• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/CNN

27.06.2022

12:58

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆA FLOTA! Zbog kineske zveri od 80.000 tona SAD ne spavaju mirno... Pored "Fudžjan-a" i ova četiri plovila prete Pentagonu

printscreen

Vesti

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆA FLOTA! Zbog kineske zveri od 80.000 tona SAD ne spavaju mirno... Pored "Fudžjan-a" i ova četiri plovila prete Pentagonu

Podeli vest

Kina je dala do znanja da ima velike pomorske ambicije kada je nedavno predstavila svoj treći i najnapredniji nosač aviona

"Fudžjan", daleko najveći, najmoderniji i najmoćniji kineski nosač aviona do sada, dijamant je od 80.000 tona u kruni kineske ratne mornarice i najveći takav na svetu. Borbeni sistemi Fujiana, poput elektromagnetnog sistema za lansiranje, pokazuju da Kina brzo stiže SAD, piše CNN.

To bi trebalo da bude dovoljno da svakog potencijalnog protivnika natera na razmišljanje, naročito zbog sve agresivnijeg nastupa Kine u teritorijalnim sporovima sa Japanom u Istočnom kineskom moru, mnoštvom zemalja jugoistočne Azije u Južnom kineskom moru, kao i činjenice da Peking ne isključuje mogućnost invazije na Tajvan.

Predstavljanje Fudžjana samo je simbolična poruka

Međutim, dok je pompezno predstavljanje nosača aviona Fudžjana bilo očito zamišljeno kao poruka kineskim suparnicima, analitičari upozoravaju da se ne treba upecati na tu udicu.

Kao prvo, Fudžjan verovatno neće biti operativan još tri do četiri godine - smatra Karl Šuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande. Čak i kada bude operativan, veličina Fudžjana učiniće ga lako dostupnom metom, a jasno je da bi potonuće takvog broda bio moralni udarac i vojna katastrofa za Kinu.

Tu je i jednostavna činjenica da, koliko god se činili impresivnim, nosači aviona nisu nužno najprikladniji za scenarije ratnih sukoba kakve vojni stručnjaci vide u budućnosti, uključujući moguće sukobe u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i moguću invaziju na Tajvan.

Zapravo, kažu stručnjaci, Fudžian verovatno nije najveći problem koji bi trenutno trebalo da zadaje brige američkim mornaričkim komandantima. Postoje još četiri vrste plovila kojima raspolaže Kina, a nesumnjivo predstavljaju daleko veću pretnju američkoj pomorskoj dominaciji.

Razarač Tip 055

Proizveden 2017. godine ovaj radarima nevidljivi (stealth) razarač naoružan navođenim projektilima od 13.000 tona mnogi smatraju najmoćnijim ratnim plovilom na svetu. Tip 055, dovoljno je velik da se prema NATO standardima smatra krstaricom. Opremljen je sa 112 vertikalnih lansirnih cijevi koje se mogu koristiti za ispaljivanje svega - od protivbrodskih projektila do raketa velikog dometa za kopneni napad.

- Ovaj brod ima posebno sofisticiran dizajn, stealth značajke, radare i veliki inventar projektila. Veći je i moćniji od većine američkih, japanskih i južnokorejskih razarača, rekao je 2018. godine za CNN vojni analitičar Timoti Hit, nakon što je Kina porinula dva takva ratna broda u jednom danu dokazujući impresivne sposobnosti svoje brodogradnje. Prema informacijama iz marta ove godine, Kina je do sada proizvela ili je u fazi završetka ukupno 10 takvih razarača.

Kineski prorežimski dnevnik Global Tajms prošle nedelje zagovarao slanje Lhase, jednog od pet aktivnih razarača Tip 055, u Japansko more zbog vežbi zbog rastućih napetosti oko Tajvana.

- Brod je postigao punu operativnu sposobnost i pokazao svoje sposobnosti u odvraćanju mogućeg stranog vojnog uplitanja u Tajvanski moreuz u vreme kada su SAD i Japan u više navrata provocirali Kinu zbog tajvanskog pitanja, pisao je Global Tajms.

Snaga ovog razarača vidi se na snimku koja je u aprilu osvanula na društvenim mrežama, a na kojoj je prikazano lansiranje hipersonične protivbrodske balističke rakete YJ-21, oružja koje se naziva i "ubicom nosača aviona".

- Ako SAD ne preduzme vojne provokacije protiv Kine, uključujući i pitanje Tajvana, ne treba se brinuti o tim projektilima, pidao je Global Tajms.

Podmornica Tip 039

Ove skoro nečujne podmornice klase Juan na dizel-električni pogon imaju sposobnosti s kojima bi se američki vojni stratezi teško mogli nositi. Peking je izgradio 17 podmornica tipa 39A/B, planirajući ukupno da izgradi 25 u naredne tri godine.

- Te podmornice omogućavaju impresivnu 'dubinu obrane' u vodama pored Kine i čini se da razvijaju određene sposobnosti za suzbijanje" američkih snaga dalje od mora, rekao je Šuster.

Te podmornice naoružane su protiv brodske rakete, a moćna metoda napada koju koriste je ispaljivanje torpeda preko krme ili zadnjeg dela.

Trgovački trajekti

Trgovački trajekti možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o smrtonosnim pomorskim sposobnostima - ali u tome leži njihova moć.

Da bi izvršila invaziju na Tajvan, Kina bi verovatno morala da preveze invazione snage od stotina hiljada ljudi - neki analitičari sugerišu da bi bilo potrebno više od milion. Razni analitičari - i izveštaji američke vlade - zaključili su da pomorska flota Narodne oslobodilačke armije (PLA) nije dorasla tom zadatku. Ali ono što Kina ima je ogromna flota civilnih trajekata koji bi mogli brzo da se pretvore za vojnu upotrebu - a prema nekima, možda su čak bili i dizajnirani za tu mogućnost, prenosi CNN.

- Najveća kineska kompanija za izgradnju trajekata javno je 2015. godine izjavila da je jedan od njegovih najvećih skela za rotiranje/spuštanje izgrađen za dvostruke vojne i civilne svrhe, a jedan od najvećih kineskih trajektnih operatera je na sličan način opisan kao da ima dvostruki civilno-vojni razvoj. filozofija, napisao je Tomas Šugart, bivši komandant podmornice američke mornarice, sada saradnik Centra za novu američku bezbednost, u eseju za Rat na stenama iz 2021.

Pomorska policija

Trajekti nisu jedina civilna plovila koje kineski vojni stratezi imaju na umu. Stručnjaci tvrde da je Kina stvorila pomorsku miliciju, sastavljenu od više od stotinu plovila koja se tobože bave komercijalnim ribolovom, kako bi zapravo sprovela svoje ciljeve u spornim morima. Pomorska milicija, za koju Peking poriče da uopšte postoji, sastoji se od najmanje 122 plovila, verovatno čak 174, prema proceni Centra za strateške i međunarodne studije.

Međutim, stvarni broj mogao da bude i veći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija