• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

30.06.2022

16:24

KOJI JE PRAVI RAZLOG RUSKOG POVLAČENJA SA ZMIJSKOG OSTRVA? Odluka Moskve izazvala sumnju na Zapadu, deblokada Odese - iznuđen potez ili...

Reuters

Vesti

KOJI JE PRAVI RAZLOG RUSKOG POVLAČENJA SA ZMIJSKOG OSTRVA? Odluka Moskve izazvala sumnju na Zapadu, deblokada Odese - iznuđen potez ili...

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su se snage koje su bile na Zmijskom ostrvu od početka maja povukle

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio je da je odluka o povlačenju ruskih vojnika gest dobre volje. Inače isto objašnjenje je dato bilo i kad su se ruski vojnici povukli iz okoline Kijeva i sa aerodroma Gostomelj oko koga se vodila žestoka bitka.

Međutim, zapad sumnja u ovu teoriju Moskve i smatra da je više plod pritiska pre svega dopremanja oružja visoke preciznosti u Odesku oblast, pre svega protivbrodskih raketa "Harpun" i višecevnih bacača raketa tipa "HIMARS", kao i dalekometne artiljerije, odnosno laserski vođenih projektila tipa "Ekskalibur" i "MEM" lansiranih sa drona "Bajraktar TB-2", sa čime su ruske snage na ostrvu dospele pod žestoki udar.

Prvi napad preciznim projektilima na Zmijsko ostrvo usledio je noću 27. juna kada je na površinu od 17 hektara ispaljeno 10 vođenih artiljerijskih projektila od kojih je nekoliko pogodilo PVO sistem Tor. U četvrtak rano ujutro 29. juna pogođen je "Pancir S-1" koji je nedavno dopremljen na ovo ostrvo.

S druge strane u medijima se pojavila spekulacija da je povlačenje sa Zmijskog ostrva ustupak da se prekine ruska blokada luke Odesa i time se otvori put ka izvozu ukrajinskih žitarica u svet kako bi se ublažila kriza globalnog snabdevanja hranom.

Prema neimenovanim ruskim izvorima, koji su se pojavili na Telegramu glavni razlog zašto su ruski komandanti doneli ovakvu odluku leži u tome što je obezbeđenje i odbrana objekata na samom ostrvu koji su na dohvat ruke ne samo taktičkih balističkih raketa, raketnih sistema i artiljerije dugog dometa se pokazala veoma problematičnom i skupom.

Da je u pitanju trampa, puno je spekulacija, pa tako jedna od ruskih teorija je da je Zmijsko ostrvo ustvari razmena za Kalinjingrad u okviru pregovora o žitu. Prema nepotvrđenim informacijama, koje su plod spelukacija i koje je za sad nemoguće potvrditi i proveriti, ali veoma odgovaraju istini jer su plod diplomatije "ispod žita" Ruska Federacija povlači trupe sa Zmijskog ostrva, omogućava čišćenje crnomorskih luka od morskih mina i počinje da izvozi žito u Tursku. Navodno je Rusija zahtevala da svaki natovareni brod bude potvrgnut inspekciji, ali je Kijev to odbio. Međutim u priču je uključena eksklava Kalinjingrad prema kojoj su EU uveli sankcije i blokirali transport robe koja je pod sankcijama EU. Navodno ponedeljak 4. jul je dan kada bi transport robe železnicom trebao da krene put Kalinjingrada.

Ovaj događaj poklopio se se prebacivanje smaohodnih topova "CEASAR" koje je donirala Francuska i taktičkih balističkih raketa "Točka-U" kojih Ukrajina ima na stotine.

Foto: Printskrin video

Osim toga oni ističu glavni razlog je nedostatak opreme za izviđanje, osmatranje i nišanjenje operativno-taktičkog nivoa kako na brodovima Crnomorske flote, tako i radarskih sistema vazdušnokosmičkih snaga, što bi omogućilo efikasnije otkrivanje i uništenje, aviona, dronova, poput "MQ-9 Reaper".

Taktičke bespilotne letelice mogu se lansirati sa teritorije ostrva, ali ne obezbeđuju danonoćno izviđanje neprijateljskih ciljeva do dovoljne dubine, zbog čega postaje veoma teško pogoditi manevarski cilj.

Vojni izvori smatraju da je ostrvo je potrebno vratiti ili kada se uspostavi kontrola nad Odeskom oblasti, ili neposredno pre potpisivanja primirja. U suprotnom će biti samo nepotrebnih žrtava.

S druge strane ruski analitičar Jurij Podoljaka, nema veze sa savetnikom Zelenskim Jurijim Podoljakom, naveo je da je još 18. juna Volodimir Zelenski zahtevao da se krene u ofanzivu na Zmijsko ostrvo, koja je realizovana poslednjih nekoliko dana upotreboma artiljerijse velikog dometa i raketnim sistemima visoke preciznosti, koje su uprkos PVO odbrani ostrva padali učestalo na infrastrukturne objakete. U utorak 29. juna na vatrenom položaju na samom ostrvu uništen je jedan PVO sistem "Pancir S-1".

Foto: Youtube printscreeen

Zelenski prema njegovim rečima zahteva da se ostrvo zauzme kako bi konsolidovao informatvni neuspeh zbog žrestokog poraza ukrajinske vojske u Donbasu i Lugansku. Međutim, vojska je i dalje protiv takve akcije zbog straha od nepotrebnih gubitaka i da će ih Rusi ako se i iskrcaju na ostrvu poklopiti raketama i oni će se naći faktički u jednoj vrsti zameke iskrcali se na napušteno ostrvo i onda uništeni.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija