• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.07.2022

14:57

"127E" DOKUMENTI OTKRILI SVE O AMERIČKIM TAJNIM RATOVIMA! Samo u poslednjih pet godina pokrenuli VIŠE OD 20 SUKOBA!

Vesti

"127E" DOKUMENTI OTKRILI SVE O AMERIČKIM TAJNIM RATOVIMA! Samo u poslednjih pet godina pokrenuli VIŠE OD 20 SUKOBA!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države koristile su tajanstveno ovlašćenje pod šifrom 127e kako bi vodile više od 20 proksi ratova od 2017. godine, tvrdi američki istraživački časopis "Intersept"

Američki medij navodi da je do ranije neobjavljivanih dokumenata koja dokazuju učešće SAD u proksi ratovima preko tog ovlašćenja došao zahvaljujući zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Prema njihovim navodima, to je prva zvanična potvrda učešća Amerike u takozvanim "programima 127e", kojih je samo u širem regionu Bliskog Istoka i Azijsko-pacifičkog regiona u 2020. bilo 14.
"Intersept" tvrdi da je potvrdu za to dobio i od izvora u vrhu američke vlasti koji su upoznati sa tim programima.

Ukupno je Pentagon pokrenuo 23 takva programa između 2017. i 2020. godine širom sveta, a u njih je uloženo 310 miliona dolara.

Sirija, Liban, Jemen, Irak, Libija, Mali, Tunis, Niger, Somalija, neke su od zemalja u kojima je sprovođen program po ovlašćenju 127e.

"Intersept" objašnjava da je 127e jedno od gotovo nepoznatih ovlašćenja koje je Kongres dao američkom ministarstvu odbrane u poslednje dve decenije.

Tim aktom američkim specijalcima je dato ovlašćenje da sprovode „protivterorističke operacije“ u saradnji sa stranim, pa čak i neregularnim snagama širom sveta uz minimalni nadzor zvaničnika država u kojima se sprovode.

Program omogućava Amerikancima da naoružavaju, obučavaju i obezbeđuju obaveštajne podatke stranim snagama. Međutim, za razliku od tradicionalnih sličnih vidova saradnje sa drugim zemljama, kroz ovlašćenje 127e predviđeno je da "partnerske" ili zajedničke snage prate naređenja Vašingtona i izvode misije protiv neprijatelja SAD, kako bi se ostvarili američki interesi, služeći tako kao proksi vojska Pentagona.

"Intersept" navodi da gotovo nijedna informacija o tim operacijama nije saopštena Kongresu ili zvaničnicima Stejt departmenta. Generalno nije poznato gde su takve operacije izvođene, koliko često, kakvi su im bili ciljevi, pa čak nije poznat ni identitet stranih snaga sa kojima su SAD sarađivale kroz to ovlašćenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Amerika se odavno ponaša kao svetski siledžija i nasilnik, i to radi otvoreno! Da neće slučajno da pocrvene od sramote što je otkriven taj tajni dokument!? Naravno da neće! A i da hoće, kakva korist od toga! Jedino bi bilo korisno i normalno da se ostatak sveta, ovog normalnog sveta, ovog ne nasilnog sveta, ovog sveta koji je ugrožen od strane ovih fašista i monstruma, da se ujedine u borbi protiv ovog zla, Amerike, Engleske, Nemačke i ostalih zapadnih monstruma! Da im se jednom i konačno stane za vrat! A to mogu sigurno da urade zajedno! A ne ovako, Rusija se sama bori a ovi ostali stoje sa strane, Kina, Indija i ostale moćne države i čekaju rešenje! Ako Rusi "odseku glavu" ovom monstrumi sa zapada, dobro je! A ako ne, onda ćemo da vidimo šta će biti! Sramotno je to, kukavički, glupo! Svi oni su sledeći posle Rusa! A nama Srbima je samo ostalo da se bogu molimo da Rusi pobede! Živela Rusija! Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija