• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.06.2022

18:20

Zemlje BRIKS-a se založile za nastavak pregova Moskve i Kijeva

Reuters

Vesti

Zemlje BRIKS-a se založile za nastavak pregova Moskve i Kijeva

Podeli vest

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) izrazile su podršku pregovorima Moskve i Kijeva radi rešavanja krize u Ukrajini, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj tokom 14. samita BRIKS-a, koji je ove godine održan u onlajn formatu

„Razmotrili smo situaciju u Ukrajini i podsećamo na stavove naših zemalja, oglašene na odgovarajućim platformama, pre svega u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Podržavamo pregovore Rusije i Ukrajine“, navedeno je u deklaraciji.
U dokumentu je, takođe, naglašeno da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut.


Članice BRIKS-a su istakle da je neophodno jačati sistem kontrole naoružanja i težiti razoružavanju.

Posebno je naglašeno da što pre treba pokrenuti međunarodne pregovore o međunarodnoj konvenciji o borbi protiv biološkog i hemijskog terorizma.

Foto: R

„Pozivamo da se što pre doradi i usvoji u okviru Ujedinjenih nacija sveobuhvatna konvencija o borbi protiv međunarodnog terorizma, kao i da se pokrenu multilaterlani pregovori o međunarodnoj konvenciji o borbi protiv hemijskog i biološkog terorizma u okviru Konferencije o razoružavanju“, navedeno je u deklaraciji.

 


Odavno je vreme za reformu Svetske trgovinske organizacije


Zemlje BRIKS-a založile su se za reformisanje Svetske trgovinske organizacije, radi izgradnje otvorene svetske ekonomije. „Potvrđujemo podršku otvorenom, transparentnom, inkluzivnom, nediskriminacionom trgovinskom sistemu, koji je zasnovan na pravilima, a koji oličava Svetska trgovinska organizacija. Konstruktivno ćemo raditi kako bi se sprovela reforma STO, za koju je odavno došlo vreme, kako bi se izgradila otvorena svetska ekonomija koja podržava trgovinu i razvoj i čuva centralnu ulogu STO u oblasti uspostavljanja trgovinskih pravila i upravljanja, podrške inkluzivnom razvoju i jačanju prava i interesa svih članica, uključujući zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje“, navedeno je u deklaraciji koja je objavljena na sajtu Kremlja.


Zemlje BRIKS-a su pozvale članice Svetske trgovinske organizacije da izbegavaju jednostrane i protekcionističke mere, koje protivreče duhu i pravilima tog tela. U deklaraciji su velike, razvijene države pozvane da vode odgovornu ekonomsku politiku, koja nije zasnovana na negativnim, sekundarnim političkim faktorima koji ugrožavaju manje razvijene zemlje.


G20 ima vodeću ulogu u globalnoj ekonomiji


Potvrđena je, takođe, podrška vodećoj ulozi G20 u globalnom ekonomskom upravljanju i naglašeno je da G20 treba da sačuva svoju celovitost i da odgovara na aktuelne političke izazove.
Međunarodnoj zajednici je upućen poziv da jača partnerske odnose, s posebnim akcentom na usklađivanje makroekonomske politike, kako bi se svetska ekonomija izvela iz krize.

Foto: Jeff J Mitchell/Pool Photo via AP


U deklaraciji je navedeno i da su zemlje BRIKS-a spremne da osveže diskusiju o reformi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi on bio efikasniji i kako bi bolje zastupao interese zemalja u razvoju. Naglašena je i podrška čvrstom i efikasnom globalnom sistemu finansijske bezbednosti, u kojem centralnu ulogu ima Međunarodni monetarni fond.
S obzirom na to da zemlje BRIKS-a proizvode oko jedne trećine svetske hrane, naglašena je podrška saradnji i stabilnom razvoju poljoprivrede, usmerenom na zaštitu prehrambene bezbednosti zemalja BRIKS-a i sveta u celini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija