• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2022

21:53

133. DAN RATA! Ruski 255. puk uništio "S-300", Ukrajinci prodali francuske topove "CEZAR" i pokušali da se probiju ka fabrici (Foto/Video)

Reuters

Vesti

133. DAN RATA! Ruski 255. puk uništio "S-300", Ukrajinci prodali francuske topove "CEZAR" i pokušali da se probiju ka fabrici (Foto/Video)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije ušla je u 133. dan

21.46 - Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka ruske specijalne vojne operacije ruske snage zajedno sa pripadnicima ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije rasčistili od eksplozivnih naprava 3.700 hektara u Narodnoj Republici Donjeck i NR Luganjsk i deaktivirali 48.694 eksplozivne naprave.

"Specijalizovani odredi ruskih oružanih snaga i pripadnici ministarstva za vanredne situacije završavaju misiju rasčišćavanja (i uklanjanja) eksplozivnih naprava na teritorijama DNR i LNR", rekao je Mizincev, prenosi TAS.

21.17 - Obraćanje Zelenskog

 

 

21.00 - Uništena češka haubica

Artiljerijske jedinice grupe „O“ uništile su češku haubicu koja je u Ukrajinu stigla kao deo vojne pomoći. 

„Otvažnie“ su uništili češku samohodnu haubicu „Dana-M2“: precizan artiljerijski udar kod Severska.

 

 

20.10 - DNR: UKR vojska pogodila skladište nafte u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su danas posle podne skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Operativne linije DNR dobile su informaciju o još jednom napadu vojske Ukrajine na skladište nafte u Kirovskom okrugu Donjecka duž ulice Neftjanaja. Kao rezultat pogotka, izbio je požar na teritoriji. Informacije o posledicama granatiranja i dalje stižu", navodi se na Telegram kanalu teritorijalne odbrane DNR, prenosi RIA Novosti.

Ruska novinska agencija dodaje da je ujutru ukrajinska vojska ispalila više od stotinu granata različitog kalibra na celu teritoriju republike.

Navodi se i da je ubijeno dvoje dece.

20.00 - Makejevka, granatiranje

 

 

20.00 - Putin i Pašinjan o bezbednosti na granici Jermenije i Azerbe

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Nastavljena je diskusija o praktičnim aspektima implementacije trilateralnih sporazuma lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana postignutih 9. novembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine. Posebno su razmenjena mišljenja o uspostavljanju bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici i obnavljanju ekonomskih i transportnih veza na Južnom Kavkazu“, stoji u saopštenju, penosi TAS S.

Pašinjan je obavestio Putina o svojim nedavnim kontaktima u cilju normalizacije odnosa između Jermenije i Turske.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije potpisali su 9. novembra 2020. zajedničku izjavu o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu, a sastanak 11. januara održan je u nastavku procesa postizanja dogovora, navodi TAS S.

Tokom tog sastanka potpisana je nova zajednička izjava u kojoj se našla i deblokada svih privrednih i saobraćajnih veza u regionu.

Trojica lidera ponovo su se sastala 26. novembra 2021. u Sočiju i saglasila da preduzmu korake za poboljšanje stabilnosti i bezbednosti u zoni jermensko-azerbejdžanske granice, te da je potrebno formirati bilateralnu komisiju za razgraničenje i demarkaciju granice, prenosi ruska agencija.

19.36 - Zaharova: Prestanite da zastrašujete

"Pozivamo političke krugove zapadnih zemalja da prestanu da zastrašuju svetsku zajednicu nepostojećom 'hemijskom pretnjom' iz Rusije", rekla je u sredu Marija Zaharova, portparol ruskog ministartsva spoljnih poslova.

19.15 - Ruska vojska je uništila artiljerijski položaj ukrajinske vojske sa američkim haubicama M777 u šumama u okolini Severska

 

 

19.13 - "Možda sam veoma uporan, ali je ipak bezbednost neba prioritet. Niko više ne očekuje neku avijaciju, ali svi očekujemo i imamo potvrdu, za sada u teoriji, ali očekujemo dolazak u Ukrajinu moćnih sistema protivvazdušne odbrane", izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

19.00 - Moskva: Luka Mariupolj radi punim kapacitetom

Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom, izvestila je danas novinska agencija TAS pozivajući se na lučke zvaničnike.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Rusija u maju zauzela Mariupolj, lučki grad na ukrajinskoj obali Azovskog mora nakon višemesečnih žestokih borbi za kontrolu nad gradom.

19.00 - Ukrajinska artiljerija udara u Donjeck, snimci na društvenim mrežama

 

 

19.00 - Eliminisan komandant ukrajinskih specijalaca

18.18 - U granatiranju Makejevke poginulo je dete, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR

18.15 - Eksplozija u Kijevu

 

 


18.10 - Ukrajina: Rusija laže da je uništila dva naša raketna sistema

Ukrajina je optužila Rusiju za širenje lažnih informacija nakon što je Moskva objavila da su ruske snage uništile dva američka raketna sistema.

"Ruski propagandisti aktivno šire lažne informacije o navodnom uništenju američkog artiljerijskog sistema HIMARS", saopštila je danas Ukrajina.

"Naglašavamo da ova poruka ne odgovara stvarnosti i nije ništa drugo do lažna", dodaju.

17.30 - Kako Ukrajinci prodaju dobijenu pomoć sa Zapada

Ispostavilo se da deo oružja koje ne ulazi na DarkNet tržišta, saradnici Zelenskog prodaju direktno zapadnim konkurentima. Reč je, na primer, o Kini, zemljama Bliskog istoka i severne Afrike.

Kina je posebno zainteresovana za ovakve ponude. Peking je na taj način došao do oružja koje mu je potrebno da bi proučavao napredne tehnologije Zapada i razumeo čemu će morati da se odupre.

17.00 - Norveška pustila prevoz robe do ruskih naselja na Svalbardu

Norveška je dozvolila dopremanje robe za ruska naselja na arhipelagu Svalbard preko svoje teritorije, objavio je danas TV kanal NRK, citirajući Ministarstvo spoljnih poslova iz Osla.

"Ministarstvo spoljnih poslova Norveške obaveštava da kontejnere sa robom prevoze norveški kamioni, od graničnog prelaza sa Rusijom, Storskog, do grada Tromsa, i onda morskim putem do Svalbarda. Roba je, u međuvremenu, ukrcana na brod i na putu je ka arhipelagu", naveo je TV kanal, prenosi TASS.

Ova odluka je rezultat "dijaloga sa ruskom stranom", navela je portparolka ministarstva spoljnih poslova Ane Lunde.

16.45 - Ruski 255. puk uništio ukrajinski S-300

 

 

16.43 - Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je svoje sunarodnike da sami odluče da li žele da „ratuju do poslednjeg Ukrajinca“ ili će pokušati da „sačuvaju to što je još ostalo“.

Kako je izjavio Janukovič u svom obraćanju koje je objavljeno na društvenim mrežama, „sada, kao nikad, potrebna je adekvatna ocena situacije i poštovanje najrazličitijih mišljenja ukrajinskih građana“.

„Građani treba da naprave izbor – ratovati do poslednjeg Ukrajinca ili pokušati da se sačuva to što je još ostalo“, rekao je on.

Prema rečima Janukoviča, važno je da se da mogućnost svima koji imaju konstruktivne predloge da daju šansu miru. On je istakao da će to omogućiti da se spase životi Ukrajinaca i budućnost Ukrajine.

16.42 - Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 15.50 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši deset granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

15.43 - Džao: Si i Putin stalno održavaju bliske kontakte

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, stalno održavaju bliske kontakte, kako bi ojačali kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo uprkos pandemiji korona virusa, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan.

- Nakon što je pandemija počela, lideri Kine i Ruske Federacije nastavili su da održavaju bliske kontakte u različitim formatima, poručio je DŽao na konferenciji za novinare, odgovarajući na molbu da prokomentariše informaciju da je predsednik Si navodno odbio da poseti Moskvu zbog globalnog širenja korona virusa, prenosi agencija TASS.

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

15.40- Ukrajinski vojnici prodali francuske samohodne topove „CEZAR“ po veoma niskim cenama

 

 

15.08 - Ukrajinci su pokušali da se probiju ka fabrici?

 

 

15.06 - Medvedev: SAD nameću svoju volju novcem i oružjem, sa Rusijom neće moći tako

Koristeći novac, vazale koje nazivaju „saveznicima“, kao i najkvalitetnije oružje, Sjedinjene Američke Države znaju da brutalno i primitivno nametnu svoju volju, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, dodajući da pogubne posledice američkih invazija, između ostalih, dobro pamte Jugoslavija i Irak.

14.35 - Šef Evropske komisije: Moramo biti spremni za potpunu obustavu ruskog gasa

13.50 - Objavljen snimak iz Lisičanska

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak iz Lisičanska na kojem se vide oklopna vozila koja su odbacili ukrajinski vojnici.

Na snimku se vide barikade na ulicama napravljene od uništenih vozila, uključujući oklopna vozila "Kozak", kamione, oklopne transportere i sovjetske "Gazele". Duž nekih ulica iskopani su rovovi.

 

 

Napominje se da ovi snimci indirektno ukazuju na to da su Oružane snage Ukrajine planirale da vode dugotrajne ulične borbe, ali su na kraju odlučile da se povuku.

12.21 - Ruske snage raznele HIMARS-e i dva skladišta municije za njih!

Foto: wikipedia.org

11.52 - Marčenko: Plaže u Odesi zatvorene ovog leta zbog mina

Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog leta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko.

- Naš glavni zadatak je da spasavamo živote ljudi. Zbog toga je zajedno sa Gradskim većem Odese doneta odluka da plaže ostanu zatvorene - rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu Marčenko, prenosi agencija TASS.

11.05 - Lavrov: Imamo poziv Indonezije za sastanke G20

Indonezija je možda ignorisala pokušaje, ako ih je i bilo, da spreči učešće Rusije na sastancima G20, saopštio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Larvov.

- Nije mi poznato da li je bilo pokušaja blokiranja Rusije da prisustvuje sastancima G20 - izjavio je ruski ministar nakon sastanaka sa vijetnamskim kolegom, Bui Than Sonom, u Hanoju, prenosi TAS S.

- Imamo od Indonezije poziv da prisustvujemo na oba sastanka ministara spoljnih poslova G20 sutra na Baliju, a tamo u novembru i za samit G20. Ako je bilo takvih pokušaja, indonežanske vlasti su ih možda ignorisale - rekao je on.

Lavrov je naveo i da će sastanak G20 imati svoj dnevni red i da će se Rusija "držati tog dnevnog reda“, kao i da će "održati niz bilateralnih sastanaka".

Ministri spoljnih poslova G20 okupiće se na Baliju 7-8. jula, navodi TAS S.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

10.38 - DNR: Oslobođeno 241 naselje

Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je oslobođeno 241 naselje Republike, uključujući Sporno, koje se nalazi 40 kilometara od Bahmuta.

Spornoe raspoloženo priblizitelьno v 40 kilometrah ot Bahmuta.

10.20 - DNR bez struje

Više od 33 hiljade potrošača struje u DNR ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštilo je republičko Ministarstvo za ugalj i energetiku.

- Na teritoriji DNR je zbog borbenih dejstava bez struje ostalo 294 trafo-stanice i 33.089 pretplatnika - navodi Ministarstvo.

Kako se navodi, većina potrošača koji su ostali bez struje su stanovnici Donjecka, Gorlovke i Jasinovate.

- Nažalost, timovi za hitne intervencije i dalje ne mogu da pristupe nekim objektima kako bi sanirali štetu zbog trenutne situacije i neprekidnih granatiranja - preciziralo je Ministarstvo.

9.30 - Rusija upozorila OZHO da Ukrajina sprema provokaciju hemijskim oružjem

Rusija je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) uputila notu upozorenja da Ukrajina priprema provokaciju s upotrebom hemijskog oružja u Slavjanskoj termoelektrani u Nikolajevki.

Organizacija je upozorena i na moguće provokacije u Nikolajevu i Harkovu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.

8.55 - Novorusija zavrnula slavinu za naftu iz Kazahstana

8.33 - Bitka za Slavjansk sledeće ključno poprište u borbi za Donbas!

Foto: unch.edu.pe

Slavjansk

8.00 - Ukrajinska vojska nastavila granatiranje Donjecka

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata NATO kalibra 155 milimetara na Kujbiševski i Kijevski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

7.30 - Prve ukrajinske trupe stigle u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na vojnu obuku koja će trajati nekoliko meseci, saopštio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Nedavno je u Veliku Britaniju stigla prva rotacija ukrajinskih vojnika... Ovi ukrajinski vojnici će pohađati kurseve zasnovane na osnovnoj vojnoj obuci Velike Britanije. To uključuje vatrenu obuku, prvu pomoć na bojnom polju, obuku na terenu, taktiku patroliranja i obuku u zakonima o oružanim sukobima - navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno, svaki kurs će trajati nekoliko nedelja.

7.07 - Blinken se neće sastati sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken ne planira da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G20, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ja, naravno, ne bih očekivao nikakve sastanke - istakao je Prajs.

Istovremeno je dodao da Blinken planira da aktivno učestvuje u ministarskom sastanku G20 na indonezijskom ostrvu Bali, uprkos očekivanom prisustvu ruskih predstavnika.

7.00 - Rusija otvorila koridor u Crnom i Azovskom moru

Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Crnom moru (svakodnevno od 08.00 do 19.00 po moskovskom vremenu) – za isplovljavanje iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine u dužini od 139 milje i širine 3 milje; u Azovskom moru (danonoćno) – za isplovljavanje iz luke Marijupolj u dužini od 115 milja i širini od 2 milje u pravcu Crnog mora - rekao je Mizincev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 1 godinu

Pokvareni britanci mešaju se u svaku mutnu radnju. Ali zaigraće mečka i na njihovim vratima kad im škoti mahnu "ciao ragazzi".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija