu i formalno započinju dugi put Ukrajine ka članstvu u EU, očekuje se da će doneti pozitivnu odluku o dodeli statusa kandidata Ukrajini nakon što je prošle nedelje pozitivnu preporuku dala Evropska komisija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je  razgovarao sa 11 čelnika EU o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, verujući da će svih 27 zemalja EU podržati status kandidata Ukrajine.

"Zaslužili smo. To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svetlo na kraju tunela", poručio je okupljenima u Amsterdamu putem video veze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija