• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2022

22:04

Rusi objavili snimak udara... Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi Duma: Nema morske blokade Ukrajine, to su budalaštine!

Reuters

Vesti

Rusi objavili snimak udara... Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi Duma: Nema morske blokade Ukrajine, to su budalaštine!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija u Ukrajini 136. dan

22.01 - Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi 


Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi u mestu Zalizno u DNR. Oni su oformili uporišta a meštanima ne dozvoljavaju da napuste kuće i praktično ih koriste kao „živi štit“, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Pripadnici „Desnog sektora“ (organizacija zabranjena u Rusiji) i strani plaćenici rasporedili su krupnokalibarsko artiljerijsko oružje i višecevne bacače raketa u školi u mestu Njujork , takođe na teritoriji DNR, dodao je Mizincev.


Ukrajinske snage minirale su put nedaleko od mesta Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti, ciljano ne obavestivši lokalno stanovništvo. Uporišta ekstremista nalaze se i u stambenim zgradama u Harkovu, rekao je Mizincev na redovnom brifingu za novinare.
 

20.00 - Snimak udara na odbrambenu infrastrukturu neprijatelja

21.59 - Ruska vojska u nedavno oslobođenom Lisičansku izložila je veliku količinu tenkova i oružja zaplenjenog tokom povlačenja ukrajinske vojske.

20.47 - Duma: Nema morske blokade Ukrajine

Poslanik ruske Dume sa Krima Mihail Šeremet rekao je da su optužbe da je Rusija blokirala ukrajinske luke budalaštine.

Podsetimo, nekadašnji komandant združenih snaga u Evropi, general Filip Bridlav izjavo je da mnogi zapadni lideri diskutuju sada šta će se dogoditi ako Rusija počne da potapa ukrajinske brodove sa žitom ili ako se nastavi morska blokada.


„Sve njihove izjave su budalaštine. Nema nikakve morske blokade Ukrajine. Ukrajinski brodovi sa žitom mogu da izlaze iz luka označenim maršrutama, ruska strana ih ne sprečava“, rekao je on. Šeremet ukazuje da zapadni političari prećutkuju da brodove u crnomorskim lukama blokiraju ukrajinski vojnici. „Po naređenju ukrajinskog režima akvatorija luka je bila minirana i bezbednost plovidbe je dovedena u opasnost“, rekao je poslanik.

 

19.44 - Ukrajinske snage granatirale su Kirovski rejon Donjecka i tom prilikom su dve žene poginule, dok je pet osoba ranjeno, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

 

19.08 - Šokantna analiza američkog analitičara... Rusija čeka...!

Američki politički analitičar Farid Zakarija navodi da ekonomski rat protiv Rusije nije toliko efikasan koliko je planirano, a Evropu pokriva energetska kriza

18.06 - Vašington šalje pomoć Ukrajini

Vašington će dodeliti Ukrajini humanitarnu pomoć u vrednosti od 368 miliona dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Foto: Tanjug/AP

Vrednost pomoći Ukrajini iznosi 368 miliona dolara


Prema njegovim rečima, 288 miliona dolara izdvaja Stejt department, a više od 80 miliona Američka agencija za razvoj (USAID) a pomoć će obuhvatiti hranu, vodu za piće, medicinsku pomoć i drugo.
Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, kaže Blinken, SAD su, pored vojne pomoći, obezbedile Kijevu humanitarnu pomoć u vrednosti većoj od 1,28 milijardi dolara.

 

17.23 - Dramatičan apel nemačke novinarke: Molim vas...!

Nemačka novinarka Alina Lip pozvala je iz Donjecka Evropljane da se usprotive isporukama oružja sa Zapada Oružanim snagama Ukrajine

16.22 - Ukrajinske snage gađale su danas Alčevsk, na teritoriji LNR, prvi put od 2014. godine. Grad je gađan iz višecevnih bacača raketa "himars" koje je Kijev dobio od Amerike. Povređenih nije bilo.

16.21 - Artiljerija armije DNR nastavlja da uništava ukrajinske položaje u selu Marjinka

16.19 - Suđenje ukrajinskim vojnicima za zločine počinjene u Donbasu moglo bi da bude organizovano na oslobođenim teritorijama DNR i LNR, izjavila je pomoćnica licera LNR Ana Soroka.
Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR je ranije saopštilo da je najmanje 50 ljudi izgorelo u martu tokom požara u invalidsko-staračkom domu u gradu Kremena u Donbasu, koji su zauzele ukrajinske snage.

Iz tog ministarstva je saopšteno da bi novi međunarodni tribunal mogao objektivno da istraži zločine vojno-političkog rukovodstva i oružanih formacija Ukrajine.

„Sada u tom domu rade istražno-operativne grupe, koje utvrđuju okolnosti ovog strašnog zločina. Hvala bogu, 21 čovek je spasen, to su oni koji su mogli da hodaju. Više od 50 je poginulo. Svi materijali se usklađuju i grupišu i biće poslati tribunalu. Mislim da bi jedan od tih tribunala mogao da se uspostavi na teritoriji grada Rubežno i u Kremenoj. Upravo tu činjenicu razmatramo s posebnom pažnjom“, rekla je Soroka.

 

16.00 - Konašenkov: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

 Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u proteklih 24 časa u devet regiona samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Harkovske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"U protekla 24 sata ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Dolgenkoje, Bražkovka, Zeljonoje, Jakovenkovo, Peski-Radkovskije, Gruševka, Červoni Oskol u Harkovskoj oblasti, Donjecku i Svjatogorsku u Donjeckoj Republici", rekao je on, preneo je TAS S.
 

15.19 - Ispovesti stanovnice Marijupolja

14.28 - Oborena bespilotna letelica iznad Melitopolja


Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu iznad Melitopolja, saopštio je na svom Telegram kanalu predstavnik lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

„Detalji o današnjim eksplozijama u Melitopolju: na nebu iznad grada PVO Rusije je oborio ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu protivnika. To se dogodilo u blizini kombinata za proizvodnju hleba. Militanti Zelenskog nakon gasa žele da oduzmu civilima i hleb. Hvala bogu i PVO Rusije“, napisao je Rogov.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze.

 

14.15 - Oborena bespilotna letelica iznad Melitopolja

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu iznad Melitopolja, saopštio je na svom Telegram kanalu predstavnik lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

- Detalji o današnjim eksplozijama u Melitopolju: na nebu iznad grada PVO Rusije je oborio ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu protivnika. To se dogodilo u blizini kombinata za proizvodnju hleba. Militanti Zelenskog nakon gasa žele da oduzmu civilima i hleb. Hvala bogu i PVO Rusije - napisao je Rogov.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze.

13.37 - Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more - rekao je Pušilin, preneo je Sputnjik.

On je to rekao tokom sastanka s liderom Krima Sergejom Aksjonovom u luci Marijupolj.
 

13.20 - EU od Moldavije ne traži da uvodi sankcije Rusiji

Evropska unija ne zahteva od Moldavije da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ali smatra da je važno da se republika razvija u tom pravcu, izjavio je šef delegacije EU i Kišinjevu Janis Mažejks.

- Preciznog zahteva nema, ali će nam biti drago ako vidimo da je Moldavija uspela da se pridruži ovim ili onim sankcijama. Predsednica Moldacije je spominjala, na primer, da se u sferi finansija te sankcije poštuju - rekao je Mažejks za televizijski kanal "Rlive".

Prema njegovim rečima, od zemalja-kandidata za članstvo u EU se očekuje da postepeno približavaju svoju spoljnu politiku zajedničkoj spoljnoj politici EU.

13.00 - Rusi uništili položaje ekstremističkog bataljona "Tornado"

12.20 - Ruski lovci oborili ukrajinske jurišnike

Ruski lovci Su-35 i MiG-31 oborili su dva ukrajinska aviona Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

11.50 - Urnebesan video Borisa Džonsona i Vladimira Putina

11.30 - Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more - rekao je Pušilin tokom sastanka s liderom Krima Sergejom Aksjonovom u luci Marijupolja.

Foto: Reuters

Denis Pušilin

11.10 - Amerika će dostaviti Ukrajini dodatnu pomoć

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će SAD dostaviti Ukrajini dodatnu humanitarnu pomoć vrednu više od 368 miliona dolara, prenosi Rojters.

Blinken je, takođe, rekao da je tokom sastanka sa šefom kineske diplomatije na marginama samita G20 u Indoneziji razgovarao o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i da mu je preneo zabrinutost SAD zbog zbližavanja Kine s Rusijom.

10.50 - Kijev isključio gas Zaproškoj oblasti

Administracija Zaporoške oblasti obratila se Vladi Rusije sa molbom za pomoć, pošto je kijevski režim isključio snabdevanje regiona gasom, saopštio je šef lokalne vojno-civilne administracije Evgenij Balicki na Telegramu.

- Zaporoškoj oblasti su prekinute isporuke gasa. Danas su stanovnici Zaporoške oblasti ostali bez gasa. Gasna cev nije oštećena. Shvatamo da su nas isključili. Kijevskom režimu nije potrebna Zaporoška oblast, ni ljudi, ni oblast. To su njihove metode koje su koristili i na Krimu. Metode genocida – isključivanje ljudima vode, gasa, struje - napisao je Balicki.

10.35 - Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku, Artjomovsku i Soledaru

Snage Luganske Narodne Republike i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, rekao je Sputnjiku pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

- Vojska Rusije je bukvalno pre dva dana oslobodila Georgijevku, koja je između Belogorovke i Severskog. Tu je bilo veoma jako uporište, ali ih je naša odvažna vojska istisnula odatle - rekao je Kiseljov.

Prema njegovim rečima, istog dana su na prilazima Seversku artiljeristi LNR izveli veliki napad na ukrajinske nacionaliste, koji su se povukli ka Kramatorsku.

- Naši odredi polako napreduju ka oblasti Artjomovska (Bahmuta), Sioledara. Na taj način ćemo i nadalje oslobađati naše teritorije - dodao je Kiseljov.

10.00 - Velt: Amerika i njeni ključni saveznici tajno traže diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i njihovi ključni evropski saveznici tajno razgovaraju o diplomatskim načinima za okončanje sukoba u Ukrajini, navodi nemački list "Velt".

- Čini se da su u toku tajne konsultacije Sjedinjenih Američkih Država i ključnih evropskih saveznika kako bi se pronašladiplomatska sredstva za okončanje rata - prenosi list, ne navodeći druge detalje o tim pregovorima.

Prema oceni autora članka, razloge za „konfuziju” Zapada nije teško pronaći: većina evropskih birača je za „diplomatsko rešenje” sukoba.

9.25 - Projektili NATO kalibra pali u rejonu Donjecka

Ukrajinska vojska je jutros ispalila tri projektila takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara na Lenjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

8.50 - Putin Zapad uterao u tri zamke

Foto: AP/Tanjug

8.40 - Ukrajina HIMARS-ima gađa naselja u LNR

Ukrajinska vojska je jutros ispalila dve rakete iz višecevnog raketnog sistema "himars" na naselje Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Rakete su ispaljene iz pravca Artjomovska (Bahmuta).

8.20 - Snage protivvazdušne odbrane odbijaju ciljeve iznad Hersona

- U toku je granatiranje grada iz pravca Nikolajeva. Radi PVO - navedeno je u pres-službi administracije.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U tim regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala, obnavljaju se trgovinske veze.

8.00 - Nemci dešifrovali uznemirujuću poruku Sergeja Lavrova

Foto: AP/Photo

7.40 - DNR o ukrajinskom granatiranju Donjecka

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 38 puta granatirala naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 218 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

7.15 - Rusi preuzeli kontrolu nad mestom Klinovo

Oružane snage Rusije i Narodna milicija LNR preuzele su kontrolu nad mestom Klinovo u Donjeckoj Narodnoj Republici. U toku je aktivna ofanziva na grad Bahmut (Artjomovsk), saopštio je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR.

U petak je predstavnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao da, prema obaveštajnim podacima, Oružane snage Ukrajine podižu nova utvrđenja u blizini Bahmuta i Soledara, spremajući se za odbranu tih gradova.

7.00 - Ruska vojska potisnula ukrajinske formacije

Ruska vojska je zajedno sa snagama Narodne milicije DNR istisnula ukrajinske formacije iz utvrđenih oblasti kod Severska, saopšteno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova DNR.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pedja

pre 1 godinu

Ne samo sto su ispalili granate na Herson nego je zapocela i ofanziva ukrajinske vojske za oslobodjenje Hersona tako da su ( ruski i proruski portali ne prenose nista o tome) za samo 5 sati ( od jutros od 04:00 kada je pocela ofanziva) prodrli 10km u ruski raspored i sada su vec na 26km od Hersona na nekim mestima ( klipove moze te pratiti naTwiteru i Telegramu, to je za "neverne" tome) Kod Severska su ruska vojska i vojska LNR zauzela ukrajinske polozaje oko jezera ali su zautavljeni kod termoelektrane.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija