• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.07.2022

07:13

HRVATI UVOZE TIGRASTE KOMARCE! 10.000 već pustili u prirodu, od avgusta će oslobađati 50.000 NEDELJNO!

Vesti

HRVATI UVOZE TIGRASTE KOMARCE! 10.000 već pustili u prirodu, od avgusta će oslobađati 50.000 NEDELJNO!

Podeli vest

Hrvatska je počela nesvakidašnji eksperiment u Istri – iz Italije uvozi na desetine hiljada sterilnih komaraca koji će biti pušteni u prirodu na tog hrvatskom poluostrvu

Prvih 10.000 sterilnih mužjaka koji pripadaju vrsti tigrastih komaraca Aedes albopictus već su pušteni u prirodu u Premanturi na jugu Istre.

Dopremljeni su sa farme u Bolonji, a eksperiment zajedno sprovode Univerzitet u Osijeku, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz pomoć ostalih zavoda iz Hrvatske i Javne ustanove "Kamenjak".

Hrvatski naučnici objašnjavaju da se radi o biološkoj metodi suzbijanja komaraca ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se pare s divljim ženkama, a kao rezultat, ženke polažu neoplođena jaja te nemaju potomstvo, prenosi Jutarnji list.

Stručnjaci će pratiti sterilne komarce, koji će biti obojeni posebnim bojama, kako bi videli koliki im je udeo u populaciji i koliko dugo žive.

Sterilni komarci će biti puštani u prirodu svake nedelje do početka avgusta i to po 50.000 komaraca nedeljno. Oni bi trebalo da reše problem prekomernosti populacije ovih insekata, ali bez upotrebe insekticida.

Dr Nediljko Landeka, šef Odseka za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kaže da je takva praksa već učestala u nekim zemljama Južne Amerike, Azije i Evrope. Takav postupak sprovodi se na Kubi, u Brazilu, Šri Lanki, Španiji, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj... Najbolje rezultate postigla je Španija, koja je uz standardne metode u suzbijanju veće populacije komaraca, uspela i uz pomoć sterilnih mužjaka da smanji broj komaraca za 80 odsto, navodi Landeka.

On objašnjava da će uvezeni sterilni mužjaci morati da se potrude kako bi oplodili divlje ženke, jer su zbog transporta od Bolonje do Istre, te kasnijeg bojenja u laboratoriji, u nešto slabijoj kondiciji upoređenju s divljim mužjacima. Ali se zato Landeka nada da će tu pomoći njihova brojnost.

Ovaj stručnjak za insekte kaže da je životni vek komaraca oko 10 dana. Ako su im uslovi savršeni, odnosno ako im je dostupno mesto za razmnožavanje poput odstajale vode u nekoj kanti, za to vreme mogu izleći 10 do 15 puta svoja jajašca tokom leta.

- Ljudi su najveći krivci za prekomeran broj komaraca, baš zbog toga jer ne vode računa o tome imaju li negde u vrtu, na balkonu ili negde drugo mesto gde voda stoji duže vreme. A komarcima treba veoma malo vode da polože jajašca. Osim toga, tigrasti komarac, koji je došao u Hrvatsku još 2004. godine, invazivniji je od domaćeg komarca. Aktivan je i danju, a sada se uvelike proširio celom Hrvatskom - kaže Landeka.

On objašnjava da se tigrasti komarac, od 2000. godine, kada je stigao u Italiju, širi Evropom i ta se najpre mislilo da će se zadržati na Mediteranu, ali je otkriven i u drugim zemljama.

- Taj je komarac, od kada je došao u Italiju, već izazvao niz manjih epidemija. Jer tigrasti komarac je veći prenosnik raznih groznica, nego što je to naš domaći komarac - ističe Landeka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija