• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji hr

07.07.2022

22:26

PRVI ĆE PREĆI RUSKU "CRVENU LINIJU"?! Evropska država navodno šalje svoje "Migove" Ukrajini, ali ima jedan problem...

Vesti

PRVI ĆE PREĆI RUSKU "CRVENU LINIJU"?! Evropska država navodno šalje svoje "Migove" Ukrajini, ali ima jedan problem...

Podeli vest

Najava češkog premijera Petra Fiale da će Češko ratno vazduhoplovsvo uskoro preuzeti dužnosti nadzora vazdušnog prostora Slovačke verovatni je uvod u slanje slovačkih MiG-29 lovačkih avione Ukrajini

Slovačka trenutačno raspolaže sa 11 "MiG-29" aviona, uglavnom jednosedni MiG-29AS, te nekoliko dvoseda MiG-29UBS. Avioni su obnovljeni i unapređeni na NATO standarde početkom dvehiljaditih, a među nadogradnjama su NATO-ov sustav prepoznavanja prijateljskih letelica, te višefunkcionalni ekrani u kokpitu.

Slovačka je od samog početka ruske invazije na Ukrajinu započela pregovarati o mogućem doniranju svojih MiG-ova ukrajinskim snagama, s obzirom na to da ta zemlja ionako sada iščekuje prve dostave već naručenih američkih "F-16" aviona - dostave koje bi sada mogle biti ubrzane u sklopu dogovora o donaciji sovjetskih aviona Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger rekao je na sastanku s Fialom kako bi sporazum o češkom nadzoru slovačkog neba mogao trajati oko godine dana - verojatno period unutar kojeg se Bratislava nada da će dobiti svoje prve primerke Block 70 verzije "F-16" lovaca.

Specijalizovani portal za vojnu tehnologiju The Drive War Zone spekuliše da bi slovački MiG-ovi mogli biti rastavljeni i poslani u Ukrajinu kopnenim putem, umesto da sami prelete preko granice. Moskva je još ranije nakon početka rata upozorila kako bi slanje borbenih zrakoplova i druge napredne vojne tehnologije Ukrajini bilo prelazak crvene linije nakon kojeg bi smatrale državu donatora legitimnom metom.

S druge strane, pitanje je radi li se o praznim pretnjama, s obzirom na sve veće količine naprednih sustava koje su zapadne države dostavile Ukrajini proteklih dana - od američkih "HIMARS" bacača raketa do nemačkih "Panzerhaubitze 2000" artiljerijskih sastava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija