• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2022

07:00

NAJZAD JE UKAPIRAO! ZELENSKI TRAŽI IZLAZ IZ RATA, REŽIM U KIJEVU SVESTAN DA GUBI RAT SA RUSIJOM i da ne može u NATO! Da nije prekasno?!

AP photo

Vesti

NAJZAD JE UKAPIRAO! ZELENSKI TRAŽI IZLAZ IZ RATA, REŽIM U KIJEVU SVESTAN DA GUBI RAT SA RUSIJOM i da ne može u NATO! Da nije prekasno?!

Podeli vest

Predsednik Ukrajine formirao međunarodni tim, na čelu sa bivšim šefom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, koji treba da osmisli tip bezbednosnih garancija za tu zemlju. Sa tim bi Kijev mogao da uđe u pregovore o miru sa Moskvom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži najbolji mogući način da izađe iz rata sa Rusijom. On se pomirio sa činjenicom da njegova zemlja nikad neće ući u NATO, te je formirao međunarodni tim, koji predvodi bivši šef Alijanse Anders Fog Rasmusen, da osmisli tip bezbednosnih garancija za Ukrajinu. Sa time bi Kijev mogao da uđe u pregovore sa Moskvom o okončanju sukoba.

Specifične garancije

Međunarodni tim sastoji se od najmanje deset političko-diplomatskih eksperata, među kojima su se, između ostalog, našli i bivši švedski premijer Karl Bilt, nekadašnji šef australijske vlade Kevin Rad, bivši britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, kao i razni eksperti iz Italije, Poljske, Francuske i Nemačke. Prema pisanju medija u Kijevu, prvi set preporuka trebalo bi da bude gotov do kraja ovog meseca, a najavljeno je da će biti potpisani multilateralni sporazumi sa svim zemljama koje budu želele da budu garant bezbednosti za Ukrajinu.

Rasmusen, koji će kopredsedavati međunarodnom timu zajedno sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrijem Jermakom, posetio je Kijev prošlog petka i sreo se sa Zelenskim. On je izjavio da mu je čast što je upoznao ukrajinskog lidera i praktično potvrdio da njegova zemlja zbog Rusije nema nikakve izglede da uđe u NATO.

- Novoformirana grupa ima zadatak da nađe najbolje rešenje za bezbednosne garancije za Ukrajinu u periodu nakon sukoba do eventualnog ulaska te zemlje u NATO. Ukrajina i dalje ima ambiciju da se priključi Alijansi, ali naš je zadatak da uradimo šta možemo ovde i sada da bi ta zemlja bila bezbedna - rekao je Rasmusen.

Ukrajini treba 750 milijardi dolara za obnovu

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan rekonstrukcije nakon rata. On je na međunarodnoj Konferenciji za obnovu Ukrajine, koja je juče počela u Švajcarskoj, kazao da je njegovoj zemlji učinjena direktna šteta na infrastrukturi veća od 100 milijardi dolara.
- Glavni izvor finansiranja plana obnove trebalo bi da budu sredstva zaplenjena ruskim oligarsima - istakao je Šmigalj.
Precizirao je da prva faza obnove podrazumeva rešavanje svakodnevnih problema ljudi kao što je vodosnabdevanje, druga faza je "brzi oporavak", koji se odnosi na period odmah posle obustave sukoba, uključujući privremeni smeštaj, bolnice i škole, a u krajnjoj fazi je transformisanje zemlje u dužem vremenskom periodu.

S druge strane, Zelenski je kazao da je zahvalan Rasmusenu na učešću u procesu koji je njegovoj zemlji neophodan.

- Ova platforma je potrebna kako bismo osmislili specifične bezbednosne garancije za Ukrajinu. Važno je da to zajedno rade moćni, jaki eksperti, koji imaju praktičnog iskustva - rekao je Zelenski.

EU se sprema za kraj

Analitičari, međutim, kažu da je Zelenski svestan da Rusija nikad neće dozvoliti Ukrajini da uđe u NATO, te da je zbog toga okupio međunarodni tim da osmisli bezbednosne garancije.

- Sada je već svima, ne samo u Ukrajini već i u svetu, jasno da Kijev ovaj rat ne može dobiti. Zato se režim u Kijevu sprema za postizanje primirja. Zelenski verovatno želi da sa nekom ponudom izađe pred Rusiju, a to će biti ove bezbednosne garancije - objašnjavaju stručnjaci.

To je praktično potvrdio i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je u nedelju izjavio da se EU sprema za kraj rata u Ukrajini.

- Razgovaramo sa bliskim prijateljima o pitanju bezbednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao kad je neko članica NATO. To je stvar koja se pažljivo priprema u diplomatskoj sferi za dan za koji se svi nadamo da ćemo uskoro videti - da se rat završi - rekao je Šolc.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stojan

pre 1 godinu

Pakuj kufere i bez u London dok nije suvise kasno. Iskoristili su ga samo tako.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija