• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji webtribune

23.06.2022

19:40

NAJMANJE 50 RAKETA "SARMAT" NA BORBENOM DEŽURSTVU!? Moskva aktivirala najmoćnije oružje kako bi OHLADILA USIJANE GLAVE

Vesti

NAJMANJE 50 RAKETA "SARMAT" NA BORBENOM DEŽURSTVU!? Moskva aktivirala najmoćnije oružje kako bi OHLADILA USIJANE GLAVE

Podeli vest

Rusija je prinuđena da jača svoje oružane snage jer svet ulazi u fazu akutne nestabilnosti. To je povezano sa potpunim restrukturiranjem svetskog poretka i stvaranjem novih centara moći, kaže ruski vojni ekspert Konstantin Sivkov povodom najave da će ruska vojska dobiti do kraja godine prve interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“

Najavljujući naoružavanje ruskih snaga raketama „Sarmat“, ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da u svetu ne postoji pandan „Sarmatu“ i da ih „neće ih biti još dugo“. Istovremeno je podsetio i da su vojsci već na raspolaganju najsavremeniji protivraketni sistemi S-500.

Prema njegovim rečima, „Sarmat“ je „zaista jedinstveno oružje“ koje će ojačati borbeni potencijal ruskih Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji, nateraće da se zamisle oni koji kroz ogoljenu, agresivnu retoriku pokušavaju da ugroze Rusiju.

Sivkov je ocenio da tradicionalna zapadna civilizacija, uključujući Evropu, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, ustupa mesto u sistemu svetskih centara moći Kini, Indiji i Rusiji. Međutim, Zapadu te promene ne odgovaraju.

- To je zbog činjenice da je zapadna civilizacija 500 godina dominirala svetom i, zauzimajući dominantnu poziciju, pljačkala ostatak sveta, sa izuzetkom Rusije. Ona se, naravno, opire i u tim uslovima širom sveta rastu vojne pretnje, pre svega prema Rusiji, jer je Rusija jedina država na svetu koja je sposobna da za kratko vreme fizički uništi zapadnu civilizaciju upotrebom nuklearnog naoružanja. Dakle, vojne pretnje oko Rusije rastu i u ovim uslovima Rusija mora da zadrži svoj vojni potencijal - ističe Sivkov.

Ruski eksperti ocenjuju da izjavu šefa države treba sagledati u kontekstu pretnji koje stižu sa Zapada o mogućnosti nuklearnog udara na Rusiju, i u tom smislu Moskva je odlučila da podseti svet da ima najmoćnije rakete na svetu i time ohladi usijane glave.

- SAD nastavljaju da razvijaju svoj sistem protivraketne odbrane. Njen potencijal počinje da ugrožava stratešku ravnotežu između Rusije i SAD. U tim uslovima moramo da razvijamo i naše strateške snage kako bismo obuzdali te pretnje koje se stvaraju. U tom kontekstu, Rusija stvara novi sistem nuklearnog raketnog naoružanja, uključujući i projektile ‘Sarmat’, koji su sposobni da nose do četiri hipersonična bloka ‘Avangard’, a koji su u stanju da savladaju bilo koji postojeći i perspektivni američki odbrambeni raketni sistem - objašnjava Sivkov.

Skoro 50 raketa „Sarmat“ uskoro na borbenom dežurstvu

„Sarmat“ je najmoćnija raketa sa najvećim dometom u svetu, koja će značajno povećati borbenu moć ruskih strateških nuklearnih snaga. Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta nema pandane u svetu. Može da napada ciljeve i preko Severnog i Južnog pola, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, a takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu.

- Raketa ‘Sarmat’ je zaista jedinstveno oružje. Zameniće najtežu stratešku raketu na svetu — ‘Vojvodu’, koja je u američkoj terminologiji poznata pod imenom ‘Satana’. ‘Sarmat‘ je po svojim tehničkim karakteristikama nešto superiorniji, iako po osnovnim parametrima imaju sličnosti. Ovakva raketa nikada nije stvorena u istoriji čovečanstva, a pretpostavljam da u narednih nekoliko decenija niko neće stvoriti ništa slično - kaže Sivkov.

„Sarmat“ po mnogo čemu nadmašuje „Vojvodu“, posebno po dometu leta – 18.000 naspram 11.000 kilometara. Ubrzanje napredne interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ je za jedan i po put brže nego kod raketa „Vojvoda“. Takođe, raketa „Sarmat“ može da nosi nekoliko hipersoničnih bojevih blokova „Avangard“ koji razvijaju brzinu od 27 maha.

Za lansiranje nove super-rakete koristiće se isti podzemni raketni silosi kao i za rakete sovjetske proizvodnje „Vojvoda“, koji se polako povlače iz upotrebe.
Zadatak ovog sistema je da bude obuzdavajući faktor.

- Ovo oružje ima apsolutnu moć, a uzimajući u obzir njegovo opremanje mogućim super-moćnim termonuklearnim komponentama, sposobno je čak i da uništi celu civilizaciju izazivajući eksplozije Jeloustounskog vulkana i sličnih supervulkana koji postoje na planeti. Dakle, svima je to savršeno jasno, pa je ovo oružje moćno sredstvo odvraćanja, pre svega za SAD, ali i za druge zemlje zapadne civilizacije - ističe Sivkov.

„Sarmat“ je storen u Državnom raketnom centru „Makejev“, a ranije je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin obelodanio da će korporacija proizvesti 46 ovih strateških borbenih sistema. Govoreći o razornoj snazi ovog oružja, rekao je da samo jedna interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koji se ne dopada Rusiji zbog svoje agresivne politike.

Foto: Public

Oružje „sudnjeg dana“ – garant mira

Rusija je mnogo puta isticala da nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali je jasno svetu dala do znanja da ima oružje „sudnjeg dana“ i da će ga primeniti ako zatreba da bi zaštitila svoj suverenitet.

Moskva naglašava da je bezuslovni prioritet Rusije, s obzirom na rizike od eskalacije ukrajinske krize i ukupne nepredvidivosti situacije u svetu, sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država.

Sivkov smatra da će „Sarmat“, S-500 i drugo rusko savremeno naoružanje otrežnjujuće delovati na Zapad. To će, prema njegovom mišljenju, primorati Zapad da pronađe nove načine za vođenje rata protiv Rusije kojima će se izbeći ruska nuklearna odmazda.

- U ovim uslovima potencijalni protivnik sa Zapada moraće da se zamisli pre nego što započne nuklearni rat protiv Rusije, jer to vodi ka garantovanom uništenju. Ipak, Zapad neće da vodi rat velikih razmera protiv Rusije, ali želi da vodi lokalne nuklearne ratove, pošto smatraju da je moguće voditi takav rat. Ta opcija se mora uzeti u obzir - smatra Sivkov.

Komentarišući vest da će „Sarmat“ biti stavljen u upotrebu do kraja godine, ruski eksperti zaključuju da se niko neće usuditi da napadne zemlju koja ima tako savremeno i moćno oružje. Kako ocenjuju, u uslovima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, NATO blok ne ulazi u direktan sukob sa ruskim snagama samo zbog straha da će Moskva upotrebiti nuklearno oružje. To koči alijansu, iako snabdeva Kijev oružjem.

U svakom slučaju, ističu vojni eksperti, interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ postaće još jači garant bezbednosti i suvereniteta Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija