• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2022

21:55 >> 18:23

Lisičansk odsečen, granatirana Pantalejmonovka, zatim Donjeck... VSU ugnjezdila artiljeriju u vrtić

Tanjug/AP

Vesti

Lisičansk odsečen, granatirana Pantalejmonovka, zatim Donjeck... VSU ugnjezdila artiljeriju u vrtić

Podeli vest

U toku je 126. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Predstavnik Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sednici SB UN saopštio je da će ruska operacija biti nastavljena sve dok se ne prekine granatiranje Donbasa i sa ukrajinske teritorije ne prestane da dolazi pretnja

21.55 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da je alijansa odlučila da pripremi sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu, kao i da pruži podršku drugim partnerima koje Rusija ugrožava, kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija.

21.10 - VSU ugnjezdila artiljeriju u vrtić

U vrtiću u Kramatorsku stacionirani su militanti nacističkih bataljona, artiljerija je raspoređena na prilazima zgradi.

20.30 - Granatirana Pantalejmonovka

Ukrajinske trupe u 20.50 ispalile su deset granata kalibra 152 mm na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

20.00 - Otsečen Lisičansk

Grupacija ruskih trupa „O“ („Hrabri“) presekla je poslednji veliki put koji povezuje grupaciju ukrajinskih trupa u Lisičansku sa „kopnom“.

20.00 - Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 19.30 ispalile su pet raketa iz BM-27 „Uragan“ u Petrovskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

19.51 - "NATO je bio naivan"

NATO je bio naivan u odnosima sa Rusijom poslednjih godina, izjavio je danas za Si-En-En španski premijer Pedro Sančez.

Govoreći na samitu NATO-a u Madridu, Sančez je rekao da NATO "šalje jasnu poruku Putinu, a to je da ćemo podržati Ukrajinu i da smo spremni da je podržimo sve dok ruske snage ne napuste njenu teritoriju i ne počnu da poštuju teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet Ukrajine".

"Mislim da je važno poslati poruku jedinstva i odlučnosti međunarodnoj zajednici, posebno saveznicima u NATO-u i naravno G7, da se omogući povratak na scenario u kojem različite zemlje – u ovom slučaju Rusija – poštuju pravila zasnovana na međunarodni poredak je na udaru zbog ovog užasnog rata u Ukrajini", dodao je španski premijer.

19.05 - Ukrajinske snage ispalile više od 280 granata

Tokom proteklog dana ukrajinske snage su ispalile više od 280 granata iz višecevnih bacača raketa BM-27 "Uragan", BM-21 "Grad", topovske artiljerije kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR. Gađani su okruzi deset naselja DNR.

U granatiranju su ranjena četiri civila. Oštećeno je 28 stambenih objekata, tri vozila i tri civilna objekta. U naselju Goljmovski isključeno je 17 transformatorskih podstanica, a bez struje je ostalo 1.706 pretplatnika.

Zajedničkim akcijama snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništeno je tri višecevna bacača raketa BM-21 "Grad", dva oklopna transportera, jedno oklopno vozilo i poljsko skladište municije. Uništena su četiri neprijateljska vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Neveljsko.

18.47 - Ruski okupatori pokušavaju da blokiraju Lisičansk i preuzmu kontrolu nad autoputem Lisičansk-Bahmut, saopštio je ukrajinski Generalštab.

18.36 - U Krivom Rogu će se pojaviti ulice Bajdena, Borisa Džonsona i Džavelinova, rekao je zamenik gradonačelnika Sergej Milutin, a prenose ukrajinski mediji.

18.30 - "Zar Ukrajina još nije dovoljno platila?"

Volodimir Zelenski upoređuje politiku NATO-a o prihvatanju novih članica sa starim okretnicama kijevskog metroa.

"Otvoreni su, a kada uđete, okretnice se zatvaraju dok ne platite. Zar Ukrajina još nije dovoljno platila", rekao je Zelenski na samitu NATO-a.

18.15 

 

 

17.31 - Lider DNR Denis Pušilin je rekao da je došlo do razmene zarobljenikaDNR je primila 144 vojnika, a isto toliko je prebačeno u Ukrajinu.

17.30 - Norveška blokada

Norveška nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.

"Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti", napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

17.28 - "Ukrajina će vratiti izgubljeno"

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da će Ukrajina vratiti izgubljene teritorije vojnim putem i da je za to potrebno dovoljno teškog naoružanja.

17.00 - Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.00 - Stoltenberg: Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

"Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare drugog dana samita NATO u Madridu, prenosi Rojters. Poručio je da su lideri dogovorili sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, ukljucujući gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letelica.

"Ratovi su nepredvidivi, ali moramo biti spremni na duge staze", rekao je generalni sekretar NATO.

Na pitanje novinara kada bi Ukrajina potencijalno mogla da se pridruži NATO, Stoltenberg nije dao konkretan odgovor, ali je ponovio da su vrata Alijanse "otvorena", prenosi Bi-Bi-Si.


"Sada je fokus na podršci Ukrajini na bojnom polju, jer ne samo da se zemlja bori za sopstvenu nezavisnost, već se bori i za vrednosti važne za NATO", rekao je on. Kako je dodao, to uključuje suverenitet, teritorijalni integritet svake nacije i bezbednost. On je potvrdio da su Finska i Švedska zvanično pozvane da se pridruže vojnom savezu i to je nazvao "najbržim procesom pristupanja ikada" i dodao da se očekuje da će se brz napredak nastaviti.

Govoreći o vremenskom okviru kada bi dve nordijske zemlje mogle da pristupe Alijansi, Stoltenberg je ponovio da svih 30 parlamenata država članica NATO sada moraju pojedinačno da ratifikuju zahteve Finske i Švedske. Iako je rekao da ne može ništa da obeća u ime tih parlamenata, poruka je da u celoj Alijansi postoji snažna volja da se radi sa parlamentima kako bi oni mogli da ratifikuju zahteve što je pre moguće.

15.35 - Priznanje!

Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske narodne republice (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

14:26 - Oboren dron u Brjanskoj oblasti

U ruskoj Brjanskoj oblasti oborena je i uništena ukrajinska bespilotna letelica koja je tri puta pokušavala da izvede napad na selo Slučevsk u Pogarskom okrugu, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

14:21 - Zelenski se obratio na samitu NATO: Treba nam oružje, ali i novac

Vladimir Zelenski pozvao je NATO da pruži Ukrajini garancije bezbednosti.

- Potrebne su nam garancije bezbednosti i vi morate naći Ukrajini mesto u zajedničkom bezbednostnom prostoru - rekao je Zelenski tokom obraćanja na samitu NATO-a u Madridu.

On je pozvao da se Ukrajini pruži vojna i finansijska pomoć.

- Ukrajini je potrebna savremena protivraketna i protivvazdušna odbrana, a vi imate te sisteme… Finansijska podrška za Ukrajinu nema ništa manji značaj od pomoći u oružju - dodao je Zelenski.

14.16 - Papa: Napad u Kremenčuku varvarski čin

Papa Franja osudio je danas bombardovanje prepunog tržnog centra u Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, nazvavši taj čin "poslednjim u nizu varvarskih napada protiv Ukrajine". Obraćajući se vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, Franja je rekao da "svakoga dana nosi u srcu dragu i mučeničku Ukrajinu", prenosi Gardijan.

Dodao je da ta zemlja nastavlja da bude "mučena varvarskim napadima, kao što je onaj u Kremenčuku:.

"Molim se da ovaj ludi rat može uskoro da se okonča i ponavljam apel da neumorno istrajavamo u molitvi za mir", poručio je papa.

13:54 - Poslanici u Lavovskoj oblasti doneli odluku da zabrane Ukrajinsku crkvu

Na sednici regionalnog saveta poslanici su doneli odluku o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti, navodi se na sajtu regionalnog saveta.

Prema rečima poslanika, delatnost UPC predstavlja direktnu pretnju postojanju Ukrajine.

13:01 - Eksplozije u Odesi, deluje PVO

 

 

12.22 - Procurila fotografija zarobljenog ukrajinskog komandanta!

11:31 - Preživeli ukrajinski vojnici svedočili o ogromnim gubicima

Tokom ofanzive u području Lisičanske rafinerije, veliki gubici su naneti 10. Planinsko-jurušnoj brigadi ukrajinske vojske. Kako su saopštili zarobljenici, 108. Bataljon ove brigade je u potpunosti uništen: od 350 osoba, preživelo je samo 30 vojnika.

U području Lisičanska jedinice 115. Mehanizovane, 79. Desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske nalaze se u kritičnoj situaciji. Zbog gladi veliki broj ukrajinskih vojnika dezertira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10:39 - Pojavili se snimci iz Kremenčuka, pokazuju šta se zaista dogodilo, Zelenski sve slagao?!

Foto: Tanjug/AP

10:29 - Ukrajinci se povlače iz Lisičanska i postavljaju zabranjene mine

Ukrajinska vojska, povlačeći se iz Lisičanska, postavljaju zabranjene pešadijske mine u njegovim predgrađima, rekao je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

10:20 - Rusi će učestvovati u suđenjima zločincima u Donbasu

Rusija će učestvovati u međunarodnom tribunalu za ukrajinske zločince u Donbasu, izjavio je direktor drugog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Poliščuk.

9:18 - Rusi tvrde da se ukrajinski vojnici masovno predaju

Oko trećine ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u predgrađu Lisičanska – predalo se, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnjik.

9:10 - Rusi uhapsili diverzante u Hersonskoj oblasti

Ruske specijalne snage uhapsile su diverzantsku grupu ukrajinskih terorista u Hersonskoj oblasti. Pored lakog oružja, kod njih su pronađeni i protivvazdušni kompleksi "Igla", protivtenskovske mine i ručni bacači granata, javlja dopisnik Sputnjika.

9:00 - Stoltenberg: NATO sa najvećim izazovima zbog rata u Ukrajini

Severnoatlantski vojni savez suočava se sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata u Ukrajini, izjavio je danas u Madridu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je po dolasku na samit Alijanse rekao da se NATO saveznici sastaju u trenutku "najozbiljnije bezbednosne krize sa kojom smo se suočili'''', kao i da će „ovo biti istorijski i samit izrazitih promena“, prenosi Rojters.

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

Generalni sekretar NATO je rekao da će na samitu biti doneta odluka da pozovu Švedsku i Finsku da postanu članice, nakon što su te dve zemlje postigle dogovor sa Turskom, koja je do sada to blokirala.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održati govor putem video konferencije na samitu NATO kasnije tokom dana, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg

7:40 - Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

7:30 - Snažne eksplozije odjeknule u Nikolajevu.

Dve osobe su poginule, a tri su ranjene u napadu ruskih snaga na stambenu zgradu u gradu Nikolajev, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim.

On nije precizirao da li je reč o raketnom napadu ili artiljerijskom granatiranju, prenosi Rojters.

7:28 - Ruska vojska u ofanzivi na celom frontu u Donbasu

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine pokazuje da je ruska vojska u ofanzivi na celoj liniji fronta u Donbasu:

- Slavjanski pravac – ruska vojska napreduje sa ciljem izlaska na krajeve Bogorodično-Krasnopolje i ofanzive na Barvenkovo i Slavjansk;
- Lisičanski pravac – ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Volčejarovka – Verhnekamenka;
- Bahmutski pravac – ruska vojska je u ofanzivi u području Medna Ruda – Klinovo. Utvrdila se u blizini autoputa E-40, pored Ugljedarske termoelektrane.

7:25 - Lavrov: Ruska vojska je jasno objasnila šta se dogodilo u Kremenčugu

Tržni centar u Kremenčugu zapalio se nakon napada na hangar sa oružjem iz SAD i Evrope, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ministarstvo odbrane Rusije je veoma jasno i precizno razjasnilo šta se u stvari dogodilo. Bombardovan je hangar gde je stiglo američko i evropsko oružje, municija. Usled detonacije municije zapalio se prazan tržni centar koji se nalazio pored - rekao je Lavrov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije u ponedeljak su uništile naoružanje i municiju isporučenu za ukrajinske trupe u Donbasu, koji su se nalazili u hangarima u Kremenčugu, a detonacija municije izazvala je požar u obližnjem zatvorenom tržnom centru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ukrajinski predsednik je s tim u vezi na svom Telegramu napisao da gori tržni centar u Kremenčugu. On je tvrdio da je uzrok raketni napad. Sa svoje strane, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da postoji mnogo upadljivih nedoslednosti u situaciji sa tržnim centrom i da sve liči na provokaciju u Buči.

 

 

7:20 - Zelenski: Rusija je teroristička država!

- Predlažem da UN pošalju specijalnog izaslanika generalnog sekretara ili komisiju na mesto terorističkog napada u Kremenčuku, kako bi UN nezavisno prikupile sve informacije i videle da je to zaista bio ruski raketni napad - rekao je Zelenski putem video veze na sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Ukrajine zatražio je od Saveta bezbednosti UN da dâ zakonsku definiciju pojma „teroristička država“, za šta je optužio Rusiju.

- Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma ‘teroristička država’ sa kojim se slažu sve države-članice UN - rekao je Zelenski.

On je dodao da je sukob u Ukrajini „pokazao hitnu potrebu da se ovaj izraz odrazi na nivou UN i kazni svaka teroristička država“.

Takođe je pozvao na isključenje Rusije iz svih struktura UN, uključujući i Savet bezbednosti, zbog navodnog kršenja principa organizacije.

- Rusija nema pravo da učestvuje u diskusiji i glasanju o pitanjima rata u Ukrajini, koji nije ničim izazvan i ima kolonijalni karakter. Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlašćenja u Generalnoj skupštini UN. To je moguće, to je potrebno i pravedno. Rusija nema prava da ostane u Savetu bezbednosti UN - oceni je ukrajinski predsednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 1 godinu

Koja je vojska u ofanzivi na celom frontu: ukrajinska ili ruska?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija