• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.06.2022

23:37

Posle tri decenije, čeka se Bajdenov potpis! Kongres usvojio zakon o bezbednosti oružja u Americi!

Pixabay

Vesti

Posle tri decenije, čeka se Bajdenov potpis! Kongres usvojio zakon o bezbednosti oružja u Americi!

Podeli vest

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon o bezbednosti oružja po prvi put u tri decenije, koji sada treba da potpiše predsednik SAD DŽozef Bajden

Za podršku zakonu izjasnilo se 234 kongresmena, dok je 193 bilo protiv, preneo je Rojters. Nijedan dmeokrata nije bio protiv, a zakon je podržalo i 14 republikanaca. Njegovo usvajanje je redak poraz za američke proizvođače oružja i Nacionalnu asocijaciju oružja, navela je agencija.

Zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je juče glasanje u Senatu sa 65 glasova za i 33 glasa protiv.

Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski. Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće. Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija