• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

15.07.2022

15:54 >> 22:51

RUSKA VOJSKA SPREČILA SERIJU TERORISTIČKIH NAPADA U HERSONU! Ukrajinske trupe pale silose i polja žita dok se povlače!

Tanjug/AP

Vesti

RUSKA VOJSKA SPREČILA SERIJU TERORISTIČKIH NAPADA U HERSONU! Ukrajinske trupe pale silose i polja žita dok se povlače!

Podeli vest

U toku je 142. dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Najveći deo Severska je pod kontrolom ruskih i proruskih snaga, koje čiste istočne delove grada. U Hersonu sprečena serija terorističkih napada

22.54 - Trik ukrajinske vojske sa HIMARS-om

22.50 - Ruska vojska sprečila je seriju terorističkih napada u Hersonu, saopšteno je u vojno-civilnoj upravi regiona

Automobil u kome je bilo nekoliko osoba ignorisao je naređenje vojske da se zaustavi i pokušao da pobegne.

Druga grupa vojnika na koju su naišli i koja je otvorila vatru na njih, naterala je diverzante da se predomisle.

Militanti su nosili sa sobom oružje, bacače granata, granate i eksplozivne naprave.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine planirali su ubistva građana i pripadnika administracije Hersonske oblasti.

22.47 - Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

Evropska komisija usvojila je danas predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

U Komisiji objašnjavaju da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu, objavljeno je na sajtu EK.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom" i da je cilj EU da današnjim predlogom pooštri postojeće sankcije protiv Kremlja, da ih učini efikasnijim, ali i produži do januara 2023. gdoine.

- Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju - poručila je Lajen.

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen


 

22.05 - Ukrajinske snage uništavaju žito

Oružane jedinice Kijeva, povlačeći se, uništavaju polja pšenice i silose sa žitom, izjavio je pomoćnik šefa policije LNR Vitalij Kiseljov.

21.50 - Amerika se nada da će Rusija sesti za pregovarački sto

Sjedinjene Države će pozdraviti ako Rusija donese odluku da sedne za pregovarački sto sa Ukrajinom.

- Moskva to može da uradi bilo kada - rekao je novinarima visoki zvaničnik Pentagona.

21.30 - Ukrajinske snage su večeras ispalile 40 raketa "Grad" na Novobahmutovku, saopšteno je u DNR

21.00 - Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htela

Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je istakao da to nije lak proces, ali da će "to biti urađeno ako Evropa ne želi saradnju sa Rusijom po energetskim pitanjima", prenosi TAS S.

- Mislim da ćemo diverzifikovati naš izvoz, a u tom slučaju Rusija neće biti strana koja će patiti, dok će se EU sećati lepih vremena jeftinog ruskog gasa i energenata - kaže Poljanski.

20.50 - Moskva tvrdi: Ukrajinci gađali pijacu u Slavjansku kako bi optužili Rusiju

20.00 - Potpisan ukaz za iseljavanje na teritoriju ukrajinu onih koji pomažu teroriste

Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki rekao je za Sputnjik da je potpisao ukaz o iseljavanju na teritoriju Ukrajinu osoba koje pomažu teroristima i ekstremistima iz organizacije kao što je "Desni sektor" (zabranjena u Rusiji).

19.24 - Kijev rešen da zada strašan udarac Rusima i SRUŠI KRIMSKI MOST

Foto: printscreen

19.20 - Britanski plaćenik osuđen na smrtnu kaznu zapevao rusku himnu

18.30 - Ukrajina tvrdi da će dobiti još HIMARS-a, uključujući i rakete dometa 300 kilometara

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u intervjuu britanskom listu „Fajnenšnal tajms“ izneo tvrdnje da će njegova zemlja dobiti od SAD veći broj višecevnih bacača raketa „Himars“, između ostalog i rakete koje imaju radijus 300 kilometara.

- Reznikov je rekao da je uveren da će Ukrajini biti isporučeno više sistema sa velikim dometom, između ostalog i američke višecevne bacače raketa ‘Himars’. SAD nisu želele da šalju ‘Himars’koji ima domet 80 kilometara i municiju koja ima GPS navođenje, strahujući da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata. Reznikov je izjavio da je uveren da će partneri poslati više, uključujući i verziju sa dometom od 300 kilometara - navodi se u tekstu britanskog lista.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će Ukrajini biti upućen novi paket vojne pomoći koji će obuhvatiti i višecevne bacače raketa „Himars“. Kako je navedeno, Kijevu će biti isporučena četiri ova sistema. U Vašingtonu su istakli da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.

18.00 - Ruska vojska kontroliše sve puteve oko Severska

Praktično svi putevi za povlačenje ukrajinskih snaga iz Soledara i Severska su pod kontrolom udruženih snaga republika Donbasa i Rusije, rekao je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

17.36 - Evropa će teško bez ruskog gasa

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan priznao je da Evropa neće uspeti brzo da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata.

- To se neće dogoditi preko noći, ali za to su potrebni zajednički napori SAD i drugih država kako bi se povećale isporuke u Evropu. Mi to radimo sa partnerima u Aziji, na Bliskom istoku - rekao je Saliven tokom audio brifinga koji organizovan u predsedničkom avionu tokom leta za Saudijsku Arabiju.

On je ponovo optužio Rusiju da koristi energente kao sredstvo pritiska, što je Moskva svaki put kategorički odbacila.

17.20 - Peskov o novoj dužnosti Dmitrija Rogozina

Foto: Reuters

Dmitrij Rogozin

16.55 - Ruski ambasador pozvan u Forin ofis zbog smrti Britanca u Ukrajini

Forin ofis je danas pozvao ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini.

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekla je da je šokirana vešću o smrti Pola Jurija koji je bio u zarobljeništvu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

- Rusija za ovo mora da snosi punu odgovornost - upozorila je Tras, prenosi Rojters.

Ranije danas vlasti DNR su saopštile da je Pol Juri preminuo 10. jula "od hronične bolesti i stresa“.

Pol Juri (45), britanski humanitarni radnik uhapšen je u samoproglašenoj DNR u istočnoj Ukrajini i optužen za „plaćeničke aktivnosti“.

16.50 - Zašto je za Moskvu važno da se domogne američkih raketnih sistema "HIMARS"

15.36 - Ukrajinske oružane formacije miniraju administrativna zdanja i civilne infrastrukturne objekte u gradu Artjomovsk (Bahmut) koristeći improvizovane eksplozivne naprave koje se aktiviraju mobilnim telefonima. Oni se spremaju da napuste grad, rekao je za Prvi kanal ruske TV oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

 

15.27 - Rusija uvodi sankcije protiv 384 poslanika Predstavničkog doma, donjeg doma japanskog parlamenta. Njima se zabranjuje ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Kako se navodi, oni iznose neosnovane optužbe protiv Rusije.

 

15.16 - Ursula Fon der lajen: EK predložila novi paket sankcija Rusiji...

 

 

 

14.45 - Britanska strana traži informacije od Rusije u vezi sa izveštajima o pogibiji britanskog državljanina u Donbasu.


„Pokušavamo hitno da dobijemo od ruske vlade objašnjenje u vezi sa medijskim izveštajima o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini“, rečeno je za Sputnjik u britanskom Forin ofisu. Ranije je ombudsmanka DNR Darija Morozova saopštila da je britanski plaćenik Pol Džonson Entoni Dominik Uri, koji je bio zarobljen u Donjeckoj Narodnoj Republici, preminuo 10. jula usled bolesti i depresije.

 

14.28 - Moralni duh je nizak, tehnike nema... Svedočenja ukrajinskih vojunika

 

13.39 - Denis Manturov imenovan za vicepremijera Rusije

Državna duma Rusije je na vanrednoj plenarnoj sednici u petak usvojila odluku da se ministar industrije i trgovine Denis Manturov imenuje za vicepremijera Rusije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije potpisao ukaz o povećanju broja zamenika premijera sa 10 na 11.

13.08 - Rusija je predložila mere za korišćenje ukrajinskih luka za izvoz poljoprivrednih proizvoda

Rusija je predložila mere za korišćenje ukrajinskih luka za izvoz poljoprivrednih proizvoda, koje isključuju mogućnost isporuka oružja Kijevu i provokacije, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.


„U Instanbulu su 13. jula održane konsultacije predstavnika Ujedinjenih nacija, Rusije, Turske i Ukrajine o uklanjanju blokade ukrajinskih luka radi izvoza poljoprivrednih proizvoda. Rusija je predložila mere koje omogućavaju prevoz prehrambenih proizvoda stranim državama, uključujući i ruske partnere, ali koje isključuju mogućnost da se ti logistički lanci koriste za isporuke naoružanja i vojne tehnike Kijevu ili za provokacije“, rekao je Konašenkov.


Prema njegovim rečima, te predloge su „uglavnom podržali učesnici konsultacija“.
„Uskoro će rad na izradi završnog dokumenta 'Crnomorska inicijativa' biti zavšren“, rekao je general.

 

12.37 - Ruska artiljerija u akciji

12.36 - EK predlaže izmene sankcija protiv Rusije

Evropska komisija će u petak predložiti da se unesu izmene sankcija protiv Rusije, kako bi izbegla probleme u izvozu prehrambenih proizvoda, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane evropske činovnike.


Prema navodima izvora, u postojeće sankcije bi trebalo da budu unete izmene kako bi se uverila da ograničenja neće uticati na izvoz prehrambenih proizvoda i žita iz Rusije. Izvori agencije su, takođe, naveli da će Evropska komisija predložiti da se antiruske sankcije dopune ograničenjima izvoza ruskog zlata, kao i proizvoda hemijske i mašinske industrije u zemlje Evropske unije.

 

12.27 - LNR: Kijev doneo odluku o postepenom povlačenju vojske iz Severska

Odluka o postupnom povlačenju vojske iz Severska doneta je u Kijevu, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko. „Ukrajinska komanda je donela odluku o postupnom povlačenju svojih odreda iz naselja Seversk. Prema borbenom naređenju, pozicije treba napuštati u tajnosti i odlaziti u malim grupama“, napisao je Maročko na svom Telegram kanalu.


Ranije je prvi zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Besonov saopštio da snage DNR čiste istočne delove Severska, ali da u gradu još ima protivničkih uporišta.

 

12.09 - Sprečen teroristički napad u Melitopolju


Policija Melitopolja uhapsila je muškarca koji je pripremao teroristički napad. Oduzeti su mu eksplozivna naprava ručne proizvodnje i 15 jedinica oružja i municije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zaporoške oblasti.


„Saradnici Grupe za brzo reagovanje Uprave za unutrašnje poslove Melipotopolja uhapsile su žitelja Priazovskog rejona, koji je pripremao teroristički napad. Planirao je da upotrebi eksplozivnu napravu ručne izrade“, navedeno je u saopštenju.

 

12.03 - Rusi zaplenili dokumenta koja potvrđuju masovno dezerterstvo vojnika Ukrajine

Pripadnici Ruske garde zaplenili su u LNR dokumenta koja potvrđuju masovno dezerterstvo vojnika u vazdušno-desantnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je pres-služba resora. Kako se navodi, od aprila do juna 2022. godine na desetine vojnika i vodnika padobranskih četa drugog vazdušno-desantnog bataljona vojne jedinice A1126 pod raznim izgovorima samovoljno je napustilo prvu liniju odbrane.


Njihova prezimena, imena, dužnosti i činovi navedeni su u desetinama izveštaja komandanta drugog vazdušnog-desantnog bataljona. „Ukrajinski padobranci beže iz vojske koristeći svaku priliku. Između ostalog, ne vraćaju se sa odsustva iz porodičnih razloga. Potraga za njima na mestu prebivališta takođe ne daje rezultate, a ne javljaju se na pozive“, zaključili su iz resora.

 

11.54 - Preminuo Britanac Pol Uri koji je bio u ruskom zarobljeništvu u DNR

10.16 - Ukrajinci se povlače iz Severska

U Kijevu su odlučili da postepeno povuku trupe iz Severska , rekao je na svom Telegram kanalu Andrij Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

"Ukrajinska komanda donela je odluku o faznom povlačenju svojih jedinica iz naselja Seversk . Prema borbenom naređenju, položaji treba da se prikriveno napuste i povlače u malim grupama", napisao je on.

09.29 - Granatirano selo u Brjanskoj oblasti sa teritorije Ukrajine

Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je jutros sa teritorije Ukrajine granatirano pogranično selo Nekislici.

Bogomaz je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava, a da je u granatiranju oštećen dalekovod, prenosi RIA Novosti.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Moskva je više puta od početka sukoba sa Ukrajoinom saopštavala da su sa strane Ukrajine granatirana pogranična područja u Rusiji.

 

08.43 - Kanada proširila sankcije protiv Rusije

Kanada je proširila sankcije protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini na metalurgiju, mašinsku industriju i transport, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kanade. Na listi ograničavajućih mera našle su se crna metalurgija, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računara, elektronike, optike, električne opreme i vozila, kao i kopneni transport i cevovodi.

Foto: AP/Tanjug

 


Kanada je takođe zabranila pružanje određenih industrijskih usluga ruskom naftnom, gasno, hemijskom i mašinskom sektoru.

 

08.33 - Ukrajina namerno pali polja sa pšenicom

Ukrajinska strana namerno pali polja sa pšenicom u Zaporoškoj oblasti, koja se nalazi na liniji vojnog razgraničenja, izjavio je za medije Vladimir Rogov, član glavnog saveta oblasne administracije.


„Militanti Zelenskog su, kao i u susednoj Hersonskoj oblasti, prešli na taktiku namernog paljenja polja sa pšenicom koja se nalaze na liniji vojnog razgraničenja. Jasno je da je ove akcije odobrila njihova komanda, pošto je proces pokrenut u dva regiona u isto vreme“, rekao je Rogov.

 

08.02 - Britanski obaveštajci: Ovaj grad je sledeći cilj Rusije!

"Ruske i proruske separatističke snage Luganske Narodne Republike tvrde da su ušle u predgrađe Siverska u ukrajinskom Donbasu", saopštilo je britansko ministarstvo obrane.

Priznajući da izvještaji nisu potvrđeni, ministarstvo je objavilo da ruske snage polako napreduju prema zapadu i planiraju napade prema Siversku iz Lisičanska kako bi otvorile put prema Slavjansku i Kramatorsku.

"Bakhmut će verovatno biti sledeći cilj, nakon što Siversk bude osiguran", stoji u izveštaju.

Institut za proučavanje rata takođe je rekao da Rusija verovatno priprema ofanzivu većih razmera duž linije Slavjansk-Siversk-Bakhmut.

 

 

07.09 - Žestoko granatiranje

Ukrajinska vojska je jutros četvrti put napala Dolomitne, ispalivši 13 granata kalibra 155 mm, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Oružane snage Ukrajine ispalile su i 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad na Jasinovatu, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

07.05 - Mihajlo Podoljak: Napad na Vinicu je odobrena vojna strategija Putina

Mihajlo Podoljak, šef ukrajinskog pregovaračkog tima i ključni savetnik Zelenskog, rekao je da ruske snage napadaju miroljubive ukrajinske gradove.

"Raketni napadi na Vinicu su odobrena vojna strategija Vladimira Putina", rekao je.

Foto: Tanjug/AP

Vinica posle stravičnih udara

07.03 - Ruski udari na Dnjepropetrovsk

 


 

 

07.00 - Putin potpisao novi rigorozni zakon

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na delovanje protiv ruske bezbednosti, što je još jedan potez kojim Moskva utišava sve glasove koji se protive vojnoj ofanzivi u Ukrajini.

Na osnovu novih odredaba objavljenih na portalu koji objavljuje dokumente koje potpisuje Putin, javni pozivi pojedinaca na delovanje protiv bezbednosti zemlje sada će se kažnjavati sa dve do četiri godine zatvora. Kazna se može povećati na pet godina, ako se taj poziv uputi putem medija i na sedam godina ako ih upućuje organizovana grupa.

Ruski predsednik je uz to potpisao tekst o pooštravanju restrikcija koje se uvode pojedincima i organizacijama označenim kao "strane agenture".

Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima. Putin je potpisao i tekst o novčanoj, ali i zatvorskoj kazni do 7 godina za sve koji su upoznati s državnim tajnama koji napuste zemlju bez prethodnog odobrenja.

06.53 - Ruski ambasador u Londonu: Rat može da se završi brzo, ali uz jedan uslov

"RAT u Ukrajini će se produžiti ako Velika Britanija nastavi da snabdeva snage predsednika Zelenskog oružjem", rekao je ruski ambasador u u Londonu Andrej Kelin. On je za Skaj televiziju izjavio da se oružje koje isporučuje Britanija sada koristi za granatiranje civila u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

"Sukob će završiti i (...) može završiti vrlo brzo jer će (...) Velika Britanija shvatiti da nema mogućnosti da pridobiju Rusiju. Sukob će se produžiti ako Velika Britanija nastavi da isporučuje oružje, koje se sada koristi i za granatiranje gradova i civilnog stanovništva u Donbasu i drugim područjima. I što Britanija više šalje oružje, to će duže ukrajinske vlasti nastavljati sukob", rekao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djurdja

pre 1 godinu

Sankcijama su sebi prvo pucali u noge, zatim u grudi. Konacno, novi paket nice pucanj u glavu. I kraj. Nema vise sankcija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija