• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

01.07.2022

18:51

KIJEV GODINAMA OBMANJIVAO SVET! Porošenko otkio da je sporazum iz Minska bila samo varka, a evo šta im je bio cilj!

Vesti

KIJEV GODINAMA OBMANJIVAO SVET! Porošenko otkio da je sporazum iz Minska bila samo varka, a evo šta im je bio cilj!

Podeli vest

Nekadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je prekid vatre u Donbasu 2015. godine, o kojem je pregovarao sa Rusijom, Francuskom i Nemačkom "bio samo obmana sa ciljem da se Kijevu kupi vreme da obnovi svoju vojsku“.

On je to komentarisao u intervjuima za nekoliko novinskih kuća uključujući nemačku televiziju Dojče vele i ukrajinski ogranak Radija Slobodna Evropa.

- Postigli smo sve što smo želeli. Naš cilj je bio da prvo zaustavimo pretnju, ili barem da odložimo rat, da obezbedimo osam godina za obnavljanje ekonomskog rasta i stvaranje moćnih oružanih snaga - rekao je on, i dodao da se vodio Sun Cuovim strategijama ratovanja. "Pobeda u ratu ne zahteva nužno dobijanje bitke“, rekao je Porošenko.

U intervjuima, Porošenko je govorio o svojoj ulozi u pregovorima o sporazumima iz Minska, mapi puta za pomirenje između njegove vlade, Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Sporazumi su uključivali niz mera za obuzdavanje neprijateljstava u Donbasu i pomirenje zaraćenih strana. Prvi koraci su bili prekid vatre i povlačenje težeg naoružanja sa linije fronta pod nadzorom OEBS-a, koji su donekle i ispunjeni.

Prema njegovim rečima, Kijev je tada trebalo da usvoji opštu amnestiju pobunjenicima i široku autonomiju za oblasti Donjecka i Luganska.

Ukrajinske trupe je trebalo da preuzmu kontrolu nad oblastima koje su držali pobunjenici nakon što im je Kijev dao predstavništvo i na drugi način ih reintegrisao kao deo Ukrajine.

Međutim, Porošenkova vlada je odbila da sprovede ove delove sporazuma, tvrdeći da ne može da se nastavi osim ako u potpunosti ne obezbedi granicu između pobunjenih republika i Rusije.

Porošenko je tvrdio da je ruski predsednik Vladimir Putin taj koji je prekršio sporazume iz Minska. On je tvrdio da Ukrajina nije pala u ruke Rusije u roku od nekoliko dana, što je bilo predviđanje nekih zapadnih zvaničnika.

- Zemlja je izdržala napad zahvaljujući vojnim reformama koje je njegova vlada sprovela - tvrdi bivši predsednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija