• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2022

07:00

BAJDEN PREKLINJAO PUMPADŽIJE DA SPUSTE CENE GORIVA I OPET ZA SVE OKRIVIO RUSIJU! Lider SAD popio šamarčinu, Bezos mu poručio da...

Vesti

BAJDEN PREKLINJAO PUMPADŽIJE DA SPUSTE CENE GORIVA I OPET ZA SVE OKRIVIO RUSIJU! Lider SAD popio šamarčinu, Bezos mu poručio da...

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden suočava se sa žestokim kritikama zbog inflacije i rasta cena goriva u zemlji, koje su posledica uvođenja sankcija Rusiji. Osim što se našao na meti rivala republikanaca, protiv njega su se okrenuli i finansijeri demokrata, poput jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu Džefa Bezosa

Multimilijarder je Bajdenu, koji iz nemoći sada preklinje pumpadžije da spuste cene goriva, poručio da bi trebalo da se pozabavi inflacijom, umesto što potkopava temelje američkog ekonomskog sistema.

Vreme rata

Svi Bajdenovi pokušaji da snizi cene goriva u Americi dosad su propali. Nakon što mu nije prošao zakon o ukidanju poreza na gorivo na 90 dana, predsedniku SAD nije ostalo ništa drugo već da preklinje vlasnike pumpi da sami spuste cene! On je u subotu na Tviteru napisao:

- Moja poruka kompanijama koje imaju benzinske pumpe i kreiraju cene je jednostavna: ovo je vreme rata i globalnih opasnosti. Spustite cene na pumpama tako da odgovaraju cenama koje plaćate za taj proizvod. Uradite to odmah."

Tramp ima veću podršku od Bajdena

Prema rezultatima istraživanja američkog Emerson koledža, da se izbori u SAD održavaju danas i da se na njima ponovo kandiduju Bajden i bivši predsednik Donald Tramp, ovaj drugi bi ih glatko dobio. Bajden bi imao podršku 39 odsto birača, a Tramp 44 procenta.

Nakon tog Bajdenovog tvita mnogi u Americi ostali su šokirani jer je diktiranje cena u SAD "smrtni greh", budući da je ta zemlja izgrađena na kapitalizmu, u kojem se cene slobodno formiraju na tržištu, u zavisnosti od odnosa ponude i potražnje. Među šokiranima je bio i Džef Bezos, koji retko komentariše bilo kakve političke odluke. Ovoga puta, međutim, nije izdržao, pa je Bajdenu odgovorio na Tviteru.

- Jaoj. Inflacija je mnogo važan problem za Belu kuću da bi objavljivala ovakve izjave. Ili srlja u pogrešnom smeru ili duboko ne razume osnove dinamike tržišta - napisao je Bezos.

Na Bajdenov tvit odgovorio je i republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, koji se našalio na račun toga što predsednik SAD svaki govor čita sa telepromptera, takozvanog idiota.

- Moja poruka momku koji upravlja tvojim teleprompterom: Ovo je TVOJA krivica. Ukini desetine ukaza i zakona koji imaju na meti američku energetsku industriju i cene goriva će pasti. BRZO - napisao je Kruz.

Inflacija u Americi 7,6 odsto

Inače, cene goriva u Americi u junu prosečno su bile pet dolara po galonu, što je 1,3 dolara po litru. Kad je Bajden došao na vlast 2020, galon goriva je bio 2,39 dolara, odnosno 0,6 dolara po litru. Inflacija je u SAD u junu iznosila 7,6 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina, a kad je Bajden ušao u Belu kuću, bila je 2,9 procenata.

Iako je američki predsednik pokušao da okrivi ruskog lidera Vladimira Putina za ekonomske probleme, to mu nije prošlo. Analitičari kažu da je sve to posledica sankcija koje je Vašington uveo Moskvi.

Kapitalizam je eksploatacija

Kineski novinar Čen Vejhua narugao se Bajdenu, koji sada predlaže "komunističke" metode da snizi cene u zemlji.
"Sada je američki predsednik konačno shvatio da je kapitalizam u stvari eksploatacija. Nije u to verovao ranije", napisao je Čen na Tviteru.
Kineski novinar je prethodno, još prošle godine, Bajdenu napisao tvit povodom toga što Vašington želi da eliminiše njegovu zemlju kao konkurenta:
"Biću jasan: kapitalizam bez konkurencije nije kapitalizam. To je eksploatacija."

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Pa kad poemeneš da je ovo je vreme rata i globalnih opasnosti, onda dižeš cenu još više! Bez obzira na sve, mislim da predsednik amerike ipak nije toliko lud da to radi slučajno i ne namerno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija