• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/vašington post

26.06.2022

07:00

KIJEV ĆE OVO TEŠKO PRIHVATITI, ANALIZA VAŠINGTON POSTA OTREZNILA SVE: Pojavile su se pukotine, Zapad više nije jedinstven po pitanju Ukrajine, jedan razlog vodi direktno u Kremlj...

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV ĆE OVO TEŠKO PRIHVATITI, ANALIZA VAŠINGTON POSTA OTREZNILA SVE: Pojavile su se pukotine, Zapad više nije jedinstven po pitanju Ukrajine, jedan razlog vodi direktno u Kremlj...

Podeli vest

Jedinstvo zapadnih zemalja u vezi sa vojnom operacijom u Ukrajini, koje je stvoreno nakon početka ruske vojne specijalne operacije, sada pokazuje znake raskola

Ovo je konstatacija Vašington posta u članku objavljenom u petak. Autori teksta podsećaju da su još u martu zapadne zemlje "iznenađujuće pokazale jedinstvo" u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini.

Sada američki predsednik Džo Bajden ide u Evropu na samit G-7 i NATO usred "mnogo mračnije situacije" oko Ukrajine.

"Bivše jedinstvo zapadnih zemalja pokazuje znake podela, a pojavljuju se pukotine između onih koji se zalažu za rani pregovarački mir i onih koji žele da puste Ukrajinu da se bori onoliko dugo koliko je potrebno da povrati svoju teritoriju. U međuvremenu, rat je zadao opipljiv udarac globalnoj ekonomiji, a nagli rast cena goriva u njihovim zemljama otežaće liderima da uvedu još veće sankcije ruskoj nafti", navode autori članka.

Prema rečima predsednika njujorškog Saveta za spoljne odnose, bivšeg šefa Biroa za političko planiranje Stejt departmenta Ričarda Hasa "i stvarnost i raspoloženje su se promenili od početka specijalne operacije".

"Situacija se razvija protiv Ukrajine i u korist Rusije, s obzirom na prirodu bitke u ovoj fazi", rekao je ekspert.

Foto: Reuters

Zapad se "umorio" od rata u Ukrajini

Kako se naglašava u članku, "tokom četiri meseca sukoba, njen finansijski trošak naglo je porastao, kako u vidu sredstava potrebnih Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji, tako i u vidu štete po globalnu ekonomiju".

Pojavljuju se neslaganja oko toga koliko i koliko vojne pomoći da se pruži Ukrajini. Zemlje se suočavaju sa različitim nivoima umora od rata i zavisnosti od ruskog prirodnog gasa. Njeni autori veruju da će samit "biti u senci pitanja da li se te razlike mogu rešiti".

Bajden putuje u Evropu u subotu kako bi prisustvovao samitima Grupe sedam (G7) i NATO-a. Sastanak lidera G7 održaće se 26-28. juna u zamku Elmau u blizini grada Garmiš-Partenkirhen (Savezna država Bavarska) na jugu Nemačke, a samit NATO-a biće održan 28-30. juna u španskoj prestonici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija