• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

24.06.2022

23:08

121. DAN RATA! Ukrajina raspoređuje rezervu ka Lisičansku i Severodonjecku?! Kijev sprema provokaciju na groblju umrlih od kuge u Odesi, London upozoren!

AP/Photo

Vesti

121. DAN RATA! Ukrajina raspoređuje rezervu ka Lisičansku i Severodonjecku?! Kijev sprema provokaciju na groblju umrlih od kuge u Odesi, London upozoren!

Podeli vest

Danas je 121. dan rata u Ukrajini, koja je juče i zvanično dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. U toku su odlučujuće borbe za Lisičansk i Severodonjeck, snage LNR utvrdile su svoje položaje na periferiji Ličisanska, saopštila je LNR. Rusija je saopštila da je opkoljeno do 2.000 vojnika u naseljima Gorskoj i Zolotoje

23.06 - Ukrajina će rasporediti rezervu ka Lisičansku i Severodonjecku?

Ukrajinska vojska bi mogla da rasporedi sve svoje rezerve iz drugih pravaca ka Lisičansku i Severodonjecku, izjavio je danas Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike (LNR).

"Dobijamo insajderske informacije da je Zelenski navodno naredio preraspoređivanje maksimalnih rezervi i snaga sa svih frontova i pravaca od Odese, Černigova, Poltavske, Sumske, Dnjepropetrovske i Kijevske oblasti do Lisičanska i Severodonjecka, kako bi se pojačao Kramatorsk i Slavjansk", rekao je on za TAS S.


Portprol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov prethodno je rekao da je ruska vojska probila ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca. Ruske trupe su oslobodile 11 naselja tokom blokade Lisičanka, kazao je Konašenkov. "Za pet dana oslobođeno je 11 naselja. Najveća od njih su Loskutovka, Mirnaja dolina i Ustinovka", naveo je on.

 

22.23 - Oružane snage Ukrajine pripremaju provokaciju koju nameravaju da izvedu na groblju umrlih od kuge u 19. veku u Odesi, a u tom rejonu su razmešteni višecevni raketni lanseri, izjavio je na brifingu načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.
Kako je rekao, namera ukrajinske vojske je da potom optuže Rusiju da gađa potencijalno opasne objekte usled čega mogu da stradaju stotine civila u Odesi.


Plan Kijeva je da, ukoliko ruske snage granatiraju ukrajinsku tehniku u tom rejonu, optuži Moskvu da istovremeno stvara i biološku opasnost u Odesi. Mizincev je takođe upozorio i da su ukrajinski nacionalisti razmestili naoružanje u gusto-naseljenim četvrtima Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

 

Reč je o pripadnicima nacionalističkih bataljona „Ajdar“ i „Desni sektor“, a pored naoružanja koje je postavljeno na krovovima kuća, dopremljena je i municija odakle će se regularno vršiti paljba po okolnim mestima. Pritom, Mizincev je naglasio da je civilima zabranjeno da napuštaju svoje stanove i svi pokušaji evakuacije građana su korenu sasečeni.
Takođe, ruski general je kazao i da su ukrajinski neonacisti isto to uradili i u gradu Jasnogork, takođe u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde takođe ne dopuštaju civilima da napuste svoje stanove.

 

22.19 - London će biti prvi bombardovan...

Ruski političar i član Dume Andrej Guruljov izjavio je da će London biti prvi grad koji će biti bombardovan u slučaju novog svetskog rata.

20.58 - Ukrajina trazi više oružja od SAD da bi parirala Rusiji

Valerij Zalužnij najviši ukrajinski general rekao je danas svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji i u toku isporuke međunarodne tehničke pomoći", napisao je ukrajinski general u aplikaciji Telegram nakon telefonskog razgovora s predsednikom Združenog generalštaba SAD generalom Markom Milijem, prenosi Rojters. Ukrajina ističe da ruska artiljerijska prednost na frontovima Donbasa uzima značajan danak ukrajinskim trupama i pozvala je svoje zapadne partnere da isporučuje više oružja kako bi minimizirali deficit na ratištu.

 

16.44 - Mesta Zoloto i Gorski u potpunosti su pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike, dok se oko Lisičanska trenutno sprovodi opkoljavanje, izjavio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.
Kako je rekao, u Zolotom i Gorskom se trenutno sprovodi čišćenje od ostataka ukrajinskih ekstremista.
Po pitanju Lisičanska, Filiponjenko je rekao da su putevi snabdevanja vojske otežani jer se granatiraju od strane ruske vojske.

 

16.30 - Evropska unija je donela odluku da izdvoji devet milijardi evra finansijske pomoći za

Ukrajinu, saopštio je premijer Poljske Mateuš Moravecki nakon samita EU u Briselu.
Po njegovim rečima, u Ukrajini „nemaju čime da plate medicinske sestre, učitelje, policajce, graničare“. „Ali ti ljudi moraju od nečega da žive. Stoga smo odobrili devet milijardi evra pomoći Ukrajini“, precizirao je Moravecki.

 

 

14.41 - Lavrov: Kandidatski status za Ukrajinu nije rizik za Rusiju

Rusija sebe ne smatra ugroženom zbog činjenice da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Naša pozicija je uvek bila takva da Evropska unija nije politički blok, za razliku od NATO. Razvoj njenih odnosa sa bilo kojom zemljom koja to želi ne predstavlja nikakvu pretnju ni rizike za nas", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim, prenosi TAS S.

14.30 - Konašenkov: Opkoljeno do 2.000 ukrajinskih vojnika

Ruska vojska opkolila je nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica i grupu stranih plaćenika u naseljima Gorskoje i Zolotoje u Luganskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

“Ukrajinska borbena grupa je potpuno opkoljena”, naglasio je Konašenkov i dodao da se u obruču nalazi do 2.000 ukrajinskih vojnika, navodi TAS S.

On je dodao da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju svoje borbene položaje.

„Da bi se popunili gubici u ljudstvu na Donjeckom i Luganskom pravcu, ukrajinska vojna komanda je prinuđena da formira odvojene pešadijske bataljone sa neobučenim mobilisanim građanima“, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, prenosi ruska agencija.

 

14.00 - Kadirov je saopštio da je oslobođeno i naseljeno mesto Gorsko u LNR

"Još jedna važna vest! Borbe u LNR se vode munjevitom brzinom i nepredvidivo, situacija se menja bukvalno iz časa u čas. Dragi brat Zamid Čalajev javlja da je oslobođeno naseljeno mesto Gorsko", napisao je Kadirov na Telegramu.

"Precizan rad uz upotrebu bespilotnih letelica omogućava da se ukrajinski ekstremisti i banderovci isteraju iz svakog rova. Takav metod je korišćen i tokom oslobađanja naseljenog mesta Zolotoe od neprijatelja", istakao je Kadirov.

Kako je dodao, borci su uspešno uništili neprijateljske snage u zoni njihove odgovornosti, a ostali „demoralizovani odredi ukrajinskih nacista žurno su napustili svoje položaje, ostavljajući iza sebe ogromnu količinu trofejnog oružja“.

"Zaista sam srećan što su naši borci uspeli da reše zadatak oslobađanja mesta Zoloto bez ijedne žrtve među ljudstvom", rekao je Kadirov.

 

 

12.47 - Lavrov uporedio EU i NATO sa Hitlerom

12:28 -Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je da je oslobođeno mesto Zoloto u LNR

11:55 - Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Kako su naveli, kod mesta Aleksandropolj na teritoriji DNR više od 30 ukrajinskih vojnika iz 25. vazdušno-desantne brigade napustilo je svoje položaje.

 

 

12.34 - Ruske snage opkolile Lisičansk sa tri strane!

12.02 - Britanci javljaju da je pilort ruskog suhoja SU-25 koji su Ukrajinci oborili prošle nedelje pripadnik Vagner grupe i da je on zarobljen

 

 

11.46 - Rusija: Iza litvanske blokade robe stoje SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je danas SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije između Moskve i Zapada.

"Takozvani ''kolektivni Zapad'', po diktatu administracije Bele kuće, uveo je zabranu železničkog tranzita za širok spektar robe do Kalinjingradske oblasti i gotovo istovremeno ukidanje specijalnog leta za izlazak iz zemlje ruskih diplomata kojima je Vašington naredio da napuste SAD", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Saopšteno je i da je taj potez deo obrasca "sve više neprijateljskih akcija američke strane“ prema Rusiji.

"Postoje svi razlozi da se veruje da je reč o manfestacijama složene taktike i grubim i argonatnim pokušajima da se sa nama razgovara sa pozicije sile", precizira se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog MSP.

11.25 - "Oko 100 militanata u Gorskom"

U gradu Gorsko u LNR nalazi se oko 100 militanata, uglavnom stranih plaćenika, rekao je za Sputnjik pripadnik snaga LNR.

10.36 - Teški gubici Ukrajinaca kod Lisičanska?

Na druptvenim mrežama pojavilisu se podaci sa su gubici Oružanih snaga Ukrajine za 2 dana kod Lisičanska oko 1.000 poginulih i duplo više ranjenih, ali za sada nema zvanične potvrde te informacije.

 

https://t.me/intelslava/31826

 

09.06 - Teroristički napad u Herosnu!

U Hersonu se dogodio teroristički napad, saopštile su lokalne vlasti.

"Auto je dignut u vazduh. Dogodio se teroristički napad", navodi se u saopštenju pres službe gradskih vlasti.

Prema preliminarnim informacijama, meta napada je bio rukovodilac Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko. Pretpostavlja se da je on poginuo.

 

 

08.48 - Povlačenje

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz Severodonecka, grada na istoku zemlje gde se vode žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je u petak regionalni guverner Serhij Gajdaj.

"Ukrajinske oružane snage moraće da se povuku iz Severodonjecka. Dobile su takvo naređenje", rekao je na Telegramu Serhij Gajdaj, guverner Luganska.

Neki od najžešćih sukoba u ukupnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu vodili su se upravo u Severodonjecku, gde borbe za svaku ulicu traju više od mesec dana, a Rusija polako napreduje.

08.02 - Napušteno uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Lisičanska

 

 

08.00 -  Ukrajinci gađali Stahanov, Brjanku i selo Teplično

Ukrajinske snage gađale su u toku noći gradove Stahanov i Brjanka, kao i selo Teplično. Ispaljene su tri rakete "Točka-U". Kako je izjavio potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, raketa oborena iznad Tepličnog bila je usmerena na zgradu u kojoj je administracija lidera LNR Leonida Pasečnika.

07.42 - Rusi zauzeli Nikolajevku

Ruske snage predvođene Prvim armijskim korpusom zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, ukrajinskim trupama je naređeno da napuste Severodonjeck i povuku se na rezervne položaje, s obzirom na višestruko nadmoćnije ruske snage na potezu Severodonjeck-Lisičansk.

07.25 - Snage LNR ukopane na južnoj periferiji Lisičanska

Snage LNR stigle su do najjužnije periferije Lisičanska i učvrstile se na terenu, rekao je za RIA Novosti izvor blizak komandi Narodne milicije LNR.

- Naši prethodni odredi otišli ​​su u tzv. RTI rejon – prostor ​​Fabrike gumenih proizvoda, gde se nalazi industrijska zona ovog kombinata i susedne kuće izgrađene za njegove radnike. Ovde smo uspeli da se učvrstimo - rekao je izvor.

Foto: AP/Photo

07.23 - Džonson G7 i NATO-u: Nije vreme za loš mir u Ukrajini

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

Džonson je, nekoliko dana pre samita G7 u Nemačkoj i NATO-a u Španiji, rekao da je njegova poruka kolegama u G7, posebno u NATO-u, da nije vreme da ohrabruju Ukrajince da se zadovolje "lošim" mirom, za koji im se, kako je naveo, predlaže da se odreknu delova svoje teritorije u zamenu za prekid vatre, prenosi Gardijan.

"Mislim da bi to bila katastrofa. To bi bio okidač za dalju Putinovu eskalaciju kad god poželi", rekao je Džonson.

Dodao je da je moguće da su se neke od najvećih zapadnih sila "umorile" od Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marac

pre 1 godinu

Ako ovaj iz LNR misli da se "utvrdio" na juznom predgradju Lisicanska a nalazi se u Ustinovki, i jos nije presao reku jer su ukrajinci sa druge strane e onda se bas ukopao "u predgradju"... do lisicanska mu treba jos 3km i da forsira reku, ocito malo "navodi vodu na svoju vodenicu"

Pedja

pre 1 godinu

LNR ima oko 2500 mrtvih i preko 8000 ranjenih u borbama za i okolo severodonjecka, to je pola efektiva jedinica LNR-a, sumnjam da imaju silu da zauzmu Lisicansk, verovatno ce ga tuci artiljerijom sledecih 15-20 dana, dok skupe pesadiju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija