• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24 hr

04.07.2022

13:10

HRVATI OSTAJU BEZ DIZELA! Nije nam jasna odluka Vlade, šta je ovo, moraćemo zatvoriti benzinske pumpe!

Vesti

HRVATI OSTAJU BEZ DIZELA! Nije nam jasna odluka Vlade, šta je ovo, moraćemo zatvoriti benzinske pumpe!

Podeli vest

Pojedine benzinske pumpe su već ostale bez dizela, gorivo nisu kupovale jer im je neisplativo, kažu u Udruženju malih trgovaca naftom

Usred turističke sezone zbog visokih cena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske stanice, kako saznaje "24sata", ostale bez određenih goriva. Konkretnije reč je o dizelu bez kojeg su ostale dve benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina. Vlada je zamrzla cene goriva na još dva dana, a odluka se odnosi na benzinske stanice izvan auotputa.

Evrosuper 95 sada izvan autoputa košta 13,50 kuna, a Evrodizel 13,08 kuna.

Na autoputevima su cene više pa se benzin sad prodaje za 14,57 kuna po litri, a dizel za 14,06 kuna. Ministar privrede Davor Filipović najavio je da su od utorka cene benzina na autoputu 13,83 kuna, a dizel 14,28 kuna. 

- Veleprodajne cene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajna mesta izvan autoputeva. Navedenom izmenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primenjivaće se sledećih 14 dana - poručili su iz Vlade.

'Osam meseci radimo sa gubicima'

Takva odluka dodatno će uništiti male benzinske pumpe, upozoravaju iz Udruženja malih trgovaca naftom.

- Pojedine benzinske pumpe su već ostale bez dizela, gorivo nisu kupovale jer im je neisplativo. Svi zajedno, osam meseci radimo u minusu i to je nemoguće da prihvatimo. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego da zatvorimo pumpe. Gorivo treba da kupujemo po ceni po kojoj ga prodajemo jer prema odluci Vlade gorivo ne sme da bude skuplje u veleprodaji nego u maloprodaji. Dakle, robu koju treba da donesete, platite troškove prevoza, komunalije, radnu snagu i sa svim tim troškovima smo u minusu jer moramo da prodamo gorivo po istoj ceni koju smo platili. Očekivali smo da ćemo uspeti da preživimo ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruženja više nema gorivo na pumpama - rekao je Armando Miljevac, predsednik Udruženja.

Ističe da moraju sve zajedno da izračunaju i da nađu zajednički stav.

„U narednih par dana verovatno će biti zatvorene benzinske pumpe“

- Ništa nam se nije promenilo, možda je gubitak malo manji. Nemamo više šta da izgubimo, narednih dana ćemo verovatno zatvoriti pumpe, moramo nešto da uradimo jer je ovo neodrživo - rekao je Miljevac za 24sata.

Da su neke benzinske pumpe ostale bez goriva u roku od 24 sata potvrđuje Janja Miljevac iz kompanije Etradek d.o.o. iz Istre.

- U Istri su dve benzinske pumpe već ostale bez dizela i zatvorile prodaju dizela, to su kompanije Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska pumpa iz Gornjeg Kneginca kod Varaždina, radi se o benzinskoj pumpi Kero benz, a bez istog goriva je bila i firma Istraživač benz iz Nuštre, u Slavoniji - rekao nam je Miljevac.

Ističe da očekuju da im Vlada objasni šta za njih znači njihova najnovija odluka.

- Nije nam jasno šta je Vlada donela, ovo je nejasno napisano, očekujemo da donesu neki propis šta to za nas znači, dok ne budemo imali veleprodajne cene, ne znamo šta to za nas znači - rekla je ona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija