• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/BulgarianMilitari.com/TASS

06.07.2022

16:05

(VIDEO) RUSI PRVI PUT UPOTREBILI "STUPOR" NA BOJIŠTU! Puška je prava smrt za ukrajinske dronove, trenutno "čisti" mete na zapadu DNR

printscreen

Vesti

(VIDEO) RUSI PRVI PUT UPOTREBILI "STUPOR" NA BOJIŠTU! Puška je prava smrt za ukrajinske dronove, trenutno "čisti" mete na zapadu DNR

Podeli vest

Ruska novinska agencija TASS piše da je, prema rečima njenog izvora iz oružanih snaga Ruske Federacije, u vojnim operacijama u Ukrajini prvi put upotrebljen najnoviji kompleks protiv bespilotnih letelica "Stupor". BulgarianMilitari.com podseća da je kompleks prvi put predstavljen 2017. godine na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2017“

"Stupor" je puška koji šalje elektromagnetne impulse neprijateljskom UAV-u, koji bi trebalo da uguše kontrolni kanal drona. Ovo prekida vezu između operatera i UAV-a. Kada se veza prekine, dron prelazi u nekontrolisani let, koji se završava padom. Osim što potiskuje kontrolni kanal, "Stupor" to čini i sa video kamerama ili optoelektronskim uređajima. Elektromagnetna puška "Stupor" radi na dometu od 2 km, prenosi sajt.

Upotreba elektromagnetne puške "Stupor" je prva zvanično dokumentovana činjenica sa ruske strane. Do sada nije bilo potvrde ili informacija da ruska vojska koristi takvo oružje, oslanjajući se prvenstveno na različite odbrambene sisteme protivraketnih raketa zemlja-vazduh za borbu protiv bespilotnih letelica.

Izvor TASS-a kaže da je korišćenje "Stupora" lako i veruje da je puška efikasna na bojnom polju. Izvor TASS-a je takođe dodao da se "Stupor" trenutno koristi u borbama u zapadnom delu Donjecke Narodne Republike.

Ukrajina takođe koristi slične elektromagnetne puške. BulgarianMilitari.com je već pisao da oružane jedinice ukrajinske vojske koriste "KVS G-6", koji je ukrajinske proizvodnje. Prema karakteristikama puške, ukrajinski model ima veći domet od ruskog analoga - 3,5 km i može raditi neprekidno do 30 minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

efikasno samo na malim blizinama .. koje su u ratu smrtonosne .. to je namenjeno civilnoj upotrebi ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija